Λαζάνια με σπανάκι και ανθότυρο
- Hits: 1390
Δε χρειάζονται πολλά λόγια εδώ , για τη σημερινή ανάρτηση , για τη συγκεκριμένη συνταγή. Εκτός του ότι οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους , τα υλικά είναι τέτοια που φωνάζουν από μακριά ότι πρόκειται για ένα φαγητό-απόλαυση που όπως είπε και η κόρη μου η Σάτυ δοκιμάζοντας την πρώτη πιρουνιά: “κάθε μπουκιά είναι ένα μικρό θαύμα” .
Η διαδιακσία μπορεί να φαίνεται κάπως περίπλοκη όμως δεν είναι ενώ τα υλικά είναι όλα διαλεγμένα με αγάπη και μεράκι κι όλα είναι απαραίτητα για να συνθέσουν το τελικό αποτέλεσμα , από το σπανάκι , το σκορδάκι και τον λίγο άνιθο ,την ποικιλία των συγκεκριμένων τυριων μέχρι και το θυμαράκι και το ροζ πιπέρι…
Υλικά:
1 συσκευασία λαζάνια (περίπου 400-500 γρ.)
500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο και χονδροκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
λίγα κλωναράκια άνιθο ψιλοκομμένο
6 κ.σ. λάδι
Αλάτι και πιπέρι (για τα σπανάκια)
300 γρ. ανθότυρο
1 χούφτα τριμμένη παρμεζάνα
200 ml κρέμα γάλακτος (με χαμηλά λιπαρά)
200 ml τριφτή ντομάτα
Επιπλέον αλάτι , πιπέρι , θυμάρι (για τη σάλτσα)
Για την επιφάνεια:
200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλλα
Λίγη ακόμα τριμμένη παρμεζάνα
Θυμάρι , τριμμένο ροζ και πράσινο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε τα σπανάκια με λίγο νερό και τα “αχνίζουμε” σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πέσει ο όγκος τους και να μαραθούν . Όταν εξατμιστούν τα υγρά προσθέτουμε το λάδι , τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και σωτάρουμε για λίγο. Τέλος προσθέτουμε αλατοπίπερο και άνιθο και ανακατεύοντας σιγομαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ανθότυρο χονδροτριμμένο , την παρμεζάνα και την κρέμα γάλακτος. Η γέμιση είναι έτοιμη.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε την τριφτή ντομάτα , το αλατοπίπερο και το θυμάρι και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε τότε ένα πυρίμαχο σκεύος ή πυρέξ 30x20 και βάζουμε 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα ντομάτας. Την απλώνουμε και στρώνουμε μια στρώση λαζάνια. Ρίχνουμε λίγες κουταλιές από τη γέμιση σπανακιού και συνεχίζουμε εναλλάξ σάλτσα -λαζάνια - σπανάκι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά έχοντας πάνω πάνω σπανάκι και έχοντας δημιουργήσει 4 στρώσεις υλικών.
Σκορπίζουμε από πάνω την τριμμένη μοτσαρέλλα και την παρμεζάνα και πασπαλίζουμε με θυμάρι και πιπέρια (ροζ και πράσινο). Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μισή ωρα περίπου. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!
Σημ. : Επιλέγουμε λαζάνια που αναγράφουν στη συσκευασία ότι δεν χρειάζονται προ-βράσιμο!