Παραδοσιακα γλυκα
- Details
- Hits: 3971
Το σμέουρο είναι αυτό το καταπληκτικό , μικρό φρουτάκι με το ρόδινο χρώμα , την υπόξινη γεύση και την όψη που θυμίζει αρκετά τις φράουλες. Οι άγγλοι και οι αμερικάνοι το λένε raspberry , οι γάλλοι το λένε framboise , εγώ πάλι το λέω ευεργεσία για τον οργανισμό , το λέω ένα μικρό θαύμα της φύσης. Έχει μεγάλη αντιοξειδωτική αξία και αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Το χρησιμοποιώ πάρα πολύ σε γλυκά , σαλάτες ή φρουτοσαλάτες, κυρίως όμως το χρησιμοποιώ για να φτιάξω μια υπέροχη , ρουμπινένια , κατακόκκινη μαρμελάδα η οποία κερδίζει καθέναν πριν ακόμα τη δοκκιμάσει , μόνο και μόνο με το υπέροχο χρώμα της. Φροντίζω να μην την κάνω πολύ γλυκιά , έτσι ώτε να αναδεικνύεται η μοναδική , υπόξινη γεύση του φρούτου…
Δείτε τη:
- Details
- Hits: 10171
Όταν ήμουν κοπέλα , έβλεπα τις παλιές νοικοκυρές να φτιάχνουν μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού και τις θαύμαζα ... Εντάξει λοιπόν , ας είμαι ειλικρινής , τις ζήλευα! Θεωρούσα μεγάλη τέχνη να ξέρεις πως και πόσο θα δέσεις το σιρόπι στο γλυκό ή ποια στιγμή θα αποσύρεις τη μαρμελάδα από τη φωτιά. Μέσα μου έλεγα: κάποια μέρα κι εσύ θα τα καταφέρεις! Λοιπόν η πρώτη μαρμελάδα που επιχείρησα να φτιάξω και την κατάφερα μια χαρά , ήταν το βερύκοκο. Μα τόσο ευκολο ήταν! Κανά - δυο φορές βέβαια την παράβρασα και σκούρινε , αλλή μια φορά έριξα πολύ λεμόνι κι έγινε ξινή , αλλά αν δεν την ''πάθεις'' πως θα μάθεις; Έμαθα λοιπόν και τη μαρμελάδα αυτή που τόσο αγαπάμε , τη φτιάχνω και την ξαναφτιάχνω κάθε φορά που είναι η εποχή της.
Υλικά:
- Details
- Hits: 5040
Οταν ετοιμαζόμουν να γράψω δυο λόγια για το έξοχο αυτό γλύκισμα έγραψα λίγες λέξεις αναφοράς στις σημειώσεις μου για να ξεκινήσω : αφράτη ζύμη , τραγανό εξωτερικό περίβλημα , μπόλικο φρέσκο λάδι για το τηγάνισμα , καβουρδισμένο σουσάμι , χοντροτριμμένο καρύδι , μελωμένη μπουκιά που λιώνει στο στόμα , χειμωνιάτικες βραδιές των παιδικών μας χρόνων , νηστίσιμο επιδόρπιο , απολαυστικές μπουκιές , σιροπιαστό θαύμα , παραδοσιακό κέρασμα , ατέλειωτη γλύκα , μυρωδάτη κανέλα…Ήταν τόσο γλαφυρές και ζωντανές οι εκφράσεις αυτές από μόνες τους που , νομίζω , πως αρκούν για να σχηματίζουν έναν πρόλογο που μας προϊδεάζει για το απολαυστικό αποτέλεσμα…
- Details
- Hits: 3042
Όταν αναφερόμαστε στο κουμ κουάτ , αυτό το πανέμορφο φυτό με τους μικρούς , αρωματικούς καρπούς και τα καταπράσινα φύλλα , το μυαλό μας πηγαίνει στην Κέρκυρα . Έχουμε πιει το περίφημο λικέρ και έχουμε δοκιμάσει το απίθανο γλυκό του κουταλιού που κατακλύζει το στόμα με μια ασύγκριτη γλύκα αλλά και τα αιθέρια έλαιά του… Εμένα όμως μου θυμίζει μια υπέροχη , καμαρωτή γλάστρα στη βεράντα του σπιτιού των παιδικών μου χρόνων ! Το μικρό , “ζημιάρικο” χεράκι μου , δεν άφηνε στο καημένο το φυτό ούτε για μια μέρα πάνω τους καρπούς του…Ο λόγος;…Μα μου άρεσε πάρα πολύ να τους γεύομαι έτσι ωμούς και σπιρτόζικους όπως ήταν…Τις προάλλες μια γνωστή με “φίλεψε" μισό κιλό κουμ κουάτ και φυσικά δεν έχασα καθόλου χρόνο…να μην πω ψέματα…μια χουφτίτσα από αυτά είχαν την ίδια τύχη με τα κουμ κουάτ των παιδικών μου χρόνων!
- Details
- Hits: 4756
Αρώματα νοσταλγικά , αγαπημένα που μας ταξιδεύουν σε άλλους τόπους και άλλες εποχές. Το γλυκάκι αυτό , το αγαπώ για τη βελούδινη υφή του , την απαλή γεύση του και το διακριτικό του άρωμα με το ανθόνερο και το ξύσμα λεμονιού να αγκαλιάζονται γλυκά ενώ το λίγο βουτυράκι να κάνει τόσο αισθητή την παρουσία του, όσο ακριβώς πρέπει . Το καταΐφι είναι ροδοψημένο, τραγανό , σιροπιασμένο και γεμιστό με μια δροσερή κρέμα τυριού…Δεν ξέρω αν σας έπεισα να το δοκιμάσετε , εκείνο που ξέρω είναι ότι το γλυκό αυτό είναι αγαπημένο , αρχοντικό και δελεαστικό, ιδανικό σαν επιδόρπιο μετά από ένα χορταστικό γεύμα!
Δείτε το :
- Details
- Hits: 12115
Αυτή την καταπληκτική συνταγή την βρήκα στο blog της πολύ αγαπητής και αξιόλογης φίλης Κατερίνας Ντεληδήμου (http://culinaryflavors.gr) . Ομολογώ πως όταν την πρωτοδιάβασα με ''τσίπμησε'' λιγάκι η ζήλεια….μα να μην την έχω υποψιαστεί ποτέ μου αυτή την εκδοχή , να μην έχει πέσει στην αντίληψή μου ποτέ ως τώρα αυτό το θαύμα: Την επόμενη κιόλας μέρα αγόρασα τα υλικά και έφτιαξα ένα γλυκό...που προστέθηκε στα αγαπημένα μου . Ιδού το αποτέλεσμα: (Έχω κάνει βέβαια κάποιες μικρές αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις οικογενειακές μας προτιμήσεις αλλά και με τις ζαχαροπλαστικές μου ανησυχίες και τους απαραίτητους πειραματισμούς).
Υλικά: