Κυρια πιατα
- Details
- Hits: 575
Η επίσημη ονομασία του συγκεκριμένου κομματιού μοσχαρίσιου κρέατος ονομάζεται “στηθοπλευρές”. Οι Αμερικάνοι το ονομάζουν short ribs ενώ οι κρεοπώλεις το αποκαλούν “σιδηρόδρομο” μια και τα μεγάλα αυτά πλευρικά κόκκαλα από το στήθος του μοσχαριού παραταγμένα στη σειρά μοιάζουν όντως με σιδηρόδρομο. Εγώ πάλι το αποκαλώ “λουκούμι” γιατί καθώς σιγομαγειρεύεται με κόκκινο κρασί για ώρες στη γάστρα μελώνει, μαλακώνει και γίνεται τόσο απολαυστικό ενώ η γεύση του είναι πραγματικά ασύλληπτη.
Υλικά:
- Details
- Hits: 485
Αποκλείεται να μη λατρέψει κανείς αυτή τη συνταγή με τέτοια υλικά και τέτοια νοστιμιά! Αποκλείεται να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο η γλυκιά και χαρακτηριστική γεύση της πιπεριάς Φλωρίνης που συνδυάζεται τόσο αρμονικά με τα ψητά ντοματίνια , το σκόρδο και το θυμάρι. Κι είναι μια σάλτσα κρεμώδης και βελούδινη που μπορεί να συνοδεύσει ένα ψητό κρεατικό, κεφτέδες ή να “ξαπλώσει” αναπαυτικά πάνω σε μια φέτα καψαλισμένο ψωμί, να γαρνιριστεί με τριμμένο τυρί φέτα και να μας πάρει τα μυαλά…
Υλικά:
(Για δυο πλούσιες μερίδες)
- Details
- Hits: 639
Μπορώ να απαριθμήσω ένα σωρό λόγους για τους οποίους αξίζει να δοκιμάσει κανείς αυτή τη συνταγή. Αρχικά τα κεφτεδάκια κοτόπουλου προϊδεάζουν για ένα ελαφρύ αποτέλεσμα και εννοείται πως είναι, αφού θα τα ψήσουμε. Είναι ζουμερά, αφράτα και υγιεινά αφού είναι ζυμωμένα με γιαούρτι και νιφάδες βρώμης…Τέλος, θα τα περιλούσουμε με μια ελαφριά, λεμονάτη σαλτσούλα που θα τους χαρίσει αυτή την πινελιά που θα κάνει τη διαφορά! Εγώ τα συνόδευσα με πατάτες φούρνου σαν τηγανιτές…αν εσύ θελήσεις , σερβίρισέ τα με έναν πλούσιο πουρέ πατάτας κι απογείωσε τα…
Υλικά για τα κεφτεδάκια:
- Details
- Hits: 2916
Όσοι δοκιμάζουν αυτό το φαγητό μου λένε : " Έτσι μάλιστα…τους τρώω κι εγώ τους γίγαντες…." και δεν έχουν άδικο να το λένε αφού είναι μια κατασκευή που απογειώνει το υπέροχο αυτό όσπριο και το μετατρέπει σ' ένα πληθωρικό , καταπληκτικό πιάτο. Οπωσδήποτε οι γίγαντες είναι μια εξαιρετική τροφή έτσι κι αλλιώς πλούσια σε φυτικές πρωτεϊνες και ένα σωρό άλλα θρεπτικά συστατικά. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι ένα βαρετό φαγητό που το τρώμε μόνο και μόνο για να κάνουμε καλό στον οργανοισμό μας αλλά να το απολαμβάνουμε σαν πικάντικο μεζέ με ωραίο κρασί και φρέσκο , ζυμωτό ψωμί….
- Details
- Hits: 2296
Αν κάνει κάποιος μια βόλτα στίς γειτονιές της περιοχής μου , Κυριακή πρωί θα διαπιστώσει ότι μοσχοβολάει ο τόπος αρώματα κουζίνας και μπαχαρικά…κι όχι ό,τι αρώματα να' ναι….Για να γίνω πιο σαφής , το μεγαλύτερο ποσοστό οικογενειών που εμμένουν σταθερά στις παραδόσεις , την Κυριακή το μεσημέρι απολαμβάνουν με "ευλάβεια" τον παραδοσιακό κόκορα μακαρονάδα με την παχιά σαλτσούλα του και την κανέλα και το γαρύφαλλο, να σου παίρνει το μυαλό…Το καλό , κόκκινο κρασί επιβάλλεται!
Ας τον φτιάξουμε :
- Details
- Hits: 3968
Δε γνωρίζω πολλά πράγματα γύρω από την ιστορία , την προέλευση και την παράδοση που πλαισιώνει αυτή την πίτα , γνωρίζω όμως ότι πρόκειται για μια πίτα που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας σε ξυλόφουρνο , με χειροποίητο φύλλο , σ’ αυτό το μαγικό , τεράστιο αλουμίνιο ταψί και τη γέμιζαν με τα αγνά υλικά που διέθετε το πανέρι τους : αυγά , φρέσκο γάλα , χοντρά μακαρόνια και τυρί φέτα . Εγώ τη φτιάχνω συχνά σαν κυρίως γεύμα γιατί πρόκειται για ένα αγαπητό φαγητό , χορταστικό και νόστιμο . Έχουμε τη δυνατότητα για πολλές παραλλαγές και προσθήκες αλλά σήμερα θα επιχειρήσω να προσεγγίσω εκείνη την αγνή , απλή και νόστιμη μακαρονόπιτα της γιαγιάς .
Δείτε την :