Κυρια πιατα
- Details
- Hits: 2583
Αν τα λαδερά φαγητά μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια , το σπανακόρυζο με φέρνει πίσω χίλιες φορές περισσότερο…μαμαδίστικο φαγητό μέχρι εκεί που δεν παίρνει , όταν το γευόμασταν είχαμε την αίσθηση ότι μια ιεροτελεστία συνέβαινε εκείνη τη μέρα στο τραπέζι μας…Κάτι ο Ποπάϋ που οι περιπέτειές του έδιναν κι έπαιρναν μαζί με τις προτροπές της μητέρας να αδειάσουμε το πιάτο μας για να είμαστε δυνατοί σαν αυτόν , κάτι αυτό το τρίχρωμο ενδιαφέρον (το πράσινο του σπανακιού , το κόκκινο της ντομάτας και το λευκό του ρυζιού) , κάτι το πολύ ψωμί που βουτούσαμε μέσα και το τυρί που καταναλώναμε έκανε αυτό το πιάτο …μαγικό…και εξακολουθεί να φαντάζει μαγικό όταν το σπανάκι είναι σωστά μαγειρεμένο , το ρυζάκι μετρημένο και η ντομάτα ζωντανή και ζουμερή!
- Details
- Hits: 3244
Δεν ξέρω πόσες φορές το χρόνο μπορεί να απολαμβάνει η κάθε ελληνική οικογένεια αυτόν τον ψαρομεζέ…εγώ θα αραπριθμήσω τουλάχιστον τρεις από αυτές! Μια φορά στρώνουμε το γιορτινό μας τραπέζι με μπακαλιάρο τηγανιτό στις 25 Μαρτίου , μία ακόμα φορά την Κυριακή των Βαΐων και άλλη μία φορά στις 6 Αυγούστου , στη γιορτή του Σωτήρος …Εννοείται πως τον ακολουθεί η λατρεμένη και παινεμένη σκοραλιά!…Πολλοί αλευρώνουν το ψάρι και απλά το τηγανίζουν , άλλοι πάλι ετοιμάζουν κροκέτες βακαλάου , άλλοι ετοιμάζουν ένα κουρκούτι με νωπή μαγιά ή με μπύρα…εγώ πάλι ετοιμάζω κουρκούτι με αλεύρι και σόδα , τηγανίζω και ετοιμάζω νοστιμότατες και παράλληλα τραγανές μερίδες από αφράτο βακαλάο…
Υλικά :
- Details
- Hits: 2454
Η Μάνια είναι μια εξαιρετική μαγείρισσα με καταγωγή από τη Σίφνο που κατοικεί στα μέρη μας. Ενα απόγευμα , εδώ και κάτι χρόνια με επισκέφτηκε στο σπίτι. Στο χέρι της κρατούσε μια σχετικά μεγάλη τσάντα με περιεγχόμενο περίεργου σχήματος…Αφού την καλοδέχτηκα , η τσάντα άνοιξε και το πολύτιμο δώρο αποκαλύφθηκε: Ήταν μια παραδοσιακή , σιφνέικη γάστρα για ρεβίθια , το λεγόμενο “τσικάλι” Τα μάτια μου έλαμψαν από χαρά και η χαρά μου πολλαπλασιάστηκε όταν η Μάνια μου είπε να φέρω μολύβι και χαρτί. “Γράψε” , μου είπε “ακριβείς οδηγίες για τη συνταγή της αυθεντικής σκεπασταριάς , ή σιφνέικης ρεβιθάδας στο τσικάλι”. Οι οδηγίες ήταν σαφείς , απέριτες και ακριβείς και σας τις παραθέτω. Για το αποτέλεσμα δε χρειάζεται να πω τίποτα! Αν δεν έχεις μυρίσει αυτό τα άρωμα από το πολύωρο ψήσιμο της ρεβιθάδας κι αν δεν έχεις γευτεί αυτό το ολόγλυκο μελωμένο έδεσμα δεν έχεις ζήσει τίποτα…
Υλικά:
- Details
- Hits: 57
Το κρέας της πάπιας είναι ένας εκλεκτός μεζές, θυμίζει “κυνήγι” και είναι ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα πουλερικών… Είναι αρκετά λιπαρό γι’ αυτό και πολύ νόστιμο ενώ αγαπά πολύ τα αρώματα των εσπεριδοειδών. Σήμερα θα φτιάξουμε την περίφημη συνταγή και καθώς τα αρώματα του πορτοκαλιού θα αρωματίσουν ακόμα περισσότερο το κρέας θα απολαύσουμε ένα μοναδικό, ανεπανάληπτο πιάτο. Αν θέλουμε να αποφύγουμε τα πολλά λιπαρά κατά το ψήσιμο, φροντίζουμε απλά να καθαρίσουμε μεγάλο μέρος από το λίπος που συσωρρεύεται συνήθως γύρω από το στήθος και το λαιμό και γύρω από την ουρά της.
Υλικά:
- Details
- Hits: 161
Την ιδέα γι΄αυτό το φαγητό την είχα συλλάβει στο μυαλό μου εδώ και καιρό αλλά δεν έβρισκα ποτέ την ευκαιρία να την υλοποιήσω γιατί όλο και κάτι άλλο προέκυπτε και της έκλεβε τη “σειρά”. Είχα σκεφτεί να αντικαταστήσω τα απλά μακαρόνια με τορτελίνια για έξτρα γεύση και τον μοσχαρίσιο κιμά με αντίστοιχο από κοτόπουλο. Στο μεταξύ πάντα ήθελα να δοκιμάσω την εναλλακτική κρέμα γιαουρτιού αντί για μπεσαμέλ και τα “πάντρεψα” όλα μαζί. Το αποτέλεσμα; υπέροχο θα πω εγώ κι σε σένα δε μένει παρά να δοκιμάσεις…
Υλικά για ένα σκεύος 20x25:
- Details
- Hits: 468
Αν δεν έχεις δοκιμάσει τολάχανο τουρσί , πήγαινε δες αμέσως συνταγή εδώ και φτιάξε οπωσδήποτε αυτό το φαγητό! και μάλιστα δε σε προτρέπω απλά να το φτιάξεις, σε προτρέπω να το καθιερώσεις γιατί είναι υπέροχο, πεντανόστιμο και με δυνατή γεύση κι άρωμα. Είναι φαγητό του βορρά και συνηθίζεται το χειμώνα…Η πάπρικα επιβάλλεται κι αν το θέλεις και σου αρέσει , βάλε και μπούκοβο…
Υλικά: