Taste of Life by Betty
Ρολάκια με σφολιάτα γεμιστά (αλμυρά)
Τις ζύμες τις λατρεύω και οτιδήποτε έχει σχέση με αυτές. Με τρελαίνουν οι συνταγές που στο πρώτο τους βήμα έχουν την ετοιμασία μιας ζύμης, με τρελαίνει η προεργασία, η διαδικασία και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα αφού ό,τι γίνεται με τα δυο χέρια είναι μοναδικό κι αξεπέραστο . Όμως είναι κάποιες φορές που ο χρόνος πιέζει και το “μεζεδάκι” πρέπει να ετοιμαστεί γρήγορα αλλά όχι τόσο ώστε να καταφύγουμε σε αυτά τα σακουλάκια τα “έτοιμα για ψήσιμο” που κυκλοφορούν στο εμπόριο…
Στην περίπτωση αυτή προτείνω λοιπόν το συγκεκριμένο ρολάκι με έτοιμη ζύμη σφολιάτας που όμως θα ετοιμάσουμε με υλικά της προτίμησης μας και τη δική μας νότα φροντίδας και αγάπης…
Υλικά:
Γαριδομακαρονάδα με λιγκουίνι
Το χαρακτηρισμό “μακαρονάς” όλοι τον ξέρουμε και νομίζω ότι χαρακτηρίζει τους περισσότερους από εμάς…Πολλοί άνθρωποι λατρεύουν τα ζυμαρικά και όχι άδικα γιατί αυτό το είδος προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες παρασκευής και συνδυασμούς υλικών και γεύσεων απίστευτους! Είναι ιδανικό γεύμα για μικρούς και μεγάλους… Μια μακαρονάδα μπορεί να αποτελεί το φαγητό ενός μικρού παιδιού , ενός αθλητή ή κάποιου που κάνει ειδική διατροφή και δίαιτα αλλά μπορεί να αποτελέσει και αφορμή για “λουκούλεια” γεύματα με βαριές , απολαυστικές , αρωματικές σάλτσες , κρέας ή συνδυασμό πολλών υλικών (αλλαντικά , λαχανικά , τυριά) και βέβαια , θαλασσινά! Θα κλείσω με αυτό , θα χαρακτηρίσω τον εαυτό που “γαριδομακαρονά” και θα προχωρήσω στην κατασκευή αυτού του λατρεμένου πιάτου!
Υλικά :
Μελιτζάνες παπουτσάκια της μαμάς
Αυτό το θρυλικό πιάτο δεν είναι τόσο ξεκάθαρα ανατολίτικο όπως πιστεύουμε οι περισσότεροι καθώς έχει υποστεί ένα σωρό παραλλαγές και το έχουν οικειοποιηθεί πολλές χώρες. Στην Ανατολή, η μελιτζάνα κομμένη στα δύο, ψητή ή τηγανιτή θα υποδεχτεί έναν αρνίσιο κιμά μαγειρεμένο με μπόλικα μπαχαρικά, σκόρδο και ρύζι με σαφράν και θα “σκεπαστεί” με σάλτσα γιαουρτιού…Στην πορεία θα εξελιχθεί σε παρόμοια βάση με τον πουρέ μελιτζάνας (χουνκιάρ μπεγιεντί) όπου περιέχει μπεσαμέλ αφού οι ανατολίτες μάγειρες δέχτηκαν επιρροή από τους Γάλλους της εποχής… Εμείς από την άλλη πλευρά, ελληνοποιώντας τα παπουτσάκια, τα συντονίσαμε με τον μουσακά και τα σκεπάσαμε με μπεσαμέλ, ενώ άλλες δικές μας παραλλαγές θέλουν τα παπουτσάκια σκεπασμένα με ελληνικά τυριά και ντομάτες κομμένες σε ροδέλες. Σήμερα θα φτιάξουμε τα παπουτσάκια της “ μαμάς” μόνο που δε θα τηγανίσουμε αποβραδίς τις μελιτζάνες αλλά θα τις ψήσουμε για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα!
Υλικά:
Παγωμένος κορμός (σεμιφρέντο) με κρέμα τυρί και πραλίνα φουντουκιού
Είναι το γλυκό με τις τρεις διαφορετικές υφές…όλες απολαυστικές και υπέροχες: Απ΄τη μια το μπισκότο που στρώνουμε ανάμεσα , τόσο νοτισμένο όσο πρέπει ώστε να δίνει αυτή την ενδιαφέρουσα εναλλαγή , από την άλλη είναι η πραλίνα φουντουκιού που όταν παγώσει μετατρέπεται σε μια μοναδική ηδονή αλλά είναι και η βελούδινη κρέμα που περιέχει το τυρί μασκαρπόνε , τη φυτική σαντιγύ και κάμποση από την κρέμα πραλίνας. Όλα μαζί συνθέτουν το αγαπημένο σεμιφρέντο , έναν παγωμένο κορμό που μας πάει στον ουρανό…Καλοκαιρινό γλυκό , δροσερό , πανεύκολο και δελεαστικό που αρέσει σε όλους και πάει με όλα…αποκλείεται να μην κλέψει την παράσταση όπου και όποτε σερβιριστεί καθώς αποκλείεται επίσης να κλείσει ένα εικοσιτετράωρο ζωής (αυτό με εγγύηση)…
Υλικά :
Γλυκό ψυγείου με πτι-μπερ και ζελέ φρούτων
Αν δε φτιάξω το γλυκό αυτό τουλάχιστον 5-6 φορές…καλοκαίρι δε λέγεται. Γιατί οι στιγμές που το γευόμαστε είναι από αυτές που σε δροσίζουν όχι μόνο από τα αέρινα υλικά και τη ανάλαφρη γεύση κρέμας και ζελέ αλλά κι από τις αναμνήσεις που το συνοδεύουν…
Δεν είχε ώρα αυτό το γλυκό…Ήταν το πρωινό μας, το απογευματινό μας, το κέρασμα και το συνοδευτικό του καφέ, ήταν η πρώτη μπουκιά στην επιστροφή μετά το μπάνιο, ήταν η κλεφτή μπουκιά την ώρα που η μαμά ετοίμαζε να σερβίρει τη φίλη που είχε έρθει για καφέ στη βεράντα, ήταν η κουταλιά απευθείας από το ψυγείο με την πόρτα του ανοιχτή. Όσο για το σήμερα...είναι η μεγάλη λατρεία του εγγονού μου που τον ξετρέλανε με την πρώτη κουταλιά και δε σταματάει να ζητά να του το φτιάχνω!
Υλικά: