tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Τις μέρες της γιορτής του Πάσχα , το σπίτι κατακλύζεται από  αρώματα και δε μπορώ να πω ότι δεν το απολαμβάνω. Είναι που έχει μπει η Άνοιξη για τα καλά , τα λουλούδια ευωδιάζουν , τα παράθυρα άνοιξαν και τα δωμάτια λούζονται πια στο φως αφού το "κλείσιμο" του Χειμώνα είναι παρελθόν. Είναι όμως και κάτι ακόμα που δίνει επιπλέον ένα δυνατό άρωμα και δεν είναι άλλο απ' αυτό του βουτύρου όταν ψήνονται τα περίφημα , αγαπημένα Λαμπροκούλουρα. Είναι το "άρωμα" της γιορτής , για μένα...Αυτή τη συνταγή την έχω μάθει από την πεθερά μου και τη θεωρώ αξεπέραστη…Πολλές φορές έχω δοκιμάσει και κάποιες άλλες συνταγές , ομολογουμένως πολύ αξιόλογες αλλά όπως και να' χει... πάντα καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα : Πάσχα χωρίς τα κουλούρια της πεθεράς μου ΔΕΝ γίνεται.  Είναι τα πιο τραγανά , τα πιο νόστιμα , τα πιο αυθεντικά γαλοκούλουρα και τα αγαπώ πολύ . Με πολύ χαρά λοιπόν τα μοιράζομαι μαζί σας!

Δείτε τα :

koyloyria5

Υλικά :

Να φτιάξουμε τσουρέκια που να είναι αφράτα , πεντανόστιμα , γεμιστά , χωρίς αυγά και βούτυρο που να είναι ΚΑΙ νηστίσιμα γίνεται; Όποιος απαντήσει ότι δε γίνεται θα έχει βιαστεί γιατί πολύ απλά δεν έχει δοκιμάσει τα συγκεκριμένα τσουρέκια. Ο τρόπος τους απλός και ευχάριστος , το αποτέλεσμα σίγουρο και η γεύση τους εκπληκτική. Όσο για τη γέμιση , διαλέγουμε και παίρνουμε , κατά προτίμηση. Εγώ με τη συγκεκριμένη δόση φτιάχνω 4 μεγαλούτσικα στριφτάρια και τα γεμίζω με 4 διαφορετικούς τρόπους για να μην ξέρουμε ποιό να πρωτοδιαλέξουμε…Και τα τέσσερα είναι υπέροχα!

tsoyrekia nhstisima1

Υλικά για το προζύμι:

Την πρώτη φορά μπορεί να πει κανείς ότι έτυχε! Την επόμενη φορά που έκανα τα περιφημα τσουρέκια της Ελπίδας , δε μπορεί να έτυχε , αλλά πέτυχε και μάλιστα απόλυτα!. Δε με δελέασε ο τίτλος “χωρίς ζύμωμα” αλλά το όνομα της φίλης μου που σ’ αυτήν χρωστάω τη μεγάλη αγάπη για τα ζυμώματα και τις πίτες αφού αυτή είναι “η πρώτη μου διδάξασα” και το έκανε με τόση πολλή αγάπη που δε μου άφησε περιθώρια να αποτύχω…Ο τρόπος εκτέλεσης της συγκεκριμένης συνταγής και τα καλομετρημένα υλικά καθώς και το όνομα της αγαπημένης μου Ελπίδας το οποίο πλέον αποτελεί εγγύηση  είναι ταυτόσημο με την επιτυχία σε κάθε συνταγή. Η όλη διαδικασία είναι τουλάχιστον απολαυστική , η συγκεκριμέμη δόση είναι χορταστική αφού δίνει αρκετά τσουρέκια και το αποτέλεσμα είναι αναμφισβητητα υπέροχο. Αφράτα , πεντανόστιμα , κορδονάτα τσουρέκια με δυνατό άρωμα από μαχλέπι , πλασμένα με βούτυρο , αλεύρι και πολλή , πολλή αγάπη!

tsoyrekia elpidas34

Υλικά:

Μην περιμένεις προσεγμένες φωτογραφικές λήψεις σε αυτό το άρθρο. Ζητώ κατανόηση κι ενός λεπτού σιγή για όλο το bullying και την επιθετική συμπεριφορά που υπομένω από την οικογένεια μου όλα αυτά τα foodblogικά μου χρόνια αφού πρέπει πρώτα να φωτογραφίσω επιτυχημένα τα πιάτα που έχω σερβίρει και μετά να δώσω το πράσινο φως ώστε να ακουμπήσουν το εκάστοτε πιάτο και να χαλάσουν το σκηνικό που έχει στρωθεί πάνω στο τραπέζι. Μπορεί να βγαίνει ένα όμορφο και δελεαστικό αποτέλεσμα μα η ψυχή μου γνωρίζει το background , τις φωνες , τις αδημονίες , την αγανάκτηση και ενίοτε τις απειλές…

Αυτή η τάρτα ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Από την ώρα που ψηνόταν κατάλαβα πως θα περνούσα πολύ δύσκολες ώρες αφού το άρωμα της ήταν μεθυστικό και υποσχόταν στιγμές μοναδικής απόλαυσης. Με συνοπτικές διαδικασίες , με διπλωματική ευελιξία κι έχοντας επιστρατεύσει όλη την ψυχραιμία , υπομονή και φωτογραφική εμπειρία όλων αυτών των χρόνων , το μόνο που μπόρεσα να καταφέρω είναι οι λήψεις που βλέπεις …

Για να μην τα πολυλογώ: Φτιάξε αυτή την ταρτα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!

galette banana1

Υλικά για τη βάση:

Ελπίζω να μην απευθύνομαι σε αυτούς που θεωρούν ότι το red velvet cake είναι ένα γλυκό που απλά έχει κόκκινο χρώμα και προορίζεται για να πλαισιώνει τη γιορτή των...ερωτευμένων μιας και μιλάμε για ένα θρυλικό γλύκισμα με vintage στυλ και μεγάλη ιστορία. 

Κάπου στις αρχές του 19ου αι. , ίσως και νωρίτερα η τάση της ζαχαροπλαστικής στην Αμερική ήταν η αναζήτηση γλυκών με μαλακές , βελούδινες υφές . Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης προστέθηκαν συστατικά μεγάλης οξύτητας όπως το ξiνόγαλο , η σόδα  και το ξύδι ενώ αντικατασταθηκε μέρος του αλευριού με το πιο φίνο και αέρινο κακάο το οποίο να σημειωθεί πως τότε ήταν πιο αγνό και ελεύθερο επεξεργασίας με αποτέλεσμα να χαρίσει σε ανάμιξη  με το ξύδι και τη σόδα ένα βαθύ , ζεστό κοκκινωπό χρώμα. Αυτό ήταν μόνο η αρχή , ήταν η αφορμή μιας αναζήτησης φλογερού και έντονου χρώματος το οποίο αναζητήθηκε μέσα από φυσικές χρωστικές όπως αυτές του πατζαριού…Παράληλλα έχοντας πια φτάσει στην εποχή του οικονομικού κραχ του ’29 η αναζήτηση πιο οικονομικών λύσεων και υλικών επιβράβευσε και καθιέρωσε το πολτό πατζαριού στη ζαχαροπλαστική…Από τότε και μετά τα πράγματα με την πάροδο του χρόνου πήραν άλλη τροπή και το red velvet cake κατωχύρωσε το βαθυκόκκινο χρώμα του με τη βοήθεια βρώσιμων χρωστικών ουσιών ζαχαροπλαστικής,  εμπορρευματοποιήθηκε ώστε να φτάσει να αποτελεί ένα γλυκό-σύμβολο , ένα θρυλικό γλυκό που συνοδεύει το απογευματινό τσάι με μυθικό τρόπο…Παρότι η έντονη εμπορευματοποίηση του έχει αφαιρέσει αρκετή  από την αίγλη του εγώ απομονώνω αυτό το γεγονός και  αγαπώ το red velvet cake , το θαυμάζω και το απολαμβάνω μένοντας στη φίνα , εξαιρετική και μεγαλοπρεπή του παρουσία και στην ακαταμάχητη γεύση του!

 red velvet vake

Υλικά:

Χρόνια τώρα το πρωινό γεύμα κατέχει ξεχωριστή θέση στην καθημερινότητά μας και δίκαια…Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να ξεκινάς την ημέρα σου γεμάτος ενέργεια , καλή διάθεση και αίσθημα  υγείας και ζωντάνιας. Το συγκεκριμένο , μας καλύπτει από κάθε πλευρά  αφού διαθέτει υπερτροφές όπως είναι η βρώμη , τα αξεπέραστα μύρτιλα , τη μοναδική μπανάνα και βέβαια το αυγό. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και την υπέροχη γεύση και την απόλαυση που προσφέρει αυτό το δελεαστικό βουναλάκι , περιλουσμένο με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου τότε μιλάμε για ένα μικρό , καθημερινό θαύμα.

pancakes bromh myrtila1

Υλικά (για κάθε μερίδα δίνει 4 pancakes ή 6 μικρότερα):

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...