Taste of Life by Betty
Ρεβίθια στο τσικάλι (σιφνέικη ρεβιθάδα)
Η Μάνια είναι μια εξαιρετική μαγείρισσα με καταγωγή από τη Σίφνο που κατοικεί στα μέρη μας. Ενα απόγευμα , εδώ και κάτι χρόνια με επισκέφτηκε στο σπίτι. Στο χέρι της κρατούσε μια σχετικά μεγάλη τσάντα με περιεγχόμενο περίεργου σχήματος…Αφού την καλοδέχτηκα , η τσάντα άνοιξε και το πολύτιμο δώρο αποκαλύφθηκε: Ήταν μια παραδοσιακή , σιφνέικη γάστρα για ρεβίθια , το λεγόμενο “τσικάλι” Τα μάτια μου έλαμψαν από χαρά και η χαρά μου πολλαπλασιάστηκε όταν η Μάνια μου είπε να φέρω μολύβι και χαρτί. “Γράψε” , μου είπε “ακριβείς οδηγίες για τη συνταγή της αυθεντικής σκεπασταριάς , ή σιφνέικης ρεβιθάδας στο τσικάλι”. Οι οδηγίες ήταν σαφείς , απέριτες και ακριβείς και σας τις παραθέτω. Για το αποτέλεσμα δε χρειάζεται να πω τίποτα! Αν δεν έχεις μυρίσει αυτό τα άρωμα από το πολύωρο ψήσιμο της ρεβιθάδας κι αν δεν έχεις γευτεί αυτό το ολόγλυκο μελωμένο έδεσμα δεν έχεις ζήσει τίποτα…
Υλικά:
Σουπιές με σπανάκια και “ μυρωδιές”
Τολμώ να πω ότι το φαγητό αυτό είναι το καλύτερο που υπάρχει! Ολόγλυκο , μυρωδάτο , πεντανόστιμο , ανοιξιάτικο και εξόχως αρωματικό. Είναι ένα φαγητό που δε συνηθίζω να φτιάχνω γιατί πολύ απλά , το μαγειρεύει η μαμά με τα “μαγικά” της χέρια….Και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει φαγητό καμωμένο από τα χεράκια της…Με πολύ αγάπη , πολύ φροντίδα , πολύ νοστιμιά…όλα “πολύ” . Είναι αυτή η μαγική συνταγή που υπερβαίνει κάθε μαγειρκή τέχνη , απογειώνει τη γεύση και ομορφαίνει το αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά όμως συμμετείχα κι εγώ στο μαγείρεμά του (με τη φωτογραφική μου μηχανή) κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της και τη μεγάλη αγάπη της…"Βάλε λάδι στο φαγητό" , μου είπε , "μην το λυπάσαι…εκεί είναι το μυστικό" κι εγώ ξέρω καλά πως εκτός από τα λάδι , το φαγητό για να γίνει νόστιμο χρειάζεται το μεράκι , την αγάπη και τη φροντίδα της μάνας....
Υλικά:
Κέικ λεμονιού με γλάσο (Starbucks loaf lemon cake)
Ακριβώς αυτό! Ένα υπέροχο, σούπερ αρωματικό, σούπερ βελούδινο κέικ, όπως αυτό που συναντάς στη βιτρίνα starbucks! Με το που θα ετοιμαστεί η ζύμη και θα τη δουλέψεις λίγο με τη σπάτουλα πριν τη ρίξεις στη φόρμα, θα δεις και θα καταλάβεις για τι κέικ μιλάμε…Έχω πολλές συνταγές για κέικ και μάλιστες πολλές με το άρωμα του λεμονιού, μιας και το λατρεύω. Αλλά αυτό το συγκκριμένο είναι το αγαπημένο μου και το θεωρώ πρώτο στη λίστα των επιλογών μου… Έκανα πολλά πειράματα για να καταλήξω σε αυτό και είμαι σίγουρη πως θα το απολαύσεις…Την επομένη μέρα αλλά και την μαθεπόμενη, αν έχεις υπομονή να περιμένεις, είναι ακόμα πιο ώριμο και υπέροχο!
Υλικά:
Χαλβάς δίχρωμος με εσπεριδοειδή και σοκολάτα (νηστίσιμος)
Η μάνα…αυτό το ιερό πρόσωπο που μας έφερε στη ζωή...μας κρατούσε από το χέρι στα πρώτα μας βήματα…μας έμαθε να περπατάμε…μας έμαθε να κλαίμε , να γελάμε , να αγαπάμε…μας έμαθε να ζούμε…και δεν έπαψε ποτέ να μας δείχνει το δρόμο , να μας μαθαίνει πράγματα…να μας κοιτάζει στα μάτια , να τη κοιτάζουμε κι εμείς και να παίρνουμε δύναμη . Κι όταν κάποτε φύγει για τον ουρανό , είναι πάντα εκεί με όλα όσα σφράγισαν την ύπαρξή της , με όλα όσα μάθαμε , τα μικρά και τα μεγάλα , τα σημαντικά και τα ασήμαντα…τα καθημερινά…Μιλώντας με τη φίλη Μαριάννα για τη συνταγή που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας , νόμιζα ότι η μαμά της (που έφτιαχνε αυτό το γλυκό) ζει…όμως έχει φύγει…Κι οι συνταγές της και τα μυστκά της είναι εκεί , μέσα στην καρδιά της κόρης της όπου θα συνεχίσει να ζει….
Ψωμί του τοστ, ολικής άλεσης
Το ψωμί του τοστ είναι κάτι που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά στη διατροφή μας. Συνεπώς, θεωρώ τίμιο να είναι όσο το δυνατόν πιο αγνό, φροντισμένο και υγιεινό. Να φτιάχνεται με επιλεγμένα προϊόντα, χωρίς συντηρητικά, χωρίς βιομηχανικά λίπη κι έλαια, αλλά με καλό αλεύρι που μόνοι μας θα επιλέξουμε, με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Τα τελευταία και σημαντικότερα υλικά είναι η φροντίδα και το μεράκι…Είναι τόσο εύκολο που είναι κρίμα να μην το κάνουμε…
Υλικά:
Καστανό ρύζι με το θερμομιξ
Αν είσαι από αυτούς που δεν χρησιμοποιούν ή δεν προτιμούν το καστανό ρύζι καλό είναι να το ξανασκεφτείς. Η αλήθεια είναι πως την πρώτη φορά που το δοκίμασα κι εγώ το βρήκα αδιάφορο και απλά εστίασα στα διατροφικά του οφέλη και το έφαγα”σα φάρμακο” .Όμως δεν του αξίζει αυτό γιατί εκτός από τα πραγματικά πολλά οφέλη στον οργανισμό, αν μαγειρευτεί σωστά αποτελεί ένα πολύ νόστιμο, υγιεινό και χορταστικό δημητριακό ενώ το θερμομιξ αναλαμβάνει να το ετοιμάσει με τον πιο σωστό αλλά και οικονομικό τρόπο…
Υλικά:
Κρεμ μπρυλέ (creme brulee)
Αυτή η υπέροχη, πλούσια, βελούδινη κρέμα βανίλιας με τα απλά υλικά και την καραμελωμένη επιφάνεια εδώ χρόνια θεωρείται το απόλυτο , φίνο επιδόρπιο μετά από ένα εκλεπτυσμένο γεύμα…Η καταγωγή της μάλλον γαλλική προβληματίζει αρκετά μιας και δεν είναι τίποτε περισσότερο από την περίφημη crème anglaise της οποίας την επιφάνεια καραμελώνουμε με λίγη ζάχαρη κι τη βοήθεια ενός καλού φλόγιστρου…Αγγλικής ή γαλλικής προελεύσεως η συγκεκριμένη κρέμα γοητεύει με τη μαγεία της απλότητάς της αλλά και με τη φίνα γεύση της…
Υλικά:
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με γλάσο (με το θερμομίξ)
Μα θα μου πεις κι άλλη συνταγή για νηστίσιμο κέικ σοκολάτας; Ναι, ναι, ναι!!! Κι επιμένω πως η συγκεκριμένη συνταγή ξεπερνάει όλες τις προσδοκίες και ξεφεύγει από τις συνηθισμένες συνταγές. Κατ’ αρχήν, όρκο θα έπαιρνα, δοκιμάζοντας το, πως δεν πρόκειται για ένα απλό κέικ μα για μια περισπούδαστη , επαγγελματική σοκολατόπιτα…άντε τώρα να σε πείσω πως δεν περιέχει ούτε βούτυρο, ούτε κρέμα γάλακτος , ούτε αυγά… Κι αν δεν έχεις θερμομίξ απλά φέρε τη συνταγή στα μέτρα σου, αξίζει, πίστεψε με…
Υλικά για το κέικ:
Κέικ καρότου με καρύδια (χωρίς αυγά)
Όταν πρωτοδιάβασα αυτή τη συνταγή είχα κάποιες επιφυλάξεις…Χωρίς αυγά πώς θα έχει συνοχή το μίγμα; Τόσο νερό μέσα στη ζύμη; Τόσο απλοϊκή συνταγή; Ωστόσο κάποια διαίσθηση-εμπερία με ωθούσε στον πειραματισμό! Η πρώτη θετική άποψη ήρθε με τη δοκιμή του ωμού μείγματος από το μπωλ (παραδέξου πως το κάνεις ανελλιπώς αυτό και πως από μικρό παιδί αγαπημένη στιγμή ήταν το καθάρισμα του μπωλ και της σπάτουλας από το ωμό κέικ)… To δεύτερο θετικό σήμα ήταν ο ενθουσιαμός της μικρής μου εγγονής που μόλις το δοκίμσε φώναξε: “Είναι το καλύτερο κέικ που έχω δοκιμάσει ποτέ στη ζωή μου” Η Τρίτη κι επίσημη πλέον επιβεβαίωση είναι τα θετικά σχόλια που πήρε από όλους όσους το δοκίμασαν…
Υλικά: