Βασικες συνταγες ... με αλατι
- Details
- Hits: 136
Διάλεξε όποια ονομασία από τις τρεις προτιμάς αν και δεν έχει και πολλή σημασία. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να τις φτιάξεις οπωσδήποτε αυτές τις αφράτες και μαλακές σπιτικές πιτούλες και να μην καταφύγεις ποτέ πάλι σε αυτές του εμπορίου αφού η διαδικασία είναι πολύ διασκεδαστική κι εύκολη κι η επιτυχία σίγουρη. Για την ιστορία θα αναφέρω ότι naan bread είναι τα ινδικά επίπεδα ψωμάκια, παρόμοια με τα εγχώρια γνωστά σε όλους μας πιτάκια που χρησιμοποιούμε με γύρο ή σουβλάκι αλλά η διαφορά τους είναι ότι περιέχουν γιαούρτι στη ζύμη κι αυτό τις κάνει πολύ αφράτες, ελαστικές και νόστιμες.
Υλικά:
- Details
- Hits: 7418
Η κρέπα είναι ένα θρυλικό , ζυμαρένιο , τηγανιτό φύλλο με καταγωγή από η Γαλλία και συγκεκριμένα την περιοχή της Βρετάνης . Παραδόσεις θέλουν τη Δούκισα Άννα να χάθηκε στο δάσος και να την φιλοξένησαν απλοί χωρικοί προσφέροντας της κρέπες . Αυτή ενθουσιάστηκε και έφερε τη συνταγή στο Δουκάτο όπου καθιερώθηκε , εξαπλώθηκε και πήρε διαστάσεις εθνικού φαγητού και θρησκευτικού γεγονότος . Το στρογγυλό της σχήμα και το χρυσαφένιο χρώμα συμβολίζουν το λαμπρό ήλιο και την αισιοδοξία ενώ ο τρόπος μαγειρέματός της , με την περιστροφή στον αέρα συμβολίζει την τύχη (όπως αντιστοιχα γνωρίζουμε τη διαδικασία με το κέρμα)…Πιο πρακτικά…πρόκειται για ένα πασίγνωστο , αγαπητό ζυμαράκι που αν έχει κανείς φαντασία κάνει θαύματα (αλμυρά και γλυκά) μαζί του .
Υλικά :
- Details
- Hits: 1544
Η λαγάνα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού! Η ιστορία της είναι πολύ παλιά όσο η αρχαία ελληνική ιστορία και όχι μόνο , καθώς τη συναντάμε και στην Εβραϊκή Παράδοση με το “άζυμο” ψωμί της νύχτας της μεγάλης εξόδου από την Αίγυπτο. Στις μέρες μας η λαγάνα είναι το απολαυστικό αυτό , αρωματικό κι επίπεδο ψωμί , το πασπαλισμένο με μπόλικο σουσάμι , με το χαρακτηριστικό σχήμα και την αέρινη υφή. Συνοδεύει τα σαρακοστιανά εδέσματα και μας θυμίζει ότι μας χωρίζουν 40 μόνο μέρες από την Λαμπρή ημέρα του Πάσχα! Η αγαπημένη φίλη , η ταλαντούχα Ελπίδα Χαραλαμπίδου μας χάρισε τη συνταγή της “λαγάνα χωρίς ζύμωμα” , εγώ ακολουθώντας τις οδηγίες της προχώρησα στην εκτέλεσή της και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Υπέροχες , πεντανόστιμες λαγάνες με τραγανή κρούστα και αφράτη εσωτερική ψίχα!
Υλικά για 2 λαγάνες:
- Details
- Hits: 254
Όσο ζω μαθαίνω…κι αυτό είναι υπέροχο! Μαθαίνω καινούρια πράγματα, γνωρίζω νέους ανθρώπους, άλλες απόψεις, συμπεριφορές, κουλτούρες, μαθαίνω νέες πληροφορίες…κι όσο πιο πολύ μαθαίνω, τόσο πιο πολύ ανακαλύπτω πως αυτά που γνωρίζω είναι λίγα. Έχει τη γοητεία του αυτό και κρατάει τον άνθρωπο σε ένα διαρκές ενδιαφέρον, σε μια αγάπη για την καθε μέρα που ξημερώνει, σε αγάπη για τη ζωή. Πρόσφατα έμαθα για το “λάχανο τουρσί” μια συνήθεια που έχει προέλευση το βορρά, από την καλή μου φίλη τη Χριστίνα που η καταγωγή της είναι από τη Ρουμανία. Με φίλεψε, το δοκίμασα, το λάτρεψα…Με το λάχανο τουρσί μπορούμε να τυλίξουμε υπέροχους ντολμάδες, να κάνουμε μαγειρευτά φαγητά, να κάνουμε υπέροχες σαλάτες.
Υλικά:
- Details
- Hits: 271
Το ψωμί του τοστ είναι κάτι που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά στη διατροφή μας. Συνεπώς, θεωρώ τίμιο να είναι όσο το δυνατόν πιο αγνό, φροντισμένο και υγιεινό. Να φτιάχνεται με επιλεγμένα προϊόντα, χωρίς συντηρητικά, χωρίς βιομηχανικά λίπη κι έλαια, αλλά με καλό αλεύρι που μόνοι μας θα επιλέξουμε, με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Τα τελευταία και σημαντικότερα υλικά είναι η φροντίδα και το μεράκι…Είναι τόσο εύκολο που είναι κρίμα να μην το κάνουμε…
Υλικά:
- Details
- Hits: 2887
Το ψωμί αυτό έχει πλέον πασίγνωστη ονομασία και αποτελεί έναν θρύλο…Η μέθοδός του ευρηματική και πανεύκολη βασίζεται στην αναμονή ωρίμανσης της ζύμης , στο χρόνο και στην υπομονή που θα του αφιερώσουμε και στη μέθοδο ψησίματός του ενώ το αποτέλσμα είναι ένα ψωμί με μεστή γεύση , με συμπαγή ψίχα , ξεροσκασμένη τραγανή κόρα και λαχταριστή εμφάνιση. Το ανακάλυψε ο πολυβραβευμένος Jim Lahey που θεωρείται αρχιερέας της ζύμης , είναι ο ιδιοκτήτης του παγκοσμίου φήμης αρτοποιείου Sullivan Street Bakery της Ν. Υόρκης και εκτός από τη σπουδαία μέθοδο ετοιμασίας της ζύμης εφηύρε και τη σπουδαία μέθοδο να ψήνει το ψωμί σε καλά προθερμασμένο σκεύος με σκέπασμα ώστε να εγκλωβίζεται μέσα η υγρασία και να σχηματίζεται αυτη η μαγική , κριτσανιστή με σκασίματα επιφάνεια.
Από εκεί και πέρα πολλοί ακολούθησαν το παράδειγμά του , πολλοί πειραματίστηκαν πάνω σε αυτή την πρόταση και μας χάρισαν ωραίες ιδέες κι έξυπνες παραλλαγές…
Η δική μου επαφή με τις ζύμες οφείλεται στην αγαπημένη μου διαδικτυακή φίλη Ελπίδα Χαραλαμπίδου , ενώ το πρώτο μου άκουσμα για τη συγκεκριμένη μέθοδο εδώ και κάποια χρόνια ήταν από την Μυρτώ Αγγέλου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν κι άλλες αξιόλογες προτάσεις κατά καιρούς.
Μετά από κάμποσους πειραματισμούς και “παιχνίδια” με τα άλευρα και με τη μέθοδο ψησίματος κατέληξα στη δική μου αγαπημένη εκδοχή που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας.
Υλικά :