Πατάτες γιαχνιστές με ντομάτα και σέλερυ
- Hits: 1907
Αυτό το απλό , οικονομικό και ταπεινό φαγητό είναι ένα θαύμα που ταΐζει όλη την οικογένεια με τον καλύτερο τρόπο. Δεν ξέρω αν είναι γνωστό σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά εγώ το γνωρίζω από την πατρίδα μου την Αρκαδία μιας και η παραγωγή της πατάτας εκεί είναι πολύ πλούσια και οι τρόποι μαγειρέματός της ποικίλουν. Το συνηθίζουν όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι με φρέσκια ντομάτα και το χειμώνα με πελτέ ντομάτας. Συνοδεύεται απαραίτητα και απολαυστικά με τυρί φέτα , μπόλικες ελιές και ζυμωτό ψωμί. Μπορεί να αποτελέσει ένα κυρίως πιάτο αλλά και ένα υπέροχο συνοδευτικό. Η νοστιμιά του είναι μοναδική κι εγώ προσωπικά το αγαπώ πολύ.
5 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο σε ροδέλες
2-3 κλωνάρια σέλερυ ψιλοκομμένα (βλαστό και φύλλα)
1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
500 γρ. τριφτή ντομάτα
1 κ.σ. μπούκοβο
Λίγο μπαχάρι
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και ανάβουμε τη φωτιά. Όταν κάψει , προσθέτουμε τις πατάτες και τις γυροφέρνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά απ’ όλες τις πλευρές . Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Όταν μαραθεί το κρεμμύδι και μοσχοβολήσει , προσθέτουμε , την ντομάτα , το σέλερυ , το καρότο , το μπούκοβο και το μπαχάρι. Αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και όταν πάρει βράση , χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε το φαγητό και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να μελώσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
Καλή όρεξη!