Παραδοσιακα γλυκα
- Details
- Hits: 4613
Αυτό το γλύκισμα , κατά τη γνώμη μου είναι το πιο πολυφτιαγμένο , το πιο “must" επιδόρπιο των δεκαετιών ΄70-΄80. Σχεδόν κάθε γιορτινό , επίσημο ή ανεπίσημο γεύμα έκλεινε μ’ αυτό , σχεδόν κάθε εστιατόριο το σέρβιρε σαν επιδόρπιο , σχεδόν κάθε νοικοκυρά ήξερε να το φτιάχνει αλλά και να το προσφέρει…Γνωστή εταιρία μάλιστα το καθιέρωσε με τα έτοιμα "προς παρασκευή” φακελάκια με το μίγμα σε σκόνη , το νάυλον φακελάκι και την έτοιμη καραμέλα…Ποιό σπίτι , πείτε μου , δεν είχε τουλάχιστον μια δωδεκάδα από τα περίφημα , ατομικά αλουμίνια φορμάκια και μετά τα “επώνυμα" πλαστικά με το αποσπώμενο κούμπωμα για εύκολο ξεφορμάρισμα…Κι όμως , παρόλη την εκλαϊκευση του γλυκού αυτού…όχι μόνο δεν “ξεθώριασε” η αίγλη του, αλλά το λατρεύουμε , γιατί η ανάλαφρη , καραμελένια γεύση του ήρθε για να μείνει…
- Details
- Hits: 108
Καλά να περάσετε , μου είπε η κόρη μου η Άννα φεύγοντας για τη δουλειά ενω εγώ έμεινα τα δυο εγγόνια μου στο σπίτι…Αν πεινάσετε έχω pancakes στην κουζίνα , μας ενημέρωσε…Με το παιχνίδι και τη ζωγραφική, με τα επιτραπέζια και το κρυφτό πέρασε η ώρα και σα να πεινάσαμε λιγάκι. Τότε θυμηθήκαμε τα pancakes κι είπαμε να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα να κολατσίσουμε λιγάκι. Αυτό που γεύτηκα ήταν σοκαριστικά ωραίο: Ενας πραγματικός αφρός με άρωμα πορτοκαλιού και βελούδινη υφή. Τη συνταγή την κατέγραψα, την πραγματοποίησα και σας τη δίνω με αγάπη.
Υλικά:
- Details
- Hits: 14239
Ο κουραμπιές είναι το απόλυτο γλυκό της γιορτής και της χαράς . Δε νομίζω ότι νοείται γιορτή , ή προσωπική χαρά ή επέτειος ή χρονιάρα μέρα χωρίς το λευκό χρώμα του κουραμπιέ και το άρωμα του βούτυρου… είναι βέβαια και το καβουρδισμένο αμύγδαλο που ολοκληρώνει την πανδαισία αυτού του υπέροχου "χονισμένου βουνού".. Από παιδί τη θυμάμαι με νοσταλγία αυτή τη μέρα , όταν η μητέρα άπλωνε τις λαδόκολλες πάνω στην τραπεζαρία για να φιλοξενηθεί το μαγικό αυτό μπισκοτένιο-βουτυρένιο γλυκό που το "άχνιζε" με μια κρισάρα...Φτιάχνουμε κουραμπιέδες σήμερα λοιπόν , αρωματικούς , βουτυράτους , καλοψημένους με μπόλικη άχνη και το άρωμα του ανθόνερου να μας θυμίζει διακριτικά πως η γιορτή κι η χαρά είναι εδώ!
- Details
- Hits: 89
Έχω εθιστεί πλέον ξεκάθαρα με αυτή την αφράτη, βουτυρένια ζύμη που λιώνει στο στόμα και μαζί με τα καραμελωμένα υγρά της καστανής ζάχαρης και της κανέλας αποτελούν εκρηκτικό μίγμα για τον ουρανίσκο.
Φαντάσου τώρα λοιπόν σε αυτό το ονειρικό σύνολο να προσθέσεις και κομμάτια μήλου…Δεν περιγράφω άλλο , απλά σε προτρέπω να το δοκιμάσεις. Εγώ ψιλόκοψα τα μήλα, τα ανακάτεψα με τη ζάχαρη και την κανέλα και τα πρόσθεσα κατευθείαν στην απλωμένη ζύμη. Εσύ αν θέλεις, για πιο εθιστικό αποτέλεσμα, καραμέλωσέ τα πρώτα στο τηγάνι και μετά προχώρησε στην εκτέλεση της συνταγής….
Υλικά:
- Details
- Hits: 190
Με την κολοκύθα ετοιμάζουμε ένα σωρό εδέσματα, αλμυρά και γλυκά και δε σταματάμε ποτέ γιατί ο χρυσοκίτρινος δροσερός και ζουμερός αυτός καρπός με τη χαρακτηριστική υπόγλυκη γεύση αποτελεί έμπνευση για δημιουργία. Αφού λοιπόν δοκιμάσαμε και ετοιμάσαμε τόσα πολλά “καλούδια” δεν υπήρχε περίπτωση να ξέφευγε από τα αγαπημένα ρολλάκια κανέλας αφού κολοκύθα και κανέλα συνδυάζονται άψογα.
Ετοίμασε λοιπόν μπόλικο πουρέ κολοκύθας, κράτα και για άλλες συνταγές και έλα να φτιάξουμε αυτό τα αριστούργημα.
Υλικά για τη ζύμη:
- Details
- Hits: 305
Ναι, πρέπει να το αφήσεις οπωσδήποτε να καεί αλλιώς δε θα έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις αυτή τη μοναδική, εκρηκτική γεύση που συνδυάζει “ένταση” και “βελούδο” μαζί. Είναι τόσο απλό στην κατασκευή που θα σε αιφνιδιάσει…Τώρα πως γίνεται ένα άσχημο, καμμένο τσηζ κέικ με μια καμμένη λαδόκολλα ολόγυρά του , με ανάγλυφη επιφάνεια γεμάτη ρωγμές και ασαφή όρια να είναι τόσο υπέροχο, δεν μπορώ να το ξέρω εκείνο όμως που ξέρω σίγουρα είναι πως αποτελεί ένα από τα πιο εθιστικά γλυκά που έχω δοκιμάσει και η γοητεία της απλότητας του είναι αφοπλιστική. Σερβίρεται με πλούσια ganache σοκολάτας ή μέ σάλτσα κόκκινων φρούτων αλλά εγώ το λατρεύω σκέτο για να μη χάνω τίποτα από τον άψογο συνδυασμό των υλικών του …
Υλικά: