tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κυρια πιατα

Ένα πολύ αγαπημένο φαγητό μου είναι το χοιρινό με σέλινο , αυγολέμονο. Μου θυμίζει την πατρίδα μου την Αρκαδία όπου συνηθιζόταν πάρα πολύ αλλά ούτως ή άλλως εκφράζει πολύ τα γούστα και τις γευστικές προτιμήσεις μου. Κάποια στιγμή θέλησα να κάνω μια παραλλαγή αυτού του κλασικού φαγητού και έτσι δοκίμασα μια πιο διακριτική και ανάλαφρη εκδοχή του με το άπαχο μέρος του χοιρινού , το ψαρονέφρι και με σέλερι στη θέση του σέλινου αφού το πρώτο έχει πιο διακριτική και γλυκιά γεύση και είναι πιο χυμώδες και ζουμερό από το σέλινο. Η δοκιμή πέτυχε , το φαγάκι έγινε ελαφρύ και νόστιμο και φυσικά καθιερώθηκε και καταχωρήθηκε κι αυτό στη λίστα με τα αγαπημένα...

psaronefri seleri1

Υλικά:

Μα τι φαγητό είναι αυτό!… Όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι και με ρωτούσαν ποιό είναι το αγαπημένο μου φαγητό , χωρίς να το πολυσκεφτώ απαντούσα : "Μα φυσικά χοιρινό με χόρτα αυγολέμονο"…Παιδάκι - πράμα δεν έλεγα ένα παστίτσιο , ένα κοτόπουλο με πατάτες ή μακαρόνια με κιμά…όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας μου…και τους ξάφνιαζα όλους . Την αλήθεια έλεγα…το αγαπούσα και το αγαπώ αυτό το φαγητό . Το έφτιαχνε βέβαια η μητέρα με άγρια , πικρά ραδίκια , όχι με πράσα αλλά ποιός νοιάζεται για τέτοιες λεπτομέρειες…όλα τα χορταρικά είναι καλοδεχούμενα όταν συνοδεύουν ένα καλομαγειρεμένο μεζεδάκι , λουσμένο με την ξινούτσικη και βελουδένια σάλτσα αυγολέμονο…Νομίζω …το είχα πιάσει το νόημα…και πιστεύω να συμφωνείτε.

xoirino prasa1
Υλικά :

Η επίσημη ονομασία του συγκεκριμένου κομματιού μοσχαρίσιου κρέατος ονομάζεται “στηθοπλευρές”. Οι Αμερικάνοι το ονομάζουν short ribs ενώ οι κρεοπώλεις το αποκαλούν “σιδηρόδρομο” μια και τα μεγάλα αυτά πλευρικά κόκκαλα από το στήθος του μοσχαριού παραταγμένα στη σειρά μοιάζουν όντως με σιδηρόδρομο. Εγώ πάλι το αποκαλώ “λουκούμι” γιατί καθώς σιγομαγειρεύεται με κόκκινο κρασί για ώρες στη γάστρα μελώνει, μαλακώνει και γίνεται τόσο απολαυστικό ενώ η γεύση του είναι πραγματικά ασύλληπτη.

short ribs1

Υλικά:

Άλλο το πανάρισμα με αλεύρι, αυγό και τριμμένη φρυγανιά, αυτό που ξέρουμε και αγαπάμε κι άλλο το πανάρισμα με μίγμα από νιφάδες καλαμποκιού , μπαχαρικά και τριμμένη παρμεζάνα…Το πρώτο είναι συμπαγές και χαρίζει ένα νόστιμο και κρουστό περίβλημα ενώ το δεύτερο χαρίζει πικάντικη γεύση και σούπερ τραγανό αποτέλεσμα…Δεν ξέρω ποιο από τα δύο θέλω να διαλέξω, ούτε μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο σαν πιο αγαπημένο, αλλά για τις μικρές, παιχνιδιάρικες κοτομπουκιές, ψηφίζω ξεκάθαρα το δεύτερο. Κοτομπουκιές , λοιπόν, με τραγανές νιφάδες καλαμποκιού, νόστιμη τριμμένη παρμεζάνα και μια γενναία δόση μπαχαρικών που κάνουν το γεύμα ακαταμάχητο…

kotompoykies1

Υλικά:

Το αγαπημένο φαγητό των παιδικών μου χρόνων ήταν το “σνίτσελ” που η μαμά έφτιαχνε με χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας , παναρισμένο , ροδοτηγανισμένο και γκρατιναρισμένο με τυρί, σωστή “αμαρτία”. Όταν όμως άρχισα να ενημερώνομαι γύρω από τον υγιεινό τρόπο ζωής και γύρω από τη σωστή διατροφή , το αγαπημένο μου φαγάκι  που απολάμβανα σε εβδομαδιαία βάση μαζί με το τηγάνι, έπαψε να αποτελεί συνηθισμένη επιλογή. Ωστόσο , αν θέλουμε ,  πάντα υπάρχει ο τρόπος να απολαμβάνουμε αγαπημένες γεύσεις κι έτσι το κρέας αντικαταστάθηκε από φιλετάκι κοτόπουλου και το τηγανι  έδωσε τη θέση του στη λαδόκολλα και στο φούρνο. Το αποτέλεσμα εξαιρετικό κι η ευκολία αξιοσημείωτη.
Σας διαβεβαιώνω ,  είναι τέλειo :

kotopoylo pane1
Υλικά :

Άπειρες συνταγές μοιάζουν με αυτή και οριακά κι εγώ η ίδια στο site μου έχω αναρτήσει ήδη κι άλλες παρόμοιες. Μα αυτό εδώ το πιάτο το απόλαυσα λιγάκι παραπάνω. Θέλεις γιατί το έφτιαξα με μεράκι; θέλεις γιατί πρόσθεσα για πρώτη φορά λίγο βουτυράκι στο σωτάρισμα; Ίσως θα πω εγώ, αφού η λεπτομέρεια κάποιες φορές κάνει τη διαφορά. Επίσης πρόσθεσα θυμάρι και βασιλικό ενώ τα ζυμαρικά μου ήταν παραδοσιακές μακαρούνες Καρπάθου, οι οποίες ήταν εξαιρετικές…

zymarika manitaria alakrem1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...