Taste of Life by Betty
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με τζίντζερ και μελάσα (gingerbread cookies)
Πρώτα-πρώτα με κέρδισε η περιήγηση στις κουζίνες και στις παραδόσεις άλλων τόπων. Στη συνέχεια ήρθε η προσεκτική ματιά και παρακολούθηση των επιτυχημένων foodbloggers στις γειτονιές του κόσμου. Ομολογώ πως οι Αμερικανίδες συνάδελφοι είναι πολύ συνεπείς και ακριβείς σε αυτό που κάνουν και η δουλειά τους με εντυπωσίασε και με ξενάγησε στον κόσμο των γεύσεων και των παραδόσεών τους ώστε με παρέσυρε πολλές φορές σε δοκιμές , σχεδόν πάντα επιτυχημένες…
Μετά ήρθε η ανακάλυψη (που έγινε λατρεία) της γεύσης του τζίντερ αλλά και της μαγικής σε δυνατότητες και ιδιότητες , μελάσας. Όλα αυτά μαζί τι μας δίνουν ; Τα εκπληκτικά , πεντανόστιμα , τρισχαριτωμένα και δημοφιλή gingerbread cookies…
Yλικά:
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί , γιορτινοί
Ο κουραμπιές είναι το απόλυτο γλυκό της γιορτής και της χαράς . Δε νομίζω ότι νοείται γιορτή , ή προσωπική χαρά ή επέτειος ή χρονιάρα μέρα χωρίς το λευκό χρώμα του κουραμπιέ και το άρωμα του βούτυρου… είναι βέβαια και το καβουρδισμένο αμύγδαλο που ολοκληρώνει την πανδαισία αυτού του υπέροχου "χονισμένου βουνού".. Από παιδί τη θυμάμαι με νοσταλγία αυτή τη μέρα , όταν η μητέρα άπλωνε τις λαδόκολλες πάνω στην τραπεζαρία για να φιλοξενηθεί το μαγικό αυτό μπισκοτένιο-βουτυρένιο γλυκό που το "άχνιζε" με μια κρισάρα...Φτιάχνουμε κουραμπιέδες σήμερα λοιπόν , αρωματικούς , βουτυράτους , καλοψημένους με μπόλικη άχνη και το άρωμα του ανθόνερου να μας θυμίζει διακριτικά πως η γιορτή κι η χαρά είναι εδώ!
Μελομακάρονα παραδοσιακά!
Όταν έρχεται η ώρα που θα φτιάξω τα μελομακάρονα για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχω πάντα πολύ θετική διάθεση . Ξεκινάω με κέφι , απολαμβάνω να ετοιμάζω τα υλικά ( μέλι , λάδι , καρύδι , πορτοκάλι ) , φουρνίζω και ξεφουρνίζω , μελώνω και μοσχοβολάει το σπίτι…. Αυτή η μέρα ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ!!!
Θυμάμαι σα να μην πέρασε μια μέρα τότε που , πιτσιρίκα , παρακολουθούσα τη γιαγιά μου να τα φτιάχνει μαζί με άλλες γειτόνισες και να τα ψήνουν όλες μαζί σε μεγάλες λαμαρίνες και να τα μελώνουν σε μια τεράστια αλουμινένια κατσαρόλα (αυτή με τα σιδερένια , καφέ χερούλια) και αργότερα τη μητέρα μου να ακολουθεί τα βήματά της κι εγώ να βοηθάω στο πλάσιμο….Όσα χρόνια κι αν περάσουν , όσο κι αν εξελιχθούμε….αυτές οι μοναδικές στιγμές μένουν ίδιες για να μας χαρίζουν κάτι από τη γέυση , το άρωμα και την ομορφιά μιας άλλης εποχής …
Υλικά :
Ροξάκια νηστίσιμα
Για να είμαστε ειλικρινείς τα ροξάκια τα θυμόμαστε και τα φτιάχνουμε μόνο μια φορά το χρόνο , στις γιορτές των Χριστουγέννων κι αυτό το θεωρώ άδικο γιατί είναι ένα υπέροχο παραδοσιακό κέρασμα που κάλλιστα θα μπορούσαμε να το φτιάχνουμε και να το απολαμβάνουμε πολύ πιο συχνά. Φέτος δοκίμασα αυτά τα νηστίσιμα ροξάκια κι ενθουσιάστηκα…ίσως από εδώ και στο εξής να τα φτιάχνω κι εγώ πιο συχνά γιατί πραγματικά το αξίζουν. Είναι πανεύκολα, πεντανόστιμα και αρωματικά.
Υλικά:
Τάρτα κολοκύθας (παραδοσιακή αμερικάνικη)
Την παραδοσιακή αυτή αμερικάνικη τάρτα με πουρέ κολοκύθας τη γνωρίζουμε όλοι από την περίφημη γιορτή των ευχαριστιστιών , γνωστή ως thanksgiving. Πρόκειται για την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου όπου οι οικογένειες κάνουν απολογισμό της χρονιάς που σε λίγο φεύγει κι ευχαριστούν το Θεό για ό,τι τους χάρισε…Ουσιαστικά είναι η επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς! Το τραπέζι τους περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων , απαραίτητα γαλοπούλα και αυτή την υπέροχη τάρτα με καλοκύθα. Εγώ προσωπικά την έφτιαξα μόνο και μόνο από ενδιαφέρον για τα έθιμα στις γειτονιές του κόσμου. Όμως τη λάτρεψα!!! Από το χρώμα της και τις φθινοπωρινές της νότες , από τη διαδικασία παρασκευής του πουρέ μέχρι και τη στιγμή που δοκίμασα την υπέροχη γεύση της κι απόλαυσα την ιδιαίτερη , βελούδινη υφή της. Είναι πολύ ξεχωριστή και θα τη φτιάξω πολλές , πολλές φορές με κάθε ευκαιρία.
Υλικά (για ταρτιέρα 24εκ.):
Μελομακάρονα (θερμομίξ)
Δεν ξέρω για τα υπόλοιπα γλυκά της γιορτής μα το σίγουρο είναι ότι τα μελομακάρονα θα λάμψουν και φέτος δεσπόζοντας στο γιορτινό τραπέζι τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά! Η τραγανή τους υφή, τα μυρωδάτα μπαχαρικά, το μέλι στο εσωτερικό τους και το άφθονο καρύδι κατά το τελικό πασπάλισμα, αρκούν για να απογειώσουν τη γεύση τους…Είναι χριατουγεννιάτικο γλυκό με το πιο πολύτιμο υλικό, το μέλι που θεωρείται από τα παλιά χρόνια ως σύμβολο ευμάρειας και ευτυχίας! Αυτό ακριβώς ζητώ για τη φετινή χρονιά κι αυτό εύχομαι για όλο τον κόσμο!
Υλικά:
Κυδώνι γλυκό (θερμομιξ)
Αν είσαι του παραδοσιακού, εδώ θα σε στενοχωρήσω…Το αξεπέραστο γλυκό του κουταλιού, το κυδώνι με το καραμελωμένο σιρόπι , την φροντισμένη όψη και το ροδαλό χρώμα συνοδευμένο από ασπρισμένα αμύγδαλα, το αρχοντικό αυτό κέρασμα αν και το λατρεύω , δεν θα το βρεις εδώ. Εδώ θα βρεις κυδώνι με ολοζώντανο άρωμα, με κομμάτια αλλά και πολτό από τον καρπό, με ελαφριά γεύση και τέλεια υφή. Πιο ανεπιτήδευτο, πιο ελαφρύ , πιο “ζωντανό” , με λιγότερη ζάχαρη είναι έτοιμο να σε γλυκάνει διακριτικά αλλά και να συνοδεύσει καταπληκτικά το γιαούρτι ή το παγωτό, να γαρνίρει μία πανακότα ή ένα παντεσπάνι.
Υλικά: