Γαύρος με θυμάρι και κάππαρη
- Hits: 2222
Μα είναι δυνατόν να βαρεθεί κανείς το γαύρο; Δεν υπάρχει πιο αγαπητό ψάρι απ’ αυτό κατά τη γνώμη μου…Στην οικογένειά μας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα τον τιμάμε και τον απολαμβάνουμε πότε “αλευρωμένο" , πότε λαδορίγανη , πότε με φρέσκια ντομάτα , πότε μαρινάτο. Η σημερινή μου πρόταση ξεπέρασε κάθε προσδοκία μιας και ο αγαπητός μας γαύρος έγινε τόσο νόστιμος που "γλείφαμε τα δάχτυλά μας”. Εξάλλου το ψαράκι αυτό μυρίζει Ελλάδα και καλοκαίρι και όσο το βρίσκουμε στον πάγκο του ψαρά θα το φτιάχνουμε και θα το ξαναφτιάχνουμε….
Υλικά:
500 γρ. γαύρο φρέσκο
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.σ. θυμάρι (απαραίτητο) φρέσκο ή αποξηραμένο
1 χούφτα ψιλοκομμένο μαΐντανό
1 χούφτα κάππαρη
Αλάτι και μπόλικο πιπέρι
12 κ.σ. λάδι
Χυμό λεμονιού προαιρετικά για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τους γαύρους από τα κεφάλια και τα εντόσθια και τους πλένουμε πολύ σχολαστικά. Τους τοποθετούμε στο ταψί και τους αλατοπιπερώνουμε καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και το μαΐντανό , προσθέτουμε την κάππαρη και περιλούζουμε με το λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να ροδοψηθούν τα ψάρια και να μελώσει το κρεμμύδι.
Αν το προτιμάμε σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο χυμό λεμονιού.
Καλή όρεξη!