Ρεβυθια σουπα , κλασικη.
- Hits: 125504
Αν αρχίσω να γράφω για τη διατροφική αξία του ρεβυθιού δε θα τελειώσω ούτε αύριο. Σχεδόν επιγραμματικά αναφέρω ότι είναι άριστη πηγή πρωτεϊνης , φυτικών ινών , ασβεστίου , σιδήρου και φυλλικού οξέως (ομάδα βιταμίνης Β)! Διατροφολόγοι , γιατροί , διαιτολόγοι , αλλά και απλοί άνθρωποι κυρίως ηλικιωμένοι που διαθέτουν εμπειρική γνώση , προτρέπουν να τρώμε όσπρια και κυρίως ρεβύθια. Σήμερα θα δούμε την απλή αλλά πεντανόστιμη σούπα με ρεβύθια αλλά σε άλλη ευκαιρία θα τα δούμε σε σαλάτες , σε πήλινη γάστρα σιγομαγειρεμένα , ή σε περίφημους ρεβυθοκεφτέδες ( φαλάφελ).
Υλικά (για 4 πιάτα):
400 γρ. ρεβύθια
10 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
4-5 κλωνάρια άνιθο πολύ ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
Χυμό από 2 λεμόνια
1 κ.γλ. κορν φλάουρ (προαιρετικά)
1 κύβο νοστιμιάς λαχανκών
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση :
Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια στο νερό και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα να μουλιάσουν. Την επομένη τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 5-10 λεπτά . Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν σκέτα σε τόσο νερό ώστε να σκεπάζονται καλά . "Ξαφρίζουμε" στην αρχή του βρασμού και όταν δούμε ότι έχουν καθαρίσει , προσθέτουμε το κρεμμύδι , το λάδι , τον άνιθο, το καρότο και τον κύβο , χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μιάμιση ώρα τουλάχιστον. Όταν είναι έτοιμα κι έχουν μαγειρευτεί , ξεσκεπάζουμε , δυναμώνουμε τη φωτιά , αλατίζουμε με προσοχή και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού (αν θέλουμε τη σούπα πιο χιλωμένη , σ'αυτό το σημείο διαλύουμε μέσα στο λεμόνι το κορνφλάουρ) και το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και η σούπα είναι έτοιμη , θρεπτικότατη και νοστιμότατη
-Πολύ συχνά ακούω ότι στην κατασκευή των ρεβυθιών χρησιμοποιείται η μαγειρική σόδα. Στην περίπτωση όμως αυτή καταστρέφονται πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
-Το λεμόνι που χαρίζει στα ρεβύθια τόσο μεγάλη νοστιμιά χαρίζει και μια πολύτιμη ενέργεια : Αποδεσμεύει το σίδηρο απ' αυτά και βοηθά στην απορρόφησή του.!
-Μπορούμε να γαρνίρουμε τη σούπα με λίγα κρουτόνς ολικής άλεσης. Γίνεται το πιάτο πολύ χορταστικό , νόστιμο και ακόμα πιο υγιεινό!
-Ακόμα μπορούμε να συνοδέψουμε τη σούπα μας με λίγο βρασμένο ρύζι , το οποίο προσθέτει το αμινοξύ που αυξάνει την αξία της πρωτεϊνης...
Καλή όρεξη!