tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Λαζάνια με κιμά στο φούρνο!

Τα λαζάνια δεν είναι απλώς η εύκολη λύση μιας και δε χρειάζονται προβράσιμο και μπορείς να δημιουργήσεις μια νοστιμιά στο “άψε-σβήσε” μα είναι και μια πεντανόστιμη λύση γιατί σχηματίζουν ζουμερές , γευστικές στρώσεις από ζυμαρικά πλαισιωμένα με ένα σωρό υλικά: λαχανικά , κρεατικά , μανιτάρια , σπανάκι , αλλαντικά , πλούσιες σάλτσες και φυσικά τυριά…

Σήμερα θα φτιάξουμε μια κλασική , αγαπημένη εκδοχή , αυτή με τον κιμά , θα  τον εμπλουτίσουμε με κράμα γάλακτος και μπόλικο τυράκι , θα το καλοψήσουμε και θα απολαύσουμε ένα πιάτο που εγώ το αποκαλώ “ζημιά”

lazania kima1

Υλικά:

350-400 γρ. λαζάνια

500 γρ. κιμά

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

1 τριμμένο καρότο

1 Ψιλοκομμένη πιπεριά (προαιρετικά)

250 ml τριμμένη ντομάτα

100 ml λευκό κρασί

5-6 κ.σ. λάδι

Μπαχάρι , κανέλα , μοσχοκάρυδο , θυμάρι , πάπρικα 

Αλάτι και πιπέρι

200 ml κρέμα γάλακτος (ή γάλα εβαπορέ)

100 γρ. τριμμένη γραβιερα ή κεφαλοτύρι

Για την επιφάνεια :

200-250 γρ. τριμμένη mozzarella (ή μίγμα κίτρινων τυριών) 

lazania kima2lazania kima3lazania kima4lazania kima5lazania kima6lazania kima7lazania kima8lazania kima9lazania kima10lazania kima11lazania kima12lazania kima13

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τον κιμά: Ρίχνουμε το λαδι στην κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το κραμμύδι , το σκόρδο και τα λαχανικά σταδιακά και τα σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν . Προσθέτουμε τότε και τον κιμά και το σωτάρουμε κι αυτόν. Προσθέτουμε το κρασί, την ντομάτα κι ανατατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι (με προσοχή) και τα μπαχαρικά και σιγομαγειρεύουμε τον κιμά για 40 λεπτά περίπου.

Όταν είναι ετοιμος , ελέγχουμε τα υγρά γιατί θέλουμε ο κιμάς να είναι ζουμερός για να “βράσουν” τα λαζάνια χωρίς να στεγνώσουν. Αν δεν είναι τόσο ζουμερός προσθέτουμε λίγο νερό. 

Προσθέτουμε τώρα την κρέμα γάλακτος και το τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος 25x20 βάζουμε μια-δυο κουταλιές από τον κιμά και στρώνουμε από πάνω μια στρώση λαζάνια. Συνεχίζουμε στρώνοντας στο σκεύος τα υλικά εναλλάξ σχηματίζοντας 4 στρώσεις υλικών. Τελειώνουμε με κιμά. Ρίχνουμε από πάνω την τριμμένη  mozzarella τρίβουμε λίγο πιπέρι στην επιφάνεια , σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180ο για μισή ώρα περίπου. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμα στο γκριλ για να ροδίσει η επιφάνεια .

Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!

Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...