- Details
- Hits: 970
Είναι κάποια πράγματα που το Χειμώνα έχουν την τιμητική τους. Στις πρώτες θέσεις βάζω τις γιορτές των Χριστουγέννων και αμέσως μετά τα αρώματα των μπαχαρικών, των εσπεριδοειδών και τους χειμωνιάτικους καρπούς…Αποκλείεται μετά από αυτό να μην έφερες ήδη στο μυαλό σου τον καρπό του κάστανου και το άρωμα που σκορπίζει όταν ψήνεται πάνω στο μαντέμι και γεμίζει το σπίτι ευωδιά. Αποκλείεται να μην ένιωσες στο στόμα την ιδιαίτερη και μοναδική γλύκα που χαρίζει απλόχερα αυτό το μικρό θαύμα της φύσης…Η κρέμα αυτή είναι τόσο γοητευτική όσο και ο καρπός του κάστανου και αποτελεί τη βάση για ένα σωρό γλυκά. Φτιάξ’ την και γέμισε έναν γλυκό κορμό, βουτυρένια μπισκότα, κέικς , χρησιμοποίησε την σαν βάση για κρέμες ζαχαροπλαστικής και κάνε τούρτες, τσηζκεικ , φτιάξε φοντάν ή χρησιμοποίησε τη σαν άλειμμα!
Θα την ερωτευτείς…
Υλικά:
- Details
- Hits: 1069
Τις αυγοφέτες της μαμάς που αποτελούσαν για εμάς αγαπημένο γεύμα τις απολαμβάναμε συνήθως σε αλμυρή εκδοχή με τυράκι που τοποθετούσαμε στην επιφάνεια και που έλιωνε έτσι καυτές καθώς ήταν οι αυγοφέτες μόλις εβγαιναν από το τηγάνι ενώ τις συνόδευε και μία τραγανή φέτα μπέικον. Κάποια από αυτές την κρατούσαμε για το τέλος και την απολαμβάναμε με μέλι και κανέλα ή ζαχαρίτσα. Μετέπειτα μάθαμε για τα french toasts που σερβίρονται κυρίως με φρέσκα φρούτα , λιωμένο βουτράκι , μέλι , σιρόπι σφενδάμου , άχνη , κανέλα και ξηρούς καρπούς.
Το άρωμα τους , η διαδικασία παρασκευής τους και το τελικό αποτέλεσμα είναι ακαταμάχητα και χαρίζουν γεύση στα πρωινά ενώ παράλληλα δίνουν την ευκαιρία για λίγη γιορτή , λίγο χρώμα και όμορφες στιγμές στo οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά:
- Details
- Hits: 895
Ο χειμώνας αρχίζει σιγά σιγά να μας κτυπάει την πόρτα και να αναζητάμε αυτές τις χουχουλιάρικες όμορφες βραδιές με τη ζεστή ατμόσφαιρα , τη ζεστή παρέα και το χειμωνιάτικο ποτό . Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό , για να είμαι ειλικρινής είναι το αγαπημένο μπράντυ μαζί με αποξηρμένα σύκα , αμύγδαλα και σοκολάτα bitter. To δεύτερο είναι το ζεστό , δυνατό κι αγαπημένο ρακόμελο. Χρειάζεται συστάσεις; δεν νομίζω καθώς τα λέει όλα με το όνομά του : ρακί + μέλι , ολόγλυκο , απολαυστικό και υπέροχο. Η σύνθεσή του είναι ευεργετική αφού περιέχει μέλι και αλκοόλη που σερβίρονται ζεστά και προστατεύουν από το κρυολόγημα ή ανακουφίζουν και καταπραύνουν φλεγμονές. Η μέθοδος της παρασκευής του απλή , ενώ οι δυνατότητες παραλλαγών ενδιαφέρουσες. Η ρακή μπορεί να αντικατασταθεί με τσίπουρο , ενώ το μέλι μπορεί να είναι διαφορετικών ποικιλιών ώστε να χαρίζει ιδιαίτερα αρώματα ή και να εμπλουτιστεί με μίγμα μπαχαρικών...
Υλικά:
- Details
- Hits: 1512
Όταν μιλάμε για βάφλες και αναζητάμε την ιστορία τους και την πατρίδα τους , το πρώτο που θα πέσει στην αντίληψή μας είναι οι περίφημες και ξακουστές βάφλες Βελγίου οι οποίες γίνονται με την προσθήκη μαγιάς κι είναι στρουμπουλές κι αφράτες ενώ αμέσως μετά , το μυαλό ταξιδέυει στην Αμερική οπου η βάφλες αποτελούν πρόταση πρωινού με ένα καλοσχηματισμένο βουνό από τραγανές , κυψελωτές γλυκές πλάκες , περιλουσμένες με σιροπι σοκολάτας , πραλίνες , σιρόπι σφενδάμου , φρούτα του δάσους , χρωματιστά ζαχαρωτά , ξηρούς καρπούς κ.λπ.
Μια αξιόλογη πληροφορία είναι ότι το σχήμα της αρχικά επιδίωξε να απεικονίσει την κηρήθρα με τις χαρακτηριστικές τετράγωνες θήκες όπου τρυπώνει το μέλι…
Για το τέλος άφησα την πιο αξιόλογη πληροφορία , ότι οι βάφλες πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους στη Αρχαιά Ελλάδα όπου οι προγονοί μας ανακάλυψαν να ψήνουν γλυκά , επίπεδα ψωμιά χρησιμοποιώντας δυο πυρωμένες σιδερένιες πλάκες…
Περνώντας στο σήμερα , θα πω ότι οι βάφλες αποτελούν αγαπημένο γλύκισμα που κάποιοι το προτιμούν με απέριττο σερβίρισμα με λίγα φρούτα και λίγη άχνη ή μέλι και κανέλα ενώ κάποιοι άλλοι λατρεύουν τη βάφλα σερβιρισμένη με μεγαλοπρέπεια και υπερβολή γεύσης και εμφάνισης.
Η επιλογή είναι θέμα προσωπικό και "περί ορέξεως λόγος ουδείς”
Υλικά: (για 6 τετράγωνες βάφλες 10x10)