Τα τσουρέκια της Ελπίδας
- Hits: 3687
Την πρώτη φορά μπορεί να πει κανείς ότι έτυχε! Την επόμενη φορά που έκανα τα περιφημα τσουρέκια της Ελπίδας , δε μπορεί να έτυχε , αλλά πέτυχε και μάλιστα απόλυτα!. Δε με δελέασε ο τίτλος “χωρίς ζύμωμα” αλλά το όνομα της φίλης μου που σ’ αυτήν χρωστάω τη μεγάλη αγάπη για τα ζυμώματα και τις πίτες αφού αυτή είναι “η πρώτη μου διδάξασα” και το έκανε με τόση πολλή αγάπη που δε μου άφησε περιθώρια να αποτύχω…Ο τρόπος εκτέλεσης της συγκεκριμένης συνταγής και τα καλομετρημένα υλικά καθώς και το όνομα της αγαπημένης μου Ελπίδας το οποίο πλέον αποτελεί εγγύηση είναι ταυτόσημο με την επιτυχία σε κάθε συνταγή. Η όλη διαδικασία είναι τουλάχιστον απολαυστική , η συγκεκριμέμη δόση είναι χορταστική αφού δίνει αρκετά τσουρέκια και το αποτέλεσμα είναι αναμφισβητητα υπέροχο. Αφράτα , πεντανόστιμα , κορδονάτα τσουρέκια με δυνατό άρωμα από μαχλέπι , πλασμένα με βούτυρο , αλεύρι και πολλή , πολλή αγάπη!
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι δυνατό (και ίσως λίγο ακόμα, περίπου 100γρ.)
400 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
500 ml γάλα
180 γρ. βούτυρο
1 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κ. σ μαχλέπι
1 βανίλια
1 τσιμπιά αλάτι
Επιπλεόν για την επιφάνεια:
1 κρόκο αυγού
Σουσάμι λευκό και μαύρο
Τη συνταγή της Ελπίδας θα βρειτε αν κάνετε κλικ εδώ !
Βιντεάκι με την εκτέλεση θα βρείτε αν κάνετε κλίκ εδώ!
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι , τη μαγιά , το μαχλέπι , τη βανίλια και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα , το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθούν τα υλικά , να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη αλλά να μην πάρουν βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά , χτυπάμε σε ένα μπωλ με το σύρμα τα αυγά με το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μίγμα της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα. Όταν ενωθούν όλα τα υγρά τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη που διαθέτει σκέπασμα και προσθέτουμε σιγά- σιγά το μίγμα του αλευριού ανακατεύοντας με μια κουτάλα ή σπάτουλα μαρίζ. Αν δούμε ότι κολλάει πολύ η ζύμη προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Σκεπάζουμε το μίγμα με μια πετσέτα και περιμένουμε μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιασεί σε όγκο. Τότε με τη βοήθεια της σπάτουλας κάνουμε πολλά “διπλώματα” στη ζύμη ώστε να ξεφουσκώσει. Τη ραντίζουμε με ελάχιστο ηλιέλαιο , τη σκεπάζουμε με το σκέπασμα της λεκάνης και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 10-12 ώρες.
Τότε , βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφού αλευρώσουμε ελαφρά τον πάγκο , την αδειάζουμε εκεί και τη δουλεύουμε κάνοντας λίγα διπλώματα ακόμα . Τότε τη χωρίζουμε σε 4-6 κομμάτια ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε να πλάσσουμε. Εγώ τη χώρισα σε έξι κομμάτια και τα 5 από αυτά το χώρισα σε τρία μέρη ώστε να πλάσσω πλεξίδες ενώ το τελευταίο (έκτο) κομμάτι το χώρισα στα δύο και σχημάτισα δυο μεγάλα κορδόνια που τα γύρισα σε σαλίγκαρους. Πλάθουμε λοιπόν τη ζύμη όπως επιθυμούμε και αραδιάζουμε τα τσουρέκια σε ταψιά αφήνοντας κενό ανάμεσα επειδή θα φουσκώσουν αρκετά. Τα σκεπάζουμε τότε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε ώστε να φουσκώσουν πάλι και να διπλασιαστούν σε όγκο. Τότε τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού διαλυμένο με ελάχιστο νερό , τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροσούσαμο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 170ο για 20-30 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας αλλά και με το μέγεθος που έχουμε δώσει στα τσουρέκια.
Περιμένουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε. Τα φυλάμε τυλιγμένα με μεμβράνη.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.
Το εκπληκτικό site της Ελπίδας "Elpidas Little Corner" θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ!