Taste of Life by Betty
Φιλέτο γαλοπούλας με σάλτσα γιαουρτιού
Σήμερα θα φτιάξουμε ένα αγαπημένο φαγητό ! Ενα φαγητό με λίγα και απλά υλικά , με πολύ ωραία γεύση και με δεμένη , παχιά , υπόξινη σαλτσούλα. Το ιδιαίτερο αλλά απλό υλικό που κάνει τη διαφορά είναι το στραγγιστό γιαούρτι. Μαγειρεύουμε με τον πιο καθημερινό τρόπο το φιλέτο γαλοπούλας , το εμπλουτίζουμε αρωματικά με λίγη πιπεριά και λίγο μπέικον καπνιστό , με μπόλικη πάπρικα και τέλος προσθέτουμε λίγο γιαούρτι προσέχοντας όμως να μη μαγειρευτεί καθόλου , γιατί θα χάσει τη βελούδινη υφή που προσφέρει…Πιστέψτε με είναι υπέροχο…Συνηθίζω να το σερβίρω σκέτο χωρίς κάποιο συνοδευτικό όπως πατάτες , ρύζι κ.λ.π. Είναι τόσο δελεαστικό και τόσο πλούσιο πιάτο που μόνο το ψωμί αρκεί! Αυτό θα παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις “βούτες” και θα μας καλύψει απόλυτα.
Υλικά:
Κέικ σοκολάτας χωρίς αυγά και βούτυρο (νηστίσιμο)
Θα μπορούσα να αναφέρω σαν πρώτο χαρακτηριστικό πως το κέικ αυτό ικανοποιεί τις διατροφικές τάσεις της εποχής , θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω vegan και να σταματήσω εκεί! Όμως θα προτιμήσω να σταθώ στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα πεντανόστιμο , κλασικό , νηστίσιμο κέικ , ότι πρόκειται για μια αγαπημένη συνταγή που θα την χαρακτήριζα σαν παραλλαγή τη γνωστής φανουρόπιτας προσθέτοντας απλά λίγο κακάο και κομμάτια κουβερτούρας που αυτομάτως το μετατρέπουν σε ένα υπέροχο , δελεαστικό σοκολατένιο κέικ …κι αυτό νομίζω είναι αρκετό! Δες το και θα καταλάβεις.
Υλικά:
Αυγοφέτες με τσουρέκι (brioche French toast)
Η ξενική ονομασία αυτού του πιάτου, είναι αλήθεια πως είναι ευφάνταστη και μεγαλοπρεπής . Φανερώνει νοστιμιά και άρωμα βουτύρου, παραπέμπει στη γαλλική κουζίνα, υπόσχεται αφράτο αλλά και ροδοψημένο παχουλό ψωμάκι και αυτομάτως το ονειρεύεται ο καθένας με σιρόπι καραμέλας ή κάτι παρόμοιο να ρέει νωχελικά προς τα κάτω…Ωστόσο οι αγαπημένες σε όλους μας αυγοφέτες οι οποίες έχουν σαν πρώτη ύλη το τσουρέκι κι όχι ένα απλό ψωμί νομίζω πως μπορούν να σταθούν άνετα στα πιο καλοστρωμένα πρωινά τραπέζια. Γι’ αυτό σου προτείνω να φυλάς λίγες φέτες τσουρεκιού στην κατάψυξη, έτοιμες για κάθε χρήση…
Υλικά:
Τριφτή μηλόπιτα
Όσες συνταγές για μηλόπιτα κι αν έχω ποτέ δεν είναι αρκετές…Είναι αυτή η λατρεία που έχω για τα μήλα όπου το πάντρεμά τους με την κανέλα κι η γεύση που με παραπέμπει στο αγαπημένο μου φθινόπωρο με ξετρελαίνει. Πολλές , πάμπολλες συνταγές για μηλόπιτες κυκλοφορούν , πολλές έχουμε κληρονομήσει από μαμάδες και γιαγιάδες κι η καθεμιά έχει τη χάρη και την ιδιαιτερότητα της. Η σημερινή μου πρόταση , είναι η δική μου αγαπημένη “τριφτή μηλόπιτα” που την φτιάχνω εδώ και χρόνια με ζύμη βουτυρένια και την αγαπάμε πολύ.
Υλικά:
Μαρμελάδα σύκο
Αυτό το μικρό θαύμα που λέγεται σύκο εκτός από τη μελένια γεύση του με συνεπαίρνει ακόμα κι όταν το παρατηρώ…Τόσα πολλά μικρά σπόρια , ένα ζουμερό περιεγχόμενο , κλεισμένο μέσα σε μια μαλακή σάρκα που άλλοτε είναι λευκοπράσινη κι άλλοτε είναι μωβ. Το σύκο σηματοδοτεί με τον πιο γλυκό τρόπο το τέλος του καλοκαιριού και είναι τόσο μοναδικό , όπως μαναδική είναι κι η απόλαυση που χαρίζει…Το γεύομαι , όταν είναι η εποχή του , δίχως όρια και το απολαμβάνω πάντα σα μικρό παιδί. Ακόμα και η διαδικασία του ξεφλουδίσματός του έχει κάτι μαγικό. Μαγική λοιπόν είναι και η μαρμελάδα που έφτιαξα φέτος με κέφι , φροντίδα και αγάπη….
Υλικά :
Σουτζουκάκια με σάλτσα (συνταγή θερμομίξ)
Όταν αναφέρομαι σε αυτό το φαγητό, η πρώτη μου σκέψη είναι η κουζίνα της γιαγιάς μου, όπου εκεί, στο πετρογκάζ τηγανίζονταν τα μακρόστενα, στρουμπουλά κι αρωματικά σουτζουκάκια ενώ δίπλα σιγο-έβραζε η σάλτσα ντομάτας με μπόλικο κρεμμύδι, κύμινο και λίγη ζάχαρη για να γλυκαίνει την οξύτητα της φρέσκιας ντομάτας. Μετά ανακαλύψαμε τη λαδόκολλα και το ψήσιμο στο φούρνο οπότε το αποτέλεσμα ήταν προφανώς πιο ελαφρύ κι η γεύση πιο ντελικάτη…Σήμερα θα πάμε την υγιεινή κι ελαφριά διατροφή ένα βήμα πιο πέρα, θα μαγειρέψουμε τη σάλτσα στον κάδο του θερμομιξ κι όσο αυτή θα βράζει, τα σουτζουκάκια αραδιασμένα στη σειρά θα μαγειρεύονται με τον ατμό της…Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο;
Υλικά για τα σουτζουκάκια:
Σπανακόπιτα με ζυμαρένιο φύλλο με το θερμομιξ
Σήμερα θα φτιάξουμε μια υπέροχη, πεντανόστιμη και πολύ χορταστική πίτα που διαφέρει από τις συνήθισμένες… Είναι πανεύκολη και η επιτυχία της είναι σίγουρη, αφού τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι μετρημένα και πολύ καλά μελετημένα. Περιέχει όλα τα απλά και αγαπημένα υλικά της πίτας ενώ το ζυμαρένιο φύλλο θα το φτιάξουμε με αλεύρι ολικής άλεσης και θα προψήσουμε τη βάση ώστε να μη λασπώσει αλλά να είναι τραγανή και καλοψημένη πάνω-κάτω…
Υλικά για τη ζύμη του φύλλου: