tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Βασικες συνταγες ... με αλατι

Η πρώτη μου επαφή μαζί του ήταν πριν λίγα χρόνια όταν στα πλαίσια ειδικής διατροφής έψαχνα για τροφές που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Τότε το θεώρησα εξεζητημένο και δύσκολο να ενταχτεί στις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας. Πόσο λάθος έκανα! Πρώτη η κόρη μου η Σάτυ το αγάπησε , το καθιέρωσε και σχεδόν το επέβαλε στο οικογενειακό τραπέζι. Σκέτο σαν “ντιπ” με κράκερς και κριτσίνια ή με ψημένες αραβικές πιτούλες ή σαν συνοδευτικό σε γεύματα με σάντουιτς και αυγό ή σαν κυρίαρχο υλικό σε μεξικανικά “νάτσος” το γκουακαμόλε είναι δροσερό , απολαυστικό και πολύ ωφέλιμο.

guacamole1

Υλικά (για ένα μικρό μπωλ):

Η λαγάνα , ταυτόσημη με την έναρξη της νηστείας για το Πάσχα , είναι η βασίλισσα της καθαράς Δευτέρας. Πολλές οι ιστορίες και οι παραδόσεις που την πλαισιώνουν , πολλοί και οι τρόποι παρασκευής της , ανάλογα με τον τόπο και τις συνήθειες της κάθε νοικοκυράς...Για μένα η λαγάνα είναι ένα “πιτόψωμο” με λάδι και σουσάμι , ένα επίπεδο , λεπτό ψωμί  χωρίς προζύμι , με τραγανή επιφάνεια και ταχίνι στο ζύμωμα ίσως για να περιέχει θερμιδική αξία ώστε να δίνει την απαιτούμενη ενέργεια που έχει ανάγκη ο οργανισμός την περίοδο της νηστείας. Όπως και να έχει πάντως η αγαπημένη , σχεδόν “ιερή” λάγανα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας…

lagana20161
Υλικά (για 2 λαγάνες) :

Αυτή την  κατασκευή  , πιστεύω , είναι απαραίτητο να την κατέχουμε όλοι μας διότι από 'κει και πέρα το να φτιάξουμε  πίτσα  είναι απλό: Μένει να φτιάξουμε λίγη σαλτσούλα και  να προσθέσουμε ό, τι μας αρέσει ή ό,τι υλικά διαθέτει το ψυγείο μας ή  ό,τι  τραβάει η όρεξή  μας  ή  ό,τι συνέλαβε η φαντασία μας και να τη φουρνίσουμε.
Άλλωστε ,  ιστορίες για την  Ιταλική πίτσα λένε ότι  την σκαρφίστηκαν οι  Ιταλοί το 17ο αιώνα  για να αξιοποιούν ό,τι περισσεύματα είχαν στο ψυγείο τους...

Ας ξεκινήσουμε το ζύμωμα.

zymi pitsas1

Υλικά:

Η λαγάνα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού! Η ιστορία της είναι πολύ παλιά όσο η αρχαία ελληνική ιστορία και όχι μόνο , καθώς τη συναντάμε και στην Εβραϊκή Παράδοση με το “άζυμο” ψωμί της νύχτας της μεγάλης εξόδου από την Αίγυπτο. Στις μέρες μας η λαγάνα είναι το απολαυστικό αυτό , αρωματικό κι επίπεδο ψωμί , το  πασπαλισμένο με μπόλικο σουσάμι , με το χαρακτηριστικό σχήμα και την αέρινη υφή. Συνοδεύει τα σαρακοστιανά εδέσματα και μας θυμίζει ότι μας χωρίζουν 40 μόνο μέρες από την Λαμπρή ημέρα του Πάσχα! Η αγαπημένη φίλη , η ταλαντούχα Ελπίδα Χαραλαμπίδου μας χάρισε τη συνταγή της “λαγάνα χωρίς ζύμωμα” , εγώ ακολουθώντας τις οδηγίες της προχώρησα στην εκτέλεσή της και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Υπέροχες , πεντανόστιμες λαγάνες με τραγανή κρούστα και αφράτη εσωτερική ψίχα!

lagana elpidas1

Υλικά για 2 λαγάνες:

Αυτή η ζύμη αποτελεί την πιο απλή και συνάμα την πιο φίνα και απέριτη βάση για αλμυρές (κυρίως) τάρτες. Το μυστικό της κρύβεται στο βασικό υλικό που δεν είναι άλλο από το μοναδικό και ανεπανάληπτο βούτυρο το οποίο δουλεύουμε παγωμένο καθώς και στο παγωμένο νερό που εμποδίζει το αλεύρι να αναμιχθεί ολοκληρωτικά με το βούτυρο ώστε να σχηματίζονται λεπτές στρώσεις και μετά το ψήσιμο η βάση αυτή να φαίνεται τόσο τριφτή και τόσο αέρινη που θυμίζει σφολιάτα. Την προψήνουμε για λίγη ώρα και μετά είναι έτοιμη να δεχτεί οποιαδήποτε γέμιση προτιμάμε.

pat brisee1

Υλικά (για μια ταρτιέρα 25x20 ή διαμέτρου 24 εκ.)

Η κρέπα είναι ένα θρυλικό , ζυμαρένιο , τηγανιτό  φύλλο με καταγωγή από η Γαλλία και συγκεκριμένα την περιοχή της Βρετάνης . Παραδόσεις θέλουν τη Δούκισα Άννα να χάθηκε στο δάσος και να την φιλοξένησαν απλοί χωρικοί προσφέροντας της κρέπες . Αυτή ενθουσιάστηκε και έφερε τη συνταγή στο Δουκάτο όπου καθιερώθηκε , εξαπλώθηκε και πήρε διαστάσεις εθνικού φαγητού και θρησκευτικού γεγονότος . Το στρογγυλό της σχήμα και το χρυσαφένιο χρώμα συμβολίζουν το λαμπρό ήλιο και την αισιοδοξία ενώ ο τρόπος μαγειρέματός της , με την περιστροφή στον αέρα συμβολίζει την τύχη (όπως αντιστοιχα γνωρίζουμε τη διαδικασία με το κέρμα)…Πιο πρακτικά…πρόκειται για ένα πασίγνωστο , αγαπητό ζυμαράκι που αν έχει κανείς φαντασία κάνει θαύματα (αλμυρά και γλυκά) μαζί του .

kreres basikh1

Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...