tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Η πιο απλή , η πιο παλιά , η πιο αγαπημένη μου συνταγή για μηλόπιτα που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια , είναι αυτή! Την έχω συνδέσει με συναντήσεις “μαμάδων” σε απογευματινούς καφέδες , την έχω συνδέσει με τους πρώτους, αδέξιους πειραματισμούς μου στην κουζίνα και τις πρώτες μου μαγειρικές ανησυχίες,  μα πάνω απ’ όλα την έχω συνδέσει με ένα αγαπημένο πρόσωπο , που υπάρχει στην οικογένειά μας εδώ και κάμποσες δεκαετίες και έχει στην καρδιά μας θέση καλύτερη από συγγενή εξ αίματος. Σ’ αυτό το πρόσωπο αφιερώνω τη μηλόπιτα αυτή μιας και τη θυμάται πάντα και την αναφέρει με αγάπη και η γεύση της κουβαλάει αναμνήσεις και μας γυρίζει πίσω σε αξέχαστες  , όμορφες εποχές…Μηλόπιτα με αφράτο παντεσπάνι λοιπόν, αφιερωμένη στο Δήμο με όλη μας την αγάπη….

mhlopita dhmoy1

Υλικά:

Αυτό το τόσο απλό , τόσο  ταπεινό και συνάμα τόσο αρχοντικό γλυκό το θεωρώ κορυφαίο και συνοδεύει εικόνες και μνήμες του μυαλού και της καρδιάς μου από  άλλες εποχές. Απόγευμα , στην αυλή της γιαγιάς μου, κάτω απ' την κληματαριά με ελληνικό καφέ και δροσερό αεράκι, στιγμές ρομαντικές με άρωμα φθινοπώρου. Αποκλείεται , λοιπόν , να έρθει κάποιος στο σπίτι μου και να μη βρει γλυκό σταφύλι , δε γίνεται! Νιώθω το σπίτι μου άδειο χωρίς αυτό, χώρια που συνοδεύει τόσο τέλεια το βραδινό μας γιαούρτι!

Δείτε το :

glyko stafyli2

Υλικά:

Η ημέρα της Φανουρόπιτας είναι η 27η Αυγούστου. Η παράδοση λέει πως η μητέρα του Αγίου Φανουρίου , ήταν πολύ σκληρή , άσπλαχνη και αμαρτωλή και οι νοικοκυρές καλούνται να φτιάξουν την πίτα αυτή με σκοπό να συγχωρεθεί η αμαρτωλή αυτή γυναίκα και παράλληλα να φανερωθούν χαμένα αντικείμενα ή ό,τι άλλο τέλος πάντων ζητά ο καθένας!

Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα , έγω ξέρω ότι η "Φανουρόπιτα" είναι ένα υπέροχο γλύκισμα , νηστίσιμο , που περιέχει μόνο φυτικά υλικά , άκρως αρωματικό και πολύ-πολύ ωφέλιμο. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι απλά , αγνά και υπέροχα , το άρωμά της αξεπέραστο και το αποτέλεσμα καταπληκτικό. Η φανουρόπιτα για μένα είναι ένα καταπληκτικό κέικ που δεν έχει εποχή ούτε περιορίζεται σε μια μόνο μέρα το χρόνο ενώ συνιστάται σε άτομα που κάνουν ειδική διατροφή και αποφεύγουν τα ζωικά λιπαρά και το αυγό!

Δείτε τη:

fanoyropita19

Υλικά :

Τις μέρες της γιορτής του Πάσχα , το σπίτι κατακλύζεται από  αρώματα και δε μπορώ να πω ότι δεν το απολαμβάνω. Είναι που έχει μπει η Άνοιξη για τα καλά , τα λουλούδια ευωδιάζουν , τα παράθυρα άνοιξαν και τα δωμάτια λούζονται πια στο φως αφού το "κλείσιμο" του Χειμώνα είναι παρελθόν. Είναι όμως και κάτι ακόμα που δίνει επιπλέον ένα δυνατό άρωμα και δεν είναι άλλο απ' αυτό του βουτύρου όταν ψήνονται τα περίφημα , αγαπημένα Λαμπροκούλουρα. Είναι το "άρωμα" της γιορτής , για μένα...Αυτή τη συνταγή την έχω μάθει από την πεθερά μου και τη θεωρώ αξεπέραστη…Πολλές φορές έχω δοκιμάσει και κάποιες άλλες συνταγές , ομολογουμένως πολύ αξιόλογες αλλά όπως και να' χει... πάντα καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα : Πάσχα χωρίς τα κουλούρια της πεθεράς μου ΔΕΝ γίνεται.  Είναι τα πιο τραγανά , τα πιο νόστιμα , τα πιο αυθεντικά γαλοκούλουρα και τα αγαπώ πολύ . Με πολύ χαρά λοιπόν τα μοιράζομαι μαζί σας!

Δείτε τα :

koyloyria5

Υλικά :

Να φτιάξουμε τσουρέκια που να είναι αφράτα , πεντανόστιμα , γεμιστά , χωρίς αυγά και βούτυρο που να είναι ΚΑΙ νηστίσιμα γίνεται; Όποιος απαντήσει ότι δε γίνεται θα έχει βιαστεί γιατί πολύ απλά δεν έχει δοκιμάσει τα συγκεκριμένα τσουρέκια. Ο τρόπος τους απλός και ευχάριστος , το αποτέλεσμα σίγουρο και η γεύση τους εκπληκτική. Όσο για τη γέμιση , διαλέγουμε και παίρνουμε , κατά προτίμηση. Εγώ με τη συγκεκριμένη δόση φτιάχνω 4 μεγαλούτσικα στριφτάρια και τα γεμίζω με 4 διαφορετικούς τρόπους για να μην ξέρουμε ποιό να πρωτοδιαλέξουμε…Και τα τέσσερα είναι υπέροχα!

tsoyrekia nhstisima1

Υλικά για το προζύμι:

Την πρώτη φορά μπορεί να πει κανείς ότι έτυχε! Την επόμενη φορά που έκανα τα περιφημα τσουρέκια της Ελπίδας , δε μπορεί να έτυχε , αλλά πέτυχε και μάλιστα απόλυτα!. Δε με δελέασε ο τίτλος “χωρίς ζύμωμα” αλλά το όνομα της φίλης μου που σ’ αυτήν χρωστάω τη μεγάλη αγάπη για τα ζυμώματα και τις πίτες αφού αυτή είναι “η πρώτη μου διδάξασα” και το έκανε με τόση πολλή αγάπη που δε μου άφησε περιθώρια να αποτύχω…Ο τρόπος εκτέλεσης της συγκεκριμένης συνταγής και τα καλομετρημένα υλικά καθώς και το όνομα της αγαπημένης μου Ελπίδας το οποίο πλέον αποτελεί εγγύηση  είναι ταυτόσημο με την επιτυχία σε κάθε συνταγή. Η όλη διαδικασία είναι τουλάχιστον απολαυστική , η συγκεκριμέμη δόση είναι χορταστική αφού δίνει αρκετά τσουρέκια και το αποτέλεσμα είναι αναμφισβητητα υπέροχο. Αφράτα , πεντανόστιμα , κορδονάτα τσουρέκια με δυνατό άρωμα από μαχλέπι , πλασμένα με βούτυρο , αλεύρι και πολλή , πολλή αγάπη!

tsoyrekia elpidas34

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...