Διώροφο κέικ με σοκολατένια κρέμα τυριού
- Hits: 57
Έχω τη χαρά και το καμάρι ότι αυτό το γλύκισμα το συνέλαβα στο μυαλό μου, το επιχείρησα και το έφερα εις πέρας με επιτυχία…στόχος μου ήταν να πετύχω ένα γλυκό κέρασμα που να είναι σούπερ σοκολατένιο, δελεαστικό αλλά όχι επιβαρυμένο σε λιπαρά αλλά κυρίως σε ζάχαρη. Το παντεσπάνι είναι απλό και περιέχει κακάο ενώ ή κρέμα σοκολάτας είναι δεμένη στην κατσαρόλα. Η κρέμα τυριού αναμίχθηκε με λίγη από την κρέμα σοκολάτας και το θαύμα έγινε!
Υλικά για το κέικ:
2 αυγά
1 βανίλια
1 κ.σ. ξύδι
1/4 κούπας ηλιέλαιο
1/2 κούπα γάλα
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ.
1/3 κούπας κακάο
1 κ.σ. μπέικιν
Για το σιρόπιασμά του:
6 κ.γλ. σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι βύσσινο
Για την κρέμα σοκολάτας:
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα κακάο
2 κ.σ. κορν φλάουρ
1 κούπα γάλα
1 βανίλια
1 κ.σ. βούτυρο
Για την κρέμα τυριού:
200 γρ. κρέμα τυρί
50 γρ. σιρόπι σφενδάμου
50 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 φύλλα ζελατίνης διαλυμένα σε
2 κ.σ. βραστό νερό και καλά στιμμένα
Για το γαρνίρισμα:
Τριμμένους ξηρούς καρπούς και τριμμένα μπισκότα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το κέικ:
Ρίχνουμε σε ένα μπωλ τα αυγά, τη βανίλια, το ξύδι, το λάδι, το γάλα και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Τότε προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το κακάο (καλό είναι να το κοσκινίσουμε) και τα ανακατεύουμε άλλο λίγο μέχρι να σχηματίσουμε ένα ομοιογενές ρευστό μίγμα. Το αδειάζουμε σε ταψάκι 20εκ. Που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
Όταν ψηθεί περιμένουμε να κρυώσει για 15 λεπτά περίπου και το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα και να κρυώσει εντελώς. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ζάχαρη, κακάο, κορν φλάουρ, γάλα και βανίλια, τα βάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας με σύρμα και περιμένουμε να έρθουν σε βρασμό και να δέσει η κρέμα. Όταν συμβεί αυτό αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
Τέλος ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού: Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το τυρί κρέμα, το βούτυρο και το σιρόπι σφενδάμου και τα ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια βελούδινη κρέμα. Προσθέτουμε τότε το υγρό με τα φύλλα ζελατίνης και 4 κ.σ. από την κρέμα σοκολάτας που έχουμε ετοιμάσει. Τα ανακατεύουμε όλα καλά και τοποθετούμε την κρέμα στο ψυγείο για λίγο μέχρι να παγώσει και να σφίξει.
Συναρμολογούμενα τότε το γλυκό:
Κόβουμε το παντεσπάνι στη μέση σχηματίζοντας δύο δίσκους. Τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο στην πιατέλα και σιροπιάζουμε με 3 κουταλιές σιρόπι. Ρίχνουμε πάνω 3 κ.σ. από την κρέμα σοκολάτας και την απλώνουμε καλά. Τοποθετούμε από πάνω την κρέμα τυριού και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Στησυνπεχεια τοποθετούμε και τον δεύτερο δίσκο και τον σιροπιάζουμε κι αυτόν με άλλο τόσο σιρόπι. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και στα πλάγια την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας , γαρνίρουμε με τα μπισκότα για τους ξηρούς καρπούς και τοποθετούμε για λίγες ώρες στο ψυγείο μέχρι να σφίξει το γλυκό. Κόβουμε τότε σε κομμάτια κι απολαμβάνουμε.
Καλή επιτυχία!