Πανακότα (η λευκή , βελούδινη κρέμα)
- Hits: 5314
Η πανακότα μου αρέσει πολύ. Είναι ένα εύκολο γλυκάκι πολύ ελαφρύ στο στομάχι που φτιάχνεται εύκολα και ευχάριστα ενώ θεωρείται ένα ιδανικό επιδόρπιο μετά από ένα χορταστικό γεύμα , πολύ αρωματικό και πολυμορφικό κι αυτό γιατί αποτελεί μια καταπληκτική βάση που μπορεί ο καθένας να της δώσει τη γέυση που προτιμάει. Ταιριάζει με γλάσο σοκολάτας , σως καραμέλας , σως φράουλας , με βύσσινο , με κεράσι , με άλλα γλυκά του κουταλιού και ό,τι βάζει ο νους.
Ας τη φτιάξουμε :
Υλικά :
500ml. κρέμα γάλακτος
500ml. φρέσκο γάλα
10 φύλλα ζελατίνης
4κ.σ.. ζάχαρη
2 βανίλιες
Σιρόπι ή γλυκό του κουταλιού της προτίμησής σας
Εκτέλεση:
Μουλιάζω τη ζελατίνα σε παγωμένο νερό. Ρίχνω στην κατσαρόλα και ζεσταίνω το γάλα , την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Στίβω πολύ καλά τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτω κι αυτά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας αδιάκοπα. Προσθέτω και τη βανίλια , ανακατεύω , περιμένω να πάρει μία βράση και αποσύρω από τη φωτιά. Δεν περιμένω να δέσει η κρέμα μου , θα σφίξει όταν παγώσει. Μοιράζω το υγρό αυτό σε μπωλάκια , περιμένω να κρυώσει και τα βάζω για 6-8 ώρες στο ψυγείο. Συνήθως ξεφορμάρω με ένα πολύ λεπτό μαχαίρι , περνώντας το από τα τοιχώματα του μπωλ.. Αλλιώς βυθίζουμε το μπωλάκι σε καυτό νερό ή χρησιμοποιούμε φορμάκια με αποσπώμενο πάτο…
Περιχύνω με το σιρόπι ή το γλυκό του κουταλιού που προτιμώ και σερβίρω.
Σημείωση: Εννοείται πως αν θέλω χρησιμοποιώ κρέμα γάλακτος και γάλα με χαμηλά λιπαρά.