Παραδοσιακα γλυκα
- Details
- Hits: 612
Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές γι’ αυτό το αγαπημένο, κλασικό, γλύκισμα και είναι όλες διαλεχτές κι επιτυχημένες, άλλες με κουβερτούρα, άλλες με γεμιστά μπισκότα ή ποικιλία ξηρών καρπών, άλλες με σοκολάτα και βούτυρο λιωμένα σε μπαίν μαρί... το αποτέλεσμα;
Ένα μαγικό ρολό καφέ χρώματος, κομμένο σε χορταστικές φέτες, σερβιρισμένο όμορφα κι απλά με ένα ποτήρι δροσερό νερό και κανείς δε θα πει :“ευχαριστώ δε θα πάρω” γιατί πολύ απλά, το αγαπούν όλοι.
Όμως αυτή την παραδοσιακή , μαμαδίστικη σχεδόν απλοϊκή συνταγή με το άρωμα του μπράντι να ξεχωρίζει δεν την αλλάζω με καμμιά…
Υλικά:
- Details
- Hits: 9266
Τις μέρες της γιορτής του Πάσχα , το σπίτι κατακλύζεται από αρώματα και δε μπορώ να πω ότι δεν το απολαμβάνω. Είναι που έχει μπει η Άνοιξη για τα καλά , τα λουλούδια ευωδιάζουν , τα παράθυρα άνοιξαν και τα δωμάτια λούζονται πια στο φως αφού το "κλείσιμο" του Χειμώνα είναι παρελθόν. Είναι όμως και κάτι ακόμα που δίνει επιπλέον ένα δυνατό άρωμα και δεν είναι άλλο απ' αυτό του βουτύρου όταν ψήνονται τα περίφημα , αγαπημένα Λαμπροκούλουρα. Είναι το "άρωμα" της γιορτής , για μένα...Αυτή τη συνταγή την έχω μάθει από την πεθερά μου και τη θεωρώ αξεπέραστη…Πολλές φορές έχω δοκιμάσει και κάποιες άλλες συνταγές , ομολογουμένως πολύ αξιόλογες αλλά όπως και να' χει... πάντα καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα : Πάσχα χωρίς τα κουλούρια της πεθεράς μου ΔΕΝ γίνεται. Είναι τα πιο τραγανά , τα πιο νόστιμα , τα πιο αυθεντικά γαλοκούλουρα και τα αγαπώ πολύ . Με πολύ χαρά λοιπόν τα μοιράζομαι μαζί σας!
Δείτε τα :
- Details
- Hits: 7129
Κάποιες φορές σκέφτομαι πως τα κουλούρια το Πάσχα τα φτιάχνουμε όχι γιατί θέλουμε να γευόμαστε κάτι γλυκό αλλά γιατί μέσα από αυτή την παραδοσιακή διαδικασία μπαίνουμε στο κλίμα των ημερών , μοσχομυρίζει το σπίτι και απολαμβάνουμε τα υλικά που διαθέτει άφθονα αυτή η εποχή...χώρια οι μνήμες των παιδικών μας χρόνων…πολλές φορές φτιάχνω τα κλασικά , καθιερωμένα μου κουλούρια αλλά νοσταλγώ και κάποια άλλα… και έτσι μπαίνω στον πειρασμό να φτιάξω και την συνταγή των κουλουριών της μου Θοδώρας με τα οποία μας περίμενε το Πάσχα στο χωριό , όταν ήμαστε παιδιά…..
Δείτε την :
- Details
- Hits: 5944
Αυτή την εξαιρετική συνταγή για σταφιδόψωμα την κάνω χρόνια γιατί είναι απλή , πετυχημένη , σχεδόν διασκεδαστική! Όσο για το αποτέλεσμα; Εξίσου εξαιρετικό. Τα σταφιδόψωμα τα αγαπάμε όλοι, μικροί και μεγάλοι και τα προτιμάμε σαν κολατσιό αφράτα και νόστιμα , κλασικά κι αγαπημένα καθώς είναι. Η αυθεντική συνταγή προτείνει μέσα και άρωμα από μαχλέπι και κακουλέ . Σ’ αυτή την περίπτωση , δε διαφέρουν σχεδόν καθόλου από τα τσουρέκια . Εγώ πολύ συχνά , παραλείπω τα δύο αυτά αρωματικά (τα οποία είνια έξοχα) και προσθέτω μπόλικη κανέλα…Ούτως ή άλλως γίνονται ανάρπαστα…
Ας τα φτιάξουμε:
- Details
- Hits: 7305
Μα πόσο γρήγορα τρέχει ο καιρός…σαν το νερό κυλούν οι μέρες και οι μήνες . Εναλλάσσονται οι εποχές κι εμείς προσπαθούμε να τις ζούμε και να τις απολαμβάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε . Περιμένουμε αυτές τις μικρές στιγμές , τις όμορφες , τις γιορτινές για να διασκεδάσουμε λιγάκι παραπάνω , να σμίξουμε με δυο συγγενείς και φίλους , να πιούμε και ένα ποτηράκι παραπάνω…Και να λοιπόν που φτάσαμε και πάλι στην τελευταία μέρα του χρόνου…να λοιπόν που τα παιδιά μας μεγάλωσαν κατά ένα χρόνο…να που κι εμείς…ωριμάσαμε κατά ένα χρόνο! Ήρθε και πάλι η στιγμή να φτιάξουμε την περίφημη βασιλόπιτα που θα κόψουμε μόλις το ρολόι χτυπήσει 12 και όλοι μαζί θα ευχηθούμε : “Καλή χρονιά κι ευλογημένη με υγεία και αγάπη”!
- Details
- Hits: 6764
Τάρτα αμυγδάλου (παραδοσιακή Νορβηγική , χριστουγεννιάτικη συνταγή)
Είναι μαγικό αυτό που συμβαίνει με τη γιορτή των Χριστουγέννων! Δεν ξέρω αν είναι η συγκίνηση για τη γέννηση του Θεανθρώπου ή αν είναι η μεγάλη μας ανάγκη να ξεφύγουμε λιγάκι από τη ρουτίνα και από τα καθημερινά και να κοιτάξουμε γύρω μας με άλλα μάτια , να τραγουδήσουμε , να φωτίσουμε το σπίτι μας και την αυλή μας και την πόλη μας , να μαγειρέψουμε , να φτιάξουμε γλυκά , να μοσχοβολήσει το σπίτι μας , να σμίξουμε με συγγενείς και φίλους...Και να , που την ίδια ανάγκη έχουν κι άλλοι λαοί…χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο μας και από την κουλτούρα μας . Σήμερα θα ταξιδέψουμε στη Νορβηγία και θα "κλέψουμε" την παραδοσιακή τους χριστουγενιάτικη αμυγδαλένια τάρτα ή μάλλον κατα κυριολεξια την ονομάζουν "πρώτο κέικ" και προφανώς είναι κάτι αντίστοιχο με τη δική μας βασιλόπιτα. Είναι κάπως διαφορετική στον ουρανίσκο , πέρα από τις δικές μας γνώριμες γεύσεις αλλά , πιστέψτε με , είναι ΘΕΪΚΗ!
Υλικά για τη ζύμη: