Taste of Life by Betty
Τυροπιτάκια τρίγωνα (με φύλλο κρούστας)
Aυτά είναι τα τυροπιτάκια της παρέας , της μαμάς , των παιδικών μας χρόνων , τα αφράτα , κλασικά , πεντανόστιμα και τραγανά τυροπιτάκια που εξαφανίζονται μονομιάς…Κάθε τυροπιτάκι και μια απολαυστική , τυρένια , πικάντικη μπουκιά . Εκτός από τη μαμά , εμένα προσωπικά μου θυμίζουν την καλοκαιρινή “ποικιλία” που συνοδεύει τη μπύρα στην παραλία ή στην πλατεία της πόλης μου τα βράδια . Όσο για την ετοιμασία τους…αποτελεί μια ιδιαίτερη διαδικασία που την έχω αποτυπώσει απόλυτα μέσα στο μυαλό μου καθώς την έχω δει να επαναλαμβάνεται αμέτρητες φορές από τα χέρια της μητέρας μου πάνω στον μαρμάρινο πάγκο της κουζίνας μας όταν ήμουν παιδί…κάτι σαν “κέντημα”…
Δείτε τα:
Τυροπιτάκια με ζυμαρένιο φύλλο (χωρίς αυγά)
Γνωρίζω πως το πρόβλημα των μαμάδων αυτό τον καιρό είναι το κολατσιό των μικρών στο σχολείο. Ακόμα, γνωρίζω πως η φράση “μαμά πεινάω” συχνά μας φέρνει σε δύσκολη θέση γιατί έχουμε εξαντλήσει όλη την γκάμα των κέικς, μπισκότων, τοστ, τσουρεκιών κ.λ.π. Μετά όμως από αυτή την πανεύκολη συνταγή , με το απλούστατο ζυμαράκι και το τυράκι να δίνει τη γεύση και τη νοστιμιά οι δικαιολογίες παύουν να υπάρχουν. Ένα απλό ζύμωμα, ένα απλό άνοιγμα φύλλου με το χέρι και μια απλή γέμιση, ένα εικοσάλεπτο ψήσιμο κι αυτό είναι όλο…
Υλικά για 12 πιτάκια:
Παστίτσιο πειραγμένο με τορτελίνια, κιμά κοτόπουλου και κρέμα γιαουρτιού
Την ιδέα γι΄αυτό το φαγητό την είχα συλλάβει στο μυαλό μου εδώ και καιρό αλλά δεν έβρισκα ποτέ την ευκαιρία να την υλοποιήσω γιατί όλο και κάτι άλλο προέκυπτε και της έκλεβε τη “σειρά”. Είχα σκεφτεί να αντικαταστήσω τα απλά μακαρόνια με τορτελίνια για έξτρα γεύση και τον μοσχαρίσιο κιμά με αντίστοιχο από κοτόπουλο. Στο μεταξύ πάντα ήθελα να δοκιμάσω την εναλλακτική κρέμα γιαουρτιού αντί για μπεσαμέλ και τα “πάντρεψα” όλα μαζί. Το αποτέλεσμα; υπέροχο θα πω εγώ κι σε σένα δε μένει παρά να δοκιμάσεις…
Υλικά για ένα σκεύος 20x25:
Torta caprese (κέικ σοκολάτας με αμύγδαλα)
Πρόκειται για το διάσημο γλύκισμα με καταγωγή το Κάπρι της Ιταλίας. Είναι εθιστικό, είναι σούπερ σοκολατένιο, σούπερ ζουμερό και χωρίς γλουτένη. Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα κι η πρώτη ύλη του είναι το τριμμένο αμύγδαλο κι αυτό είναι που κάνει το γλυκό αυτό τόσο λαχταριστό, τόσο ενδιαφέρον και βέβαια gluten free. Δεν περιέχει πολλά υλικά, είναι απλό και ξεχωριστό κι αυτή η απλότητά του είναι που το κάνει να ξεχωρίζει! Θα έπρεπε να υπάρχει στο site μου εδώ και καιρό αλλά “κάλλιο αργά παρά ποτέ” όπως λέει κι η παροιμία.
Υλικά:
Γλυκό ψυγείου lila pause (φράουλα-σοκολάτα)
Δεν ξέρω τι φαντάστηκες διαβάζοντας το τίτλο αλλά σήμερα θα φτιάξουμε ένα γευστικότατο γλυκό με βάση μπισκότου, με κρέμα από τυρί και ζελέ φράουλας και πλούσια επικάλυψη σοκολάτας. Την έμπνευση είχε η κόρη μου, η Σάτυ, μου έδωσε γενικές κατευθυντήριες γραμμές, μου έριξε και την ιδέα της ονομασίας (lila pause) και με άφησε να αυτοσχεδιάσω, άλλο που δεν ήθελα δηλαδή κι εγώ! Το αποτέλεσμα ήταν τέλειο και τα σχόλια όσων το δοκίμασαν ήταν θετικά. Στο εμπόριο βρήκα νιφάδες λευκής σοκολάτας με άρωμα φράουλας που χάρισαν τέλεια γεύση και κάπως έτσι το εγχείρημα στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία!
Υλικά για τη βάση:
Ρολοπιτσάκια (συνταγή θερμομιξ)
Θα ξεκινήσω κάπως παράδοξα και θα αναφέρω πως οι φωτογραφίες αυτού του άρθρου είναι όχι μόνο ερασιτεχνικές και βιαστικές , αλλά απαράδεκτες, χωρίς καμία αισθητική. Όμως υπάρχει για όλα μια εξήγηση κι όλα έχουν μια ερμηνεία. Είμαι σίγουρη πως ήδη υποψιάζεσαι την απάντηση: Αυτά τα ρολάκια πίτσας έγιναν τόσο υπέροχα αλλά και τόσο ανάρπαστα… Ήταν από τις λίγες φορές που δεν προσπάθησα ούτε κατάφερα να συγκρατήσω τους δικούς μου ώστε να περιμένουν να βγάλω φωτογραφίες της προκοπής. Ετσι όπως βγήκαν από το φούρνο και τοποθετήθηκαν πάνω στο αντικολλητικό χαρτί, με την ίδια ακριβώς ευκολία εξαφανίστηκαν.
Υλικά (για τη ζύμη):
Σαλάτα με λαχανικά στον ατμό και αυγά
Όλα τα υλικά που περιέχει αυτή η σαλάτα είναι απλά, αγνά και υγιεινά και συνθέτουν ένα όμορφο πιάτο που σε χορταίνει με τον καλύτερο τρόπο. Τα λαχανικά με το θερμομιξ είναι σωστά τοποθετημένα και μαγειρεμένα ενώ παράλληλα στον ατμό βράζουν τα αυγά. Τα σερβίρουμε με μια απλή βινεγκρέτ λάδι-ξύδι ή με μια πιο εμπλουτισμένη σάλτσα που θυμίζει μαγιονέζα και απογειώνει το πιάτο. Δεν πρέπει να παραλείψουμε την κάπαρη η οποία εκτός από αντιοξειδωτική δράση χαρίζει υπέροχη γεύση στη σαλάτα μας.
Υλικά: