tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Αυτό το γλύκισμα το επινόησα από τη μεγάλη μου αγάπη για τα καραμελωμένα μήλα με κανέλα σε συνδυασμό με μια άλλη μεγάλη αγάπη , την πάστα φλώρα.... Τα καραμελωμένα μήλα με κονιάκ , σταφίδες και μαύρη ζάχαρη είναι η αδυναμία μου. Σκέφτηκα λοιπόν να τα βάλω μέσα σε μια πίτα - τάρτα - πάστα φλώρα αντικαθιστώντας έτσι τη μαρμελάδα και πλατιάζοντας τις λωρίδες που τη σκεπάζουν για να καλύψω τα μήλα ώστε  να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και μετά το ψήσιμο….

tarta milopita1
Ας δούμε τη συνταγή αναλυτικά.

Όσες συνταγές για μηλόπιτα κι αν ξέρω…δε χορταίνω…θέλω να δοκιμάζω καινούριες και πιο καινούριες και πρωτότυπες και κλασικές και της φιλενάδας και της θείας και της γειτόνισσας…Η κάθε μια έχει κάτι καινούριο που με ενθουσιάζει , η μια θυμίζει πάστα φλώρα , η άλλη αφράτο κέικ με αρώματα ή τρίτη θυμίζει πίτα , όλες όμως έχουν μια και μοναδική βάση : το αγαπημένο μήλο κατά πλειοψηφία συνδυασμένο με την αρωματική κανέλα . Η σημερινή μηλόπιτα έχει μια αφράτη βάση , στη μέση τα μήλα με τη ζάχαρη καραμελώνουν και ποτίζουν αυτή τη βάση ενώ την επιφάνεια καλύπτουν παιχνιδιάρικες μπαλίτσες από τη ζύμη μας…Η μηλόπιτα αυτή είναι θαύμα :

mhlopita mpalakia1
Υλικά :

Μια διασκεδαστική παραπομπή στην πασίγνωστη κινηματογραφική σκηνή του Γ. Κωνσταντίνου από τα ¨Χτυποκάρδια στο θρανίο” , στο ζαχαροπλαστείο που προσπαθεί να περιγράψει το γλύκισμα στο γυάλινο μπωλ που είναι όλο σαντιγύ και σοκολάτα (και κάνει 7 δρχ.) θα ήταν μια καλή ίδέα…Μια άλλη καλή ιδέα είναι να αναφερθώ στην ιστορία του προφιτερόλ που ξεκινάει στις αρχές του 16ου αι. και είναι γεμιστά choux με παγωτό βανίλια και λουσμένα με ζεστή σοκολάτα…Όλα τα υπόλοιπα είναι παραλλαγές και εμπορικές προσαρμογές με κυριότερη αυτή με τη γέμιση κρέμας ζαχαροπλαστικής και την πλούσια ganache σοκλάτας…Ωστόσο θα σας παραπέμψω στη φωτογραφία και μόνο και θα σας προτρέψω να το δοκιμάσετε χωρίς χρονοτριβή…..

profiterol1

Υλικά :

Κάποιες φορές σκέφτομαι πως τα κουλούρια το Πάσχα τα φτιάχνουμε όχι γιατί θέλουμε να γευόμαστε κάτι γλυκό αλλά γιατί μέσα από αυτή την παραδοσιακή διαδικασία μπαίνουμε στο κλίμα των ημερών , μοσχομυρίζει το σπίτι και απολαμβάνουμε τα υλικά που διαθέτει άφθονα αυτή η εποχή...χώρια οι μνήμες των παιδικών μας χρόνων…πολλές φορές φτιάχνω τα κλασικά , καθιερωμένα μου κουλούρια αλλά νοσταλγώ και κάποια άλλα… και έτσι μπαίνω στον πειρασμό να φτιάξω και την συνταγή των κουλουριών της μου Θοδώρας με τα οποία μας περίμενε το Πάσχα στο χωριό , όταν ήμαστε παιδιά…..  
Δείτε την :

koyloyria pasxalina1
Υλικά :

Γλυκιά και υπέροχη , με κρέμα που λιώνει  απαλά στο στόμα και πασπαλισμένη με μια  γενναία δόση άχνης και κανέλας , αποτελεί ένα αγαπημένο γλύκισμα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο! Την κρέμα την συναντάμε με πολλές παραλλαγές , άλλοτε με σιμιγδάλι , άλλοτε με κορν φλάουρ , άλλοτε με συνδυασμό περισσότερων υλικών και όλες οι έκδοχές έχουν τη χάρη τους . Εγώ σήμερα θα φτιάξω την πρώτη μπουγάτσα που έμαθα πριν χρόνια και φυσικά οι πειραματισμοί…έπονται.

mpougatsa11

Αυτά τα γλυκάκια με το περίεργο όνομα , την υπέροχη γέμιση και την άχνη να τα περιβάλλει  τα αγαπώ ιδιαιτέρως και δε νομίζω ότι είμαι υπερβολική…Είναι  οι μνήμες των παιδικών χρόνων στις οποίες ήταν πάντα εκεί , είναι το λατρεμένο άρωμα της κανέλας  που δίνει το παρόν  σε κάθε μπουκιά  καθώς και οι πολύτιμες γεύσεις των αποξηραμένων φρούτων , του καρυδιού και του κονιάκ , που με κάνουν να καταλήγω σε αυτά τα υπέροχα , κλασικά , παραδοσιακά , κεράσματα κάθε φορά που έρχεται  το ερώτημα  "Τι γλυκό να φτιάξω σε περίοδο νηστείας σε μια γιορτή , σε ένα τραπέζι με φίλους , σε μια ξεχωριστή στιγμή που ζητάει γλυκό"; Η απάντηση είναι αυτά εδώ τα μικρά θαύματα που ξεσήκωσα από το τετράδιο της γιαγιάς... Η γοητεία τους οφείλεται στην απλότητά τους , στην αρχοντιά και στη θύμηση  μιας άλλης εποχής…

skaltsoynia1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...