Κυρια πιατα
- Details
- Hits: 2210
Μα είναι δυνατόν να βαρεθεί κανείς το γαύρο; Δεν υπάρχει πιο αγαπητό ψάρι απ’ αυτό κατά τη γνώμη μου…Στην οικογένειά μας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα τον τιμάμε και τον απολαμβάνουμε πότε “αλευρωμένο" , πότε λαδορίγανη , πότε με φρέσκια ντομάτα , πότε μαρινάτο. Η σημερινή μου πρόταση ξεπέρασε κάθε προσδοκία μιας και ο αγαπητός μας γαύρος έγινε τόσο νόστιμος που "γλείφαμε τα δάχτυλά μας”. Εξάλλου το ψαράκι αυτό μυρίζει Ελλάδα και καλοκαίρι και όσο το βρίσκουμε στον πάγκο του ψαρά θα το φτιάχνουμε και θα το ξαναφτιάχνουμε….
Υλικά:
- Details
- Hits: 1899
Αυτό το απλό , οικονομικό και ταπεινό φαγητό είναι ένα θαύμα που ταΐζει όλη την οικογένεια με τον καλύτερο τρόπο. Δεν ξέρω αν είναι γνωστό σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά εγώ το γνωρίζω από την πατρίδα μου την Αρκαδία μιας και η παραγωγή της πατάτας εκεί είναι πολύ πλούσια και οι τρόποι μαγειρέματός της ποικίλουν. Το συνηθίζουν όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι με φρέσκια ντομάτα και το χειμώνα με πελτέ ντομάτας. Συνοδεύεται απαραίτητα και απολαυστικά με τυρί φέτα , μπόλικες ελιές και ζυμωτό ψωμί. Μπορεί να αποτελέσει ένα κυρίως πιάτο αλλά και ένα υπέροχο συνοδευτικό. Η νοστιμιά του είναι μοναδική κι εγώ προσωπικά το αγαπώ πολύ.
- Details
- Hits: 920
Πόσο μα πόσο λατρεύω αυτό το φαγητό! Ο γαύρος στα καλυτερά του…Ένα ψαράκι αγαπημένο , ωφέλιμο και πεντανόστιμο , ένα ψάρι ταυτόσημο με το καλοκαίρι και τη γέυση της αλμύρας και της θάλασσας! Το ψήνουμε με μπόλικο φρέσκο ελαιόλαδο , το εμπλουτίζουμε με τους χυμούς της φρέσκιας ντομάτας , το αρωματίζουμε με σκορδάκι και το απογειώνουμε με το αξεπέραστο άρωμα του βασιλικού. Απο 'κει και πέρα τα πράγματα είναι απλά…Σερβίρουμε το φαγητό μας με αγάπη , το συνοδεύουμε με φρέσκο ζυμωτό ψωμί , το συνδυάζουμε με ένα παγωμένο λευκό ή ροζέ κρασί και το απολαμβάνουμε γεμάτοι ευγνωμοσύνη για τις απλές μα σπουδαίες στιγμές που μας χαρίζει το ελληνικό καλοκαίρι….
Υλικά:
- Details
- Hits: 1377
Πριν καιρό κάπου πήρε το μάτι μου μια συνταγή για κεφτεδάκια με ψιλοκομμένα λαχανικά μέσα στη ζύμη. Εκείνο που δέσποζε ήταν το πράσο. Καλή ιδέα , σκέφτηκα μα θα γίνουν “βαριά” και δεν το θέλω. Τι θα μπορούσα να κάνω ώστε να αποφύγω τη σπιρτάδα του πράσου αλλά να πετύχω τη γεύση αυτού του πολλά υποσχόμενου φαγητού; Μα να βάλω σχοινόπρασο βεβαίως…Με την ίδια ακριβώς γεύση , το ίδιο άρωμα αλλά τόσο φίνο , τόσο ντελικάτο , τόσο ελαφρύ. Προχώρησα στην εκτέλεση της συνταγής και το αποτέλεσμα με δικαίωσε εντελώς . Ένα μπιφτέκι αρωματικό , εύγευστο και υπέροχο με αυτό το “κάτι” που κάνει τη διαφορά!
Υλικά για 5-6 μεγάλα μπιφτέκια:
- Details
- Hits: 470
Από πού να αρχίσω τώρα…από την καταγωγή μου από την Πελοπόνησσο και την εικόνα που συναντώ συνέχεια στους δρόμους περιφερειακά της Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας με τα ολόκληρα γουρουνόπουλα να πωλούνται παντού, από τις παιδικές μνήμες όπου το γουρουνόπουλο θεωρείται σχεδόν ταυτόσημο με τα καλοκαιρινά πανηγύρια στα χωριά ή με την απλότητα και τη γοητεία της συνταγής αυτής όπου σχεδόν χωρίς καθόλου κόπο απολαμβάνεις ολόγλυκο κρέας με τραγανή πετσούλα χωρίς να χρειάζεται ούτε καν κάποιο συνοδευτικό εκτός ίσως ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι!
Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιλογή εκλεκτού κρέατος!
Υλικά:
- Details
- Hits: 1841
Όλες οι αγάπες μαζί: το αγαπημένο ρύζι , μάλιστα στην πιο γλασερή και πλούσια εκδοχή του , τα λατρεμένα μανιτάρια και το ασιατικό , ιδιαίτερο άρωμα που χαρίζει η σάλτσα σόγιας. Θα χρησιμοποιήσουμε ρύζι “αρμπόριο” , μια έξοχη ποικιλία με σχετικά στρογγυλό κόκκο και μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο που χαρίζει στο ριζότο κρεμώδη υφή και γεμάτη γεύση. Θα χρησιμοποιήσουμε ακόμα φρέσκα , ζουμερά , λευκά μανιτάρια που σε συνδυασμό με το ρύζι χαρίζουν διατροφικά στον οργανισμό ό,τι και οι πρωτεΐνες. Τέλος θα χρησιμοποιήσουμε σάλτσα σόγιας που θα ολοκληρώσει γευστικά το αποτέλεσμα , μια σάλτσα αλμυρή και αρκετά πικάντικη που θα αποτελέσει την “τελευταία πινελιά”.
Υλικά: