Λάχανο τουρσί
- Hits: 255
Όσο ζω μαθαίνω…κι αυτό είναι υπέροχο! Μαθαίνω καινούρια πράγματα, γνωρίζω νέους ανθρώπους, άλλες απόψεις, συμπεριφορές, κουλτούρες, μαθαίνω νέες πληροφορίες…κι όσο πιο πολύ μαθαίνω, τόσο πιο πολύ ανακαλύπτω πως αυτά που γνωρίζω είναι λίγα. Έχει τη γοητεία του αυτό και κρατάει τον άνθρωπο σε ένα διαρκές ενδιαφέρον, σε μια αγάπη για την καθε μέρα που ξημερώνει, σε αγάπη για τη ζωή. Πρόσφατα έμαθα για το “λάχανο τουρσί” μια συνήθεια που έχει προέλευση το βορρά, από την καλή μου φίλη τη Χριστίνα που η καταγωγή της είναι από τη Ρουμανία. Με φίλεψε, το δοκίμασα, το λάτρεψα…Με το λάχανο τουρσί μπορούμε να τυλίξουμε υπέροχους ντολμάδες, να κάνουμε μαγειρευτά φαγητά, να κάνουμε υπέροχες σαλάτες.
Υλικά:
1 λάχανο μετρίου μεγέθους
1/2 κούπα χονδρό αλάτι
Μυρωδικά της αρεσκείας μας
(Σπόρους από κύμινο ,πιπεριά, γλυκάνισο, πιπέρι, θυμάρι, άνηθο αποξηραμένο κ.λ.π.)
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα και κόβουμε το κοτσάνι σε βάθος. Παίρνουμε ένα βάζο σε ανάλογο μέγεθος, τοποθετούμε τα μισά μυρωδικά στο κάτω μέρος και από πάνω το λάχανο. Προσθέτουμε το αλάτι να πάει παντού και τα υπόλοιπα μυρωδικά. (Το βάζο θέλουμε να είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να χωράνε στριμωγμένα μέσα τα υλικά) Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να σκεπάζεται το λάχανο καλά, κουμπώνουμε το δοχείο και κινούμε πολύ καλά ώστε να διαλυθεί το αλάτι . Τοποθετούμε κάτι βαρύ πάνω στο λάχανο ώστε να μένει στον πάτο του δοχείου βυθισμένο μέσα στο αλατόνερο και το αφήνουμε σε δροσερό μέρος. Σε 5-7 ημέρες ανοίγουμε το καπάκι και παρατηρούμε. Αν δούμε αφρό στο πάνω μέρος σημαίνει πως έχει αρχίσει η ζύμωση οπότε τώρα πρέπει να αρχίσει η “τουρσοποίηση (αφυδάτωση) . Αυτό θα το πετύχουμε ανοίγοντας το βάζο να παίρνει αέρα κάθε τρεις μέρες και ανακινώντας το (με μια κουτάλα ή κάνοντας κυκλικές κινήσεις στο βάζο) , για τρεις εβδομάδες περίπου. Όταν κρίνουμε πως είναι έτοιμο , το τοποθετούμε πλέον στο ψυγείο, έτοιμο για κάθε χρήση.
Καλή επιτυχία!