Γουρουνόπουλο αργοψημένο με μπύρα
- Hits: 484
Από πού να αρχίσω τώρα…από την καταγωγή μου από την Πελοπόνησσο και την εικόνα που συναντώ συνέχεια στους δρόμους περιφερειακά της Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας με τα ολόκληρα γουρουνόπουλα να πωλούνται παντού, από τις παιδικές μνήμες όπου το γουρουνόπουλο θεωρείται σχεδόν ταυτόσημο με τα καλοκαιρινά πανηγύρια στα χωριά ή με την απλότητα και τη γοητεία της συνταγής αυτής όπου σχεδόν χωρίς καθόλου κόπο απολαμβάνεις ολόγλυκο κρέας με τραγανή πετσούλα χωρίς να χρειάζεται ούτε καν κάποιο συνοδευτικό εκτός ίσως ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι!
Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιλογή εκλεκτού κρέατος!
Υλικά:
2,5 -3 κιλά χοιρινό κρέας με την πέτσα
Μπόλικο χονδρό αλάτι
Πιπέρι
330 ml μπύρα
Εκτέλεση:
Φροντίζουμε να έχουμε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165ο. Τοποθετούμε το κρέας σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί με σκέπασμα (εγώ χρησιμοποιώ πήλινη γάστρα) και το αλατίζουμε ολόγυρα. Τέλος πασπαλίζουμε με χονδρό αλάτι την πέτσα του με το οποίο κάνουμε απαλό μασάζ για αρκετά λεπτά. Ρίχνουμε στο σκεύος και την μπύρα , σκεπάζουμε και αργοψήνουμε το κρέας για τουλάχιστον 3 ώρες. Στο τέλος αφαιρούμε το σκέπασμα, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς μέχρι να ροδοψηθεί ομοιόμορφα το κρέας. Περιμένουμε να ξεκουραστεί ένα δεκάλεπτο, το μεταφέρουμε στην πιατέλα, πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι και σερβίρουμε!
Καλή όρεξη!