Taste of Life by Betty
Αλμυρή τάρτα με κολοκύθα και φέτα (με το θερμομιξ)
Αυτή η τάρτα ή σου είναι αδιάφορη λόγω της γλύκας της κολοκύθας ή τη λατρεύεις και την τσακίζεις πάλι λόγω της κολοκλυθας…Εγώ ανήκω στη δεύτερη περίπτωση όπου την ετοίμασα, τη δοκίμασα και την κατέγραψα στα αγαπημένα με συνοπτικές διαδικασίες! Η βάση της είναι μια απλή αλλά υπέροχη βουτυρένια βάση με αλεύρι ολικής άλεσης ενώ η γέμιση περιέχει κολοκύθα χονδροτριμμένη, τυρί φέτα αυγά και κρεμμύδι το οποίο χαρίζει την έξτρα πινελιά στην κάθε μπουκιά…
Υλικά για τη βάση:
Κέικ κολοκύθας με επικάλυψη τυριού
Αντί για εισαγωγή σε αυτή την ανάρτηση θα προτιμούσα να καταγράψω όλα τα επίθετα που μου έρχονται στο μυαλό και σκοπό έχουν να εκθειάσουν αυτό το κέικ : Μαγικό , εκπληκτικό , υπέροχο , μοναδικό , αρωματικό , θεϊκό , γλασερό , αξεπέραστο , εξαίσιο , αριστουργηματικό , ανεπανάληπτο , θαυμάσιο , κορυφαίο , ονειρικό…Θέλεις κι άλλα; Στην προσπάθεια μου να μη φανώ υπερβολική θα σταματήσω εδώ μα θα σε προτρέψω να φτιάξεις αυτό γλύκισμα χωρίς δεύτερη σκέψη . Είναι τόσο ξεχωριστό και θα σε ξετρελάνει. Στο υπόσχομαι!
Υλικά:
Νηστίσιμο μπράουνι με κολοκύθα, κακάο και ελαιόλαδο
Στην περιήγησή μου στο ίνσταγκραμ , πριν πολύ καιρό εντόπισα ένα λογαριασμό με ιδιαίτερη προσωπικότητα, αυθεντικότητα και ξεχωριστή αισθητική. Όλες οι προτάσεις κι οι συνταγές, διαλεχτές και μοναδικές, η λατρεία για τη φύση έκδηλη και η γενικότερη στάση ζωής ήταν μια ωδή στην ελληνική επαρχία. Δειλά-δειλά έστειλα ένα μήνυμα που έγραφε το εξής: “Είσαι φοβερή, οι συνταγές σου υπέροχες” κι η απάντηση “Άντρας είμαι και με λένε Ζαχαρία” Αυτό ήταν το πρώτο στάδιο γνωριμίας μας ενώ σε δεύτερη φάση, σε μια κοινοποίηση παρουσίας του ανακάλυψα πως είμαστε “γείτονες-κοντοχωριανοί” . Αυτό ήταν το δεύτερο στάδιο γνωριμίας μας, ενώ πριν λίγο καιρό, σε γνωστό εμπορικό της πόλης μου άκουσα κάποιον άγνωστο να με προσφωνεί με το όνομά μου. Ήταν ο Ζαχαρίας, με τον οποίο γνωριστήκαμε προσωπικά και πολύ χάρηκα γι’ αυτό. Το συγκεκριμένο μπράουνι είναι μία από τις πολλές εξαιρετικές προτάσεις που υπάρχουν στο λογαριασμό του ενώ κάπως έτσι χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που χειρίζονται με τόσο σωστό τρόπο και με τόση “αλήθεια” τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Υλικά:
Κέικ με κίτρινη κολοκύθα
Ένα πολύ νόστιμο , αφράτο , εύκολο , ζουμερό και ωραιότατο κέικ θα φτιάξουμε σήμερα. Η πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιήσουμε είναι η αγαπημένη , κίτρινη κολοκύθα , ένα αγαπημένο υλικό που σε κάθε φθινοπωρινή εικόνα σχεδόν πάντα είναι εκεί μαζί με τα μήλα και τα κιτρινισμένα φύλλα των δέντρων...Τώρα είναι η εποχή της και την απολαμβάνουμε όσο και όποτε θέλουμε αλλά καλό θα είναι όταν την βρίσκουμε σε αφθονία να την αποθηκέυουμε στην κατάψυξη , τριμμένη ή κομμένη σε μικρά κομμάτια , χωρισμένη σε ποσότητες των 500 γρ. περίπου…Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να την χρησιμοποιούμε όλο το χρόνο…
Ας φτιάξουμε λοιπόν το κέικ μας:
Υλικά:
Τάρτα κολοκύθας (παραδοσιακή αμερικάνικη)
Την παραδοσιακή αυτή αμερικάνικη τάρτα με πουρέ κολοκύθας τη γνωρίζουμε όλοι από την περίφημη γιορτή των ευχαριστιστιών , γνωστή ως thanksgiving. Πρόκειται για την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου όπου οι οικογένειες κάνουν απολογισμό της χρονιάς που σε λίγο φεύγει κι ευχαριστούν το Θεό για ό,τι τους χάρισε…Ουσιαστικά είναι η επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς! Το τραπέζι τους περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων , απαραίτητα γαλοπούλα και αυτή την υπέροχη τάρτα με καλοκύθα. Εγώ προσωπικά την έφτιαξα μόνο και μόνο από ενδιαφέρον για τα έθιμα στις γειτονιές του κόσμου. Όμως τη λάτρεψα!!! Από το χρώμα της και τις φθινοπωρινές της νότες , από τη διαδικασία παρασκευής του πουρέ μέχρι και τη στιγμή που δοκίμασα την υπέροχη γεύση της κι απόλαυσα την ιδιαίτερη , βελούδινη υφή της. Είναι πολύ ξεχωριστή και θα τη φτιάξω πολλές , πολλές φορές με κάθε ευκαιρία.
Υλικά (για ταρτιέρα 24εκ.):
Τηγανίτες με πουρέ κολοκύθας (pumpkin pancakes)
Κάθε χρόνο τον καλοδέχομαι το Νοέμβρη…Αγαπώ αυτό το μήνα , αγαπώ τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μου τέτοια εποχή , με την ψύχρα να είναι αισθητή , το σούρουπο να έρχεται νωρίς και να υπόσχεται στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης μέσα στο σπίτι το οποίο σιγά σιγά αρχίζει να φορά τα χειμωνιάτικά του και να μας γλυκαίνει με τη θαλπωρή του. Αγαπώ το διάκοσμο του σπιτιού αυτή την εποχή με τα απαλά , γήινα χρώματα και τις κολοκύθες με τα χαριτωμένα σχήματά τους και τα λατρεμένα χρώματά τους να έχουν τον πρώτο λόγο μαζί μα τα ρόδια , τα μήλα , τα κυδώνια. Εννοείται πως η κουζίνα μου δεν ξεφεύγει από το “θέμα”…Οι τηγανίτες μου λοιπόν , που ομορφαίνουν τα χαλαρά πρωινά των Κυριακών έχουν το χρώμα , τη γεύση και το άρωμα της αγαπημένης καλοκύθας!
Υλικά:
Κολοκυθόπιτα ρολό με μέλι
Τι τις ήθελα τις συναναστροφές με τις Ηπειρώτισσες; Αυτές να φτιάχνουν τα τοπικά , παραδοσιακά αριστουργήματα κι εγώ να τρέχω ξοπίσω λαχανιασμένη να προλάβω τις δοκιμές…όχι ότι τα προλαβαίνω όλα αλλά τουλάχιστον προσπαθώ. Αυτή η παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Δημιουργός της η πολύ καλή μου φίλη Ελευθερία Μπούτζα από το Παλαιοχώρι Συρράκου (κι άλλες της συνταγές κυριολεκτικά κοσμούν το site μου και την ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό). Εκτός από το χειροποίητο φύλλο και την αγαπημένη γέμιση με κίτρινο κολoκύθι εκείνο που κάνει τη διαφορά με αυτή την πίτα είναι το μέλωμά της στο τέλος με αγνό , ατόφιο , αδιάλυτο μέλι το οποίο κάθως είναι καυτή η πίτα ρέει νωχελικά και τρυπώνει ανάμεσα στις αναδιπλώσεις της μεταρέποντάς τη σε ένα γευστικό αριστούργημα.
Υλικά:
Ρολλάκια κανέλας με πουρέ κολοκύθας
Με την κολοκύθα ετοιμάζουμε ένα σωρό εδέσματα, αλμυρά και γλυκά και δε σταματάμε ποτέ γιατί ο χρυσοκίτρινος δροσερός και ζουμερός αυτός καρπός με τη χαρακτηριστική υπόγλυκη γεύση αποτελεί έμπνευση για δημιουργία. Αφού λοιπόν δοκιμάσαμε και ετοιμάσαμε τόσα πολλά “καλούδια” δεν υπήρχε περίπτωση να ξέφευγε από τα αγαπημένα ρολλάκια κανέλας αφού κολοκύθα και κανέλα συνδυάζονται άψογα.
Ετοίμασε λοιπόν μπόλικο πουρέ κολοκύθας, κράτα και για άλλες συνταγές και έλα να φτιάξουμε αυτό τα αριστούργημα.
Υλικά για τη ζύμη:
Κολοκυθόσουπα βελουτέ
Δεν είμαι από αυτούς που αγαπούν ιδιαιτέρως το κουτάλι, προτιμώ ξεκάθαρα το μαχαιροπίρουνο μα ετούτη η βελουτέ κολοκυθόσουπα με κάνει να αναθεωρώ τις προτιμήσεις μου. Είναι που αγαπώ γενικότερα την κολοκύθα κι όλα τα παράγωγά της. Γλυκές ή αλμυρές συνταγές, πίτες ή συνοδευτικά, τα αγαπώ όλα. Η σούπα αυτή, αποτελεί το ιδανικό ξεκίνημα σε ένα γεύμα αλλά αποτελεί και μια ιδανική πρόταση για ένα ελαφρύ γεύμα αν συνοδευτεί με λίγο γιαούρτι ή cottage cheese. Το θερμομίξ είναι εδώ για να την ετοιμάσει σε μισή ώρα.
Υλικά:
Μαρμελάδα με κίτρινη κολοκύθα και πορτοκάλι
Ότι θα ήταν τόσο υπέροχη αυτή η μαρμελάδα με τα δύο αυτά βασικά υλικά δεν το φανταζόμουν με τίποτα. Είναι βέβαια αγαπημένα ούτως ή άλλως και τα δύο αλλά το αποτέλεσμα είναι θεϊκό! Αυτή η μαρμελάδα δίνει άψογο αποτέλεσμα σαν γέμιση σε γλυκιά τάρτα ή πάστα φλόρα ή σε βουτυρένια μπισκότα αλλά και με βούτυρο στο ψωμί ταιριάζει απίθανα. Αν αγαπάς κι εσύ την κολοκύθα και το άρωμα πορτοκαλιού, δοκίμασε αυτή τη μαρμελάδα οπωσδήποτε. Δεν έχεις παρά να ρίξεις τα υλικά στον κάδο και να προγραμματίσεις τη λειτουργία του θερμομίξ...
Υλικά:



























































































