Μαρμελάδα βερύκοκο (πανεύκολη)!
- Hits: 10144
Όταν ήμουν κοπέλα , έβλεπα τις παλιές νοικοκυρές να φτιάχνουν μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού και τις θαύμαζα ... Εντάξει λοιπόν , ας είμαι ειλικρινής , τις ζήλευα! Θεωρούσα μεγάλη τέχνη να ξέρεις πως και πόσο θα δέσεις το σιρόπι στο γλυκό ή ποια στιγμή θα αποσύρεις τη μαρμελάδα από τη φωτιά. Μέσα μου έλεγα: κάποια μέρα κι εσύ θα τα καταφέρεις! Λοιπόν η πρώτη μαρμελάδα που επιχείρησα να φτιάξω και την κατάφερα μια χαρά , ήταν το βερύκοκο. Μα τόσο ευκολο ήταν! Κανά - δυο φορές βέβαια την παράβρασα και σκούρινε , αλλή μια φορά έριξα πολύ λεμόνι κι έγινε ξινή , αλλά αν δεν την ''πάθεις'' πως θα μάθεις; Έμαθα λοιπόν και τη μαρμελάδα αυτή που τόσο αγαπάμε , τη φτιάχνω και την ξαναφτιάχνω κάθε φορά που είναι η εποχή της.
Υλικά:
700γρ. ώριμα βερύκοκα
600γρ. ζάχαρη
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Πλένουμε το βερύκοκα , αφαιρούμε το κουκούτσι , τα κόβουμε στα τέσσερα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μας. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι. Περιμένουμε λίγη ώρα μέχρι να ''σπάσει'' η ζάχαρη από τα υγρά του φρούτου και βάζουμε στη φωτιά να βράσει δυνατά για 20 λεπτά περίπου…στις τελευταίες βράσεις προσθέτουμε και το λεμόνι. Δεν πρέπει να ξεγελαστούμε αν μας φαίνεται πολύ υδαρής γιατί όταν κρυώσει τελείως θα έχει σφίξει. Αν ωστόσο και πάλι έχει περιττά υγρά , βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Όταν είναι έτοιμη και έχει κρυώσει , την τοποθετούμε σε καθαρό γυάλινο βάζο!
Συνοδέυουμε το γιαούρτι μας , το κουλουράκι μας , το ψωμί μας . Εγώ καμμιά φορά γαρνίρω και την κρέμα πιάτου , αλλά και την πανακότα. ή το παγωτό βανίια.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!