tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Λαζάνια με σπανάκι και ανθότυρο

Δε χρειάζονται πολλά λόγια εδώ , για τη σημερινή ανάρτηση , για τη συγκεκριμένη συνταγή. Εκτός του ότι οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους , τα υλικά είναι τέτοια που φωνάζουν από μακριά ότι πρόκειται για ένα φαγητό-απόλαυση που όπως είπε και η κόρη μου η Σάτυ δοκιμάζοντας την πρώτη πιρουνιά: “κάθε μπουκιά είναι ένα μικρό θαύμα” .

Η διαδιακσία μπορεί να φαίνεται κάπως περίπλοκη όμως δεν είναι ενώ τα υλικά είναι όλα διαλεγμένα με αγάπη και μεράκι κι όλα είναι απαραίτητα για  να συνθέσουν το τελικό αποτέλεσμα , από το σπανάκι , το σκορδάκι και τον λίγο άνιθο ,την ποικιλία των συγκεκριμένων τυριων μέχρι και το θυμαράκι και το ροζ πιπέρι…

lazania spanaki1

Υλικά:

1 συσκευασία λαζάνια (περίπου 400-500 γρ.)

500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, πλυμένο και χονδροκομμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

2 σκελίδες σκόρδο

λίγα κλωναράκια άνιθο ψιλοκομμένο

6 κ.σ. λάδι

Αλάτι και πιπέρι (για τα σπανάκια)

300 γρ. ανθότυρο

1 χούφτα τριμμένη παρμεζάνα

200 ml κρέμα γάλακτος (με χαμηλά λιπαρά)

200 ml τριφτή ντομάτα

Επιπλέον αλάτι , πιπέρι , θυμάρι (για τη σάλτσα)

Για την επιφάνεια: 

200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλλα 

Λίγη ακόμα τριμμένη παρμεζάνα

Θυμάρι , τριμμένο ροζ και πράσινο πιπέρι

lazania spanaki2lazania spanaki3lazania spanaki4lazania spanaki5lazania spanaki6lazania spanaki7lazania spanaki8lazania spanaki9lazania spanaki10lazania spanaki13lazania spanaki14lazania spanaki15lazania spanaki16lazania spanaki11lazania spanaki12lazania spanaki17lazania spanaki18lazania spanaki19lazania spanaki20lazania spanaki21lazania spanaki22lazania spanaki23lazania spanaki24lazania spanaki25lazania spanaki26lazania spanaki27

Εκτέλεση:

Σε μια απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε τα σπανάκια με λίγο νερό και τα “αχνίζουμε” σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πέσει ο όγκος τους και να μαραθούν . Όταν εξατμιστούν τα υγρά προσθέτουμε το λάδι , τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και σωτάρουμε για λίγο. Τέλος προσθέτουμε αλατοπίπερο και άνιθο και ανακατεύοντας σιγομαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ανθότυρο χονδροτριμμένο , την παρμεζάνα και την κρέμα γάλακτος. Η γέμιση είναι έτοιμη.

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε την τριφτή ντομάτα , το αλατοπίπερο και το θυμάρι και ανακατεύουμε.

Παίρνουμε τότε ένα πυρίμαχο σκεύος ή πυρέξ 30x20 και βάζουμε 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα ντομάτας. Την απλώνουμε και στρώνουμε μια στρώση λαζάνια. Ρίχνουμε λίγες κουταλιές από τη γέμιση σπανακιού και συνεχίζουμε εναλλάξ σάλτσα -λαζάνια - σπανάκι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά έχοντας πάνω πάνω σπανάκι και έχοντας δημιουργήσει 4 στρώσεις υλικών.

Σκορπίζουμε από πάνω την τριμμένη μοτσαρέλλα και την παρμεζάνα και πασπαλίζουμε με θυμάρι και πιπέρια (ροζ και πράσινο). Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μισή ωρα περίπου. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. 

Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

Σημ. : Επιλέγουμε λαζάνια που αναγράφουν στη συσκευασία ότι δεν χρειάζονται προ-βράσιμο!

Πηγή έμπνευσής μου εδώ! 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...