tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κέικ αμυγδάλου με κεράσια (χωρίς γλουτένη)

Κερασομανία το λένε , και με έχει κυριεύσει φέτος το καλοκαίρι. Είναι ένα σύνδρομο το οποίο σε οδηγεί στην άκρατη χρήση κερασιών , στην άφθονη και πληθωρική παρουσία τους , σε όλες τις φάσεις. Μπωλ με κεράσια στολίζουν το πάγκο της κουζίνας , χούφτες κεράσια αποτελούν το δεκατιανό και το απογευματινό σνακ , κλαφουτί με κεράσια , στρούντελ με κεράσια , κερασόπιτα , γλυκό του κουταλιού , τάρτα με κεράσια κι όχι μόνον…τραβέρσα με κεράσια στο τραπέζι της κουζίνας , πετσέτες με κεράσια κι άνθη κερασιάς στον πάγκο της κουζίνας , κεράσια παντού , καλοκαίρι παντού…Τέλος αυτό εδώ το υπέροχο κέικ με πούδρα αμυγδάλου , αφράτο , σπυρωτό σαν αμυγδαλόπιτα , γεμάτο ολόκληρα , ζουμερά κεράσια και μια κρούστα με μπόλικο αμύγδαλο και ζάχαρη που καραμελώνει στο ψήσιμο…Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο για τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου;

 keik kerasi amygdalo1

Υλικά:

4 αυγά

2 βανίλιες+ 1/4 κ.γλ. σμυρνιό (μίγμα μπαχαρικών)

150 γρ. πούδρα αμυγδάλου

2 κ.γλ. μπέικιν

50 ml λιωμένο βούτυρο

110 γρ. ζάχαρη +2 κ.σ. επιπλέον για τη μαρέγκα

Για το τελείωμα:

ΜΙα χούφτα ψιλοκομμένα αμύγδαλα

Μια χούφτα απύρηνα φρέσκα κεράσια

1 κ.σ. ζάχαρη 

 keik kerasi amygdalo2keik kerasi amygdalo3keik kerasi amygdalo4keik kerasi amygdalo5keik kerasi amygdalo6keik kerasi amygdalo7keik kerasi amygdalo8keik kerasi amygdalo9keik kerasi amygdalo10keik kerasi amygdalo11keik kerasi amygdalo12keik kerasi amygdalo13keik kerasi amygdalo14keik kerasi amygdalo15keik kerasi amygdalo16keik kerasi amygdalo17keik kerasi amygdalo18keik kerasi amygdalo19keik kerasi amygdalo20keik kerasi amygdalo21

Εκτέλεση:

Χωρίζουμε τα αυγά και ρίχνουμε τους κρόκους σε ένα μπωλ και στο άλλο μπωλ ρίχνουμε τα ασπράδια με τις 2 κ.σ. ζάχαρη.

Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπωλ την πούδρα αμυγδάλου , το μπέικιν και το σμυρνιό.

Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να αφρατέψουν. Πρόσθέτουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο και τέλος το μίγμα αμυγδαλόσκονης. Θα πετύχουμε ένα σφιχτό μίγμα. 

Με στεγνούς και καθαρούς δάρτες χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και σιγά σιγά την προσθέτουμε στο παραπάνω  μίγμα. Στις πρώτες κουταλιές μαρέγκας θα χτυπήσουμε με το μίξερ μιας και είναι σφιχτό το μίγμα. Στη συνέχεια αφήνουμε το μίξερ και χρησιμοποιούμε μια μαρίζ. Ενσωματώνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα κάνωντας απαλές κυκλικές κινήσεις ώστε να μη χαθεί ο αέρας που υπάρχει ανάμεσα. Ετσι  το κέικ θα γίνει αφράτο. Αδειάζουμε το μίγμα σε αντικολλητική φόρμα (20 εκ.) ή σε απλή φορμα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και σκορπίζουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του κέικ τα κεράσια. Ρίχνουμε πάνω τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μισή ώρα. 

Περιμένουμε να κρυώσει , ξεφορμάρουμε με προσοχή πάνω σε σχάρα , ακι μετά από μία ώρα περίπου το μεταφέρουμε στην πιατέλα , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...