tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τουρτες

"Τι είναι αυτό;” Με ρώτησε μια φίλη όταν είδε τη σχετική ανάρτησή μου  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…”Είναι μια τυροφραουλένια κρέμα που θα ενωθεί με ένα λασποσοκολατένιο κέικ” της απάντησα και θα συνθέσουν ένα λαχταριστό γλυκό. Και θα το φάτε όλο μόνοι σας; με ξαναρώτησε (με αγωνία , νομίζω)…Μα δε χρειάζεται να φάμε , της απάντησα…Μόνο και μόνο που το προφέρω γεμίζει το στόμα και μόνο που το βλέπω χορταίνω…Κι είναι αλήθεια πως το συγκεκριμένο κέικ μόνο που το κοιτάζει κανείς χορταίνει και με το παραπάνω . Αν μπει μάλιστα κανείς στον κόπο να το φτιάξει κι όλας , έχει χορτάσει από την πληθωρική και απολαυστική διαδικασία παρασκευής του πριν δοκιμάσει καν την πρώτη κουταλιά . Για την ιστορία έχω να ανακοινώσω ότι το μόνο που πρόλαβα να δοκιμάσω είναι λίγη κρέμα από τα τοιχώματα του μίξερ και λίγα τρίμματα λίγο πριν πλύνω την πιατέλα….

 

sokolatofraoylokeik1

Υλικά:

Ελπίζω να μην απευθύνομαι σε αυτούς που θεωρούν ότι το red velvet cake είναι ένα γλυκό που απλά έχει κόκκινο χρώμα και προορίζεται για να πλαισιώνει τη γιορτή των...ερωτευμένων μιας και μιλάμε για ένα θρυλικό γλύκισμα με vintage στυλ και μεγάλη ιστορία. 

Κάπου στις αρχές του 19ου αι. , ίσως και νωρίτερα η τάση της ζαχαροπλαστικής στην Αμερική ήταν η αναζήτηση γλυκών με μαλακές , βελούδινες υφές . Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης προστέθηκαν συστατικά μεγάλης οξύτητας όπως το ξiνόγαλο , η σόδα  και το ξύδι ενώ αντικατασταθηκε μέρος του αλευριού με το πιο φίνο και αέρινο κακάο το οποίο να σημειωθεί πως τότε ήταν πιο αγνό και ελεύθερο επεξεργασίας με αποτέλεσμα να χαρίσει σε ανάμιξη  με το ξύδι και τη σόδα ένα βαθύ , ζεστό κοκκινωπό χρώμα. Αυτό ήταν μόνο η αρχή , ήταν η αφορμή μιας αναζήτησης φλογερού και έντονου χρώματος το οποίο αναζητήθηκε μέσα από φυσικές χρωστικές όπως αυτές του πατζαριού…Παράληλλα έχοντας πια φτάσει στην εποχή του οικονομικού κραχ του ’29 η αναζήτηση πιο οικονομικών λύσεων και υλικών επιβράβευσε και καθιέρωσε το πολτό πατζαριού στη ζαχαροπλαστική…Από τότε και μετά τα πράγματα με την πάροδο του χρόνου πήραν άλλη τροπή και το red velvet cake κατωχύρωσε το βαθυκόκκινο χρώμα του με τη βοήθεια βρώσιμων χρωστικών ουσιών ζαχαροπλαστικής,  εμπορρευματοποιήθηκε ώστε να φτάσει να αποτελεί ένα γλυκό-σύμβολο , ένα θρυλικό γλυκό που συνοδεύει το απογευματινό τσάι με μυθικό τρόπο…Παρότι η έντονη εμπορευματοποίηση του έχει αφαιρέσει αρκετή  από την αίγλη του εγώ απομονώνω αυτό το γεγονός και  αγαπώ το red velvet cake , το θαυμάζω και το απολαμβάνω μένοντας στη φίνα , εξαιρετική και μεγαλοπρεπή του παρουσία και στην ακαταμάχητη γεύση του!

 red velvet vake

Υλικά:

Εδώ έχουμε να κάνουμε με την ομορφιά της απλότητας η οποία κερδίζει πάντα. Ένα απλό κέικ βανίλιας , εμπλουτισμένο με άρωμα λεμονιού και τζίντζερ , μπόλικη κρέμα lemon curd στη μέση κι ένα απλό , λιτό απέριττο στόλισμα που πλαισιώνει το κέικ και το μεταμορφώνει σε ζωγραφιά με τον πιο απλό τρόπο. Όταν το έφτιαξα μετά λύπης το μοιράσαμε σε κομμάτια αφού το όμορφο , τελικό αποτέλεσμα μαγνήτισε τα βλέμματα και το “μαχαίρωμά” του φάνταζε ιεροσυλία. Ωστόσο ήταν να μη γίνει το πρώτο βήμα μιας και η γεύση του ήταν εξίσου απογειωτική! Μήπως είμαι υπερβολική στην περιγραφή μου; Κάποιες φορές , το παραδέχομαι , μπορεί να γίνομαι υπερβολική. Σήμερα όμως , όχι!

gemisto keik lemonioy1

Υλικά για το κέικ:

Δε γίνεται να έχουμε περάσει καραντίνα , Ανοιξη 2020 και να μην υπάρχει στο site μου μία αναφορά γύρω από αυτήν! Δυο μήνες και βάλε...κλεισμένοι μέσα στο σπίτι , κάποιες στιγμές φοβηθήκαμε , ανησυχήσαμε , άλλες ηρεμήσαμε , μιλήσαμε με τους εαυτούς μας , με τους “δικούς” μας , διαβάσαμε , γελάσαμε , κλάψαμε , συγκινηθήκαμε , ανακαλύψαμε πράγματα που τα είχαμε χάσει , παραμελήσει ή αγνοήσει , μαγειρέψαμε ,φάγαμε , ήπιαμε , χορέψαμε…κι όλα αυτά με “σημαία” το σύνθημα #μένουμε_σπίτι. Μια απορία για το μέλλον και μια αδιόρατη ανησυχία υποβόσκει μα το συναίσθημα της ανανέωσης και της ελπίδας υπερτερεί ξεκάθαρα και οι ζωές μας γυρίζουν σελίδα και επιστρέφουν σε μια “νέα κανονικότητα” η οποία φέρνει πράγματα και συνήθειες που ήρθαν για να μείνουν... Επέλεξα λοιπόν να  συνδυάσω αυτή την δεδομένη στιγμή με μια αισιόδοξη , όμορφη , γλυκιά και χρωματιστή ανάρτηση και να αποχεραιτήσω αυτή τη διαφορετική Άνοιξη με μια αγκαλιά ολόγλυκες , ολόδροσες και πανέμορφες φράουλες…

toyrta roz1

Υλικά:

Εεεε τώρα , βασίλσσα ήταν (η Βικτωρία) ό,τι ήθελε έκανε…Σύμφωνα με ιστορικές πηγές η βασίλισσα Βικτωρία του Ηνωμένου Βασιλείου (Μ. Βρετανία 1837-1901) υπέφερε από κατάθλιψη στο χρονικό διάστημα που χώριζε το μεσημεριανό γεύμα από το βραδινό δείπνο και μην μπορώντας να αντέξει τη βασανιστική αυτή αναμονή , επινόησε και καθιέρωσε την ώρα του απογευματινού τσαγιού όπου σερβιρίζονταν αφράτα ψωμάκια με βούτυρο και κέικς γεμιστά…Έτσι προέκυψε το περίφημο κέικ Victoria με σαντιγύ και φράουλες ενώ η αφορμή σε μένα για να το φτιάξω  δόθηκε από την προτροπή-παράκληση μιας φίλης που παρακολουθεί τις συνταγές μου και μου το ζήτησε…Ομολογώ πως αφού το έψαξα αρκετά , με πολλή επιμονή , κατέληξα να δημιουργήσω ένα υπέροχο κέικ που συναγωνίζεται επάξια το αυθεντικό.

victoria cake1

Υλικά:

Το καταπληκτικό αυτό κέικ με κέρδισε από την πρώτη στιγμή…Όψη δελεαστική , κρέμα βελούδο που το πλαισιώνει από κάθε πλευρά, γεύση μεστή κι ελαφρώς “bitter”, υλικά απλά και προσιτά και εκτέλεση συνταγής σχεδόν απλοϊκή που δε χρειάζεται μίξερ αλλά ένα μπωλ, ένα κατσαρολάκι και το σύρμα ανάδευσης. Φτιάχνοντάς το έλεγα : “μα τόσο απλό; δε μπορεί..κάτι θα πάει λάθος μέχρι το τέλος” Κι όμως , όχι μόνο δεν πήγε τίποτα λάθος αλλά προέκυψε ένα διώροφο κέικ κακάο  που μας έκλεψε την καρδιά!

sokokeik gemisto1

Υλικά για το κέικ:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...