Taste of Life by Betty
Κιμαδόπιτα με πράσα
Όταν ετοιμάζω ένα άρθρο , μαγειρύω με πολύ όρεξη , μεράκι και ενθουσιασμό ! Τα "δίνω όλα" και το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές είναι το καλύτερο που θα μπορούσα να πετύχω… μέχρι εδώ όλα ωραία!!! Υπάρχει όμως και μια ώρα που είναι πολύ δύσκολη κι είναι αυτή της φωτογράφισης…πώς να καταφέρεις να αποτυπώσεις όλο αυτό που δημιούργησες; πώς να αποδώσεις τη γεύση , την υφή , το άρωμα;;;; εκεί ιδρώνω και ξεϊδρώνω…έτσι το έπαθα με αυτή την πίτα : ήταν τόσο ΝΟΣΤΙΜΗ που η φωτογραφία την αδικούσε….προσπάθησα πάρα πολύ , κάτι κατάφερα , αλλά σας διαβεβαιώ πως ήταν στ' αλήθεια ΥΠΕΡΟΧΗ!
Είναι μια πίτα ιδανική για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς αλλά φυσικά τη φτιάχνουμε και την απολαμβάνουμε όσο βρίσκουμε πράσα!
Γεμιστά με κιμά
Όταν αγαπάς έναν άνθρωπο αγαπάς ο,τιδήποτε τον αφορά. Αγαπάς τις συνήθειές του , τους τρόπους του , τις επιλογές του , αγαπάς καθετί δικό του , αγαπάς όλα όσα περιστρέφονται γύρω από αυτόν , τέλος αγαπάς τον τόπο του. Έτσι λοιπόν κι εγώ αγάπησα τη Φωτεινή μου , τόσο απλά , τόσο μοναδικά , τόσο απόλυτα…Και μαζί μ’αυτήν αγάπησα και την ιδιαίτερη πατρίδα της τη Φλώρινα κι ας μην την έχω επισκεφτεί ποτέ. Με τις δικές της αποκλειστικές οδηγίες , τις συμβουλές και την έμπνευση που μου έδωσε , με τα υλικά του υπέροχου αυτού τόπου, με τις περίφημες πιπεριές Φλωρίνης , πάπρικα και μπούκοβο έφτιαξα το παραδοσιακό Φλωρινιώτικο φαγητό και το έκανα “δικό μου” . Δε μένει παρά να το μοιραστώ μαζί με όλους...
Υλικά:
Οσομπούκο με λαχανικά στη γάστρα
Αν μου αρέσει ένα κομμάτι από το βοδινό κρέας είναι το περίφημο οσομπούκο. Πρόκειται για το κάτω μέρος από το “κότσι” του μοσχαριού που κόβεται σε χοντρές ροδέλες και περιέχει ένα μεγάλο μέρος από κόκκαλο γεμάτο μυελό (μεδούλι) και μπόλικο ψαχνό γεμάτο με κολλαγόνο (ζελέ). Εκεί οφείλεται και η ανυπέρβλητη νοστιμιά του.
Οι Ιταλοί το μαγειρεύουν και το συνοδεύουν με μια αρωματική “γκρεμολάτα” που είναι ένα λεμονάτο μίγμα με μυρωδικά και σκόρδο. Μια άλλη εκδοχή είναι αυτή με την παρουσία ντομάτας και ψιλοκομμένα λαχανικά . Αυτή είναι η δική μου “αδυναμία” και την προτιμώ ξεκάθαρα…Σιγομαγειρεμένο οσομπούκο λοιπόν σε πήλινη σκεπαστή γάστρα με ένα σωρό αρώματα και μια γεύση που δε συγκρίνεται με όλα τα “γκουρμέ” του κόσμου.
Υλικά:
Στηθοπλευρές μόσχου στη γάστρα (short ribs)
Η επίσημη ονομασία του συγκεκριμένου κομματιού μοσχαρίσιου κρέατος ονομάζεται “στηθοπλευρές”. Οι Αμερικάνοι το ονομάζουν short ribs ενώ οι κρεοπώλεις το αποκαλούν “σιδηρόδρομο” μια και τα μεγάλα αυτά πλευρικά κόκκαλα από το στήθος του μοσχαριού παραταγμένα στη σειρά μοιάζουν όντως με σιδηρόδρομο. Εγώ πάλι το αποκαλώ “λουκούμι” γιατί καθώς σιγομαγειρεύεται με κόκκινο κρασί για ώρες στη γάστρα μελώνει, μαλακώνει και γίνεται τόσο απολαυστικό ενώ η γεύση του είναι πραγματικά ασύλληπτη.
Υλικά:
Κανελορολάκια με μήλο
Έχω εθιστεί πλέον ξεκάθαρα με αυτή την αφράτη, βουτυρένια ζύμη που λιώνει στο στόμα και μαζί με τα καραμελωμένα υγρά της καστανής ζάχαρης και της κανέλας αποτελούν εκρηκτικό μίγμα για τον ουρανίσκο.
Φαντάσου τώρα λοιπόν σε αυτό το ονειρικό σύνολο να προσθέσεις και κομμάτια μήλου…Δεν περιγράφω άλλο , απλά σε προτρέπω να το δοκιμάσεις. Εγώ ψιλόκοψα τα μήλα, τα ανακάτεψα με τη ζάχαρη και την κανέλα και τα πρόσθεσα κατευθείαν στην απλωμένη ζύμη. Εσύ αν θέλεις, για πιο εθιστικό αποτέλεσμα, καραμέλωσέ τα πρώτα στο τηγάνι και μετά προχώρησε στην εκτέλεση της συνταγής….
Υλικά:
Χειροποίητα ζυμαρικά με αυγά (βασική συνταγή)
Ποιά είναι η συνταγή για την καταπολέμηση του άγχους; Αλεύρι για ζυμώμωτα, αυγά και μια πρέζα αλάτι…Τίποτα περισσότερο…Αδειάζουμε το αλεύρι στον πάγκο εργασίας, κάνουμε λακκουβίτσα στο κέντρο, ρίχνουμε τα αυγά και το αλάτι κι αρχίζουμε το ζύμωμα. Εδώ επιστρατεύουμε όλη μας τη δύναμη, το πάθος, την ένταση και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Ό,τι μας αγχώνει, ό,τι μας θυμώνει, ό,τι μας ανησυχεί το μετατρέπουμε σε ενέργεια και τη διοχετεύουμε στη ζύμη. Όσο πιο πολύ τη “βασανίζουμε” τόσο πιο μαλακή κι εύπλαστη γίνεται…Τα χειροποίητα ζυμαρικά είναι πάθος που δεν τελειώνει ποτέ…
Υλικά για 4 μερίδες:
Γυριστό κέικ μήλου με μαλακή Καστάνη ζάχαρη με το θερμομιξ
Αυτό το κέικ το ονόμασα “γυριστό” γιατί δε μου αρέσει η συνηθισμένη ονομασία “ανάποδο” …Γυριστό σημαίνει γυρίζουμε το πάνω κάτω…και το κάτω δεν είναι άλλο από ένα επίπεδο σχηματισμένο με φέτες μήλου, μυρωδάτο βούτυρο και καστανή μαλακή ζάχαρη που όλα μαζί ψήνονται, καραμελώνουν και χαρίζουν απόλαυση σε κάθε μπουκιά. Το σώμα του είναι ένα αφράτο μυρωδάτο κέικ με βελούδινη υφή και αρώματα μπαχαρικών…
Υλικά για τη βάση:
Τριφτή μηλόπιτα με το θερμομιξ (apple crumble pie)
Το υπέροχο-του υπέροχου, το όνειρο-του ονείρου, το αρωματικό-του αρωματικό και το εύκολο-του εύκολου…Όχι δεν μαθαίνουμε κλήση ουσιαστικών κι επιθέτων εδώ, απλά προσπαθώ να σε δελεάσω με αυτή τη συνταγή. Η εκτέλεση της αφοπλιστικά απλή, η επιτυχία της σίγουρη κι το αποτέλεσμα εκπληκτικό. Τσέκαρε τη συνταγή και πιάσε δουλειά. Σε λίγη ώρα από τώρα θα έχεις ένα υπέροχο γλυκό στο πιάτο σου κι αν μάλιστα το συνοδεύσεις και με λίγο παγωτό βανίλιας με σιρόπι σφενδάμου όπως έκανε εγώ , θα το απολαύσεις άπειρα!
Υλικά για την τριφτή ζύμη:
Τάρτα “γαλατόπιτα” (flan patissier feuilleté)
Τη γαλατόπιτα τη γνωρίζουμε όλοι και την αγαπάμε όλοι! Πρόκειται για ένα γλύκισμα που συναντιέται παντού με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές. Άλλοτε ξυπόλυτη άλλοτε με φύλλο κρούστας άλλοτε με βάση τάρτας. Μιλάμε για ένα γλύκισμα “ωδή στην απλότητα και στη γεύση”. Στο μυαλό μας είναι συνυφασμένη με κάμποσα μέρη της Ελλάδας αλλά θυμίζει και λίγο γαλλική πρόταση αφού η σημερινή της εκδοχή, με βάση pâté sucre μας παραπέμπει στη πασίγνωστη flan patissier feuilleté…
Σέρβιρεται και ταιριάζει πολύ με αγριοκέρασο αλλά κι η απλή εκδοχή της με κανέλα είναι κορυφαία!
Υλικά για τη βάση:
Κέικ μήλου με κανέλα με το θερμομιξ
Άλλη μια συνταγή για κέικ, αλλά τι κέικ!! !Αφράτο, ζουμερό, πεντανόστιμο , αρωματικό , απολαυστικό κι εμφανίσιμο ….Τα μπαχαρικά και το μήλο είναι τα κορυφαία υλικά, τείνουν να θεωρούνται σταθερή αξία ενώ τελικά όσο περνάει ο καιρός ανακαλύπτω ότι η κατασκευή ενός κέικ είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο με πάμπολλες δυνατότητες...φαντασία και δημιουργικότητα , όρεξη και κέφι να’ χεις και γίνονται θαύματα…
Υλικά: