tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κυρια πιατα

Μπορώ να απαριθμήσω  ένα σωρό λόγους για τους οποίους αξίζει να δοκιμάσει κανείς αυτή τη συνταγή. Αρχικά τα κεφτεδάκια κοτόπουλου προϊδεάζουν για ένα ελαφρύ αποτέλεσμα και εννοείται πως είναι, αφού θα τα ψήσουμε. Είναι ζουμερά, αφράτα και υγιεινά αφού είναι ζυμωμένα με γιαούρτι και νιφάδες βρώμης…Τέλος, θα τα περιλούσουμε με μια ελαφριά, λεμονάτη σαλτσούλα που θα τους χαρίσει αυτή την πινελιά που θα κάνει τη διαφορά! Εγώ τα συνόδευσα με πατάτες φούρνου σαν τηγανιτές…αν εσύ θελήσεις , σερβίρισέ τα με έναν πλούσιο πουρέ πατάτας κι απογείωσε τα…

keftedakia kotopoyloy lemonata1

Υλικά για τα κεφτεδάκια:

Όσοι δοκιμάζουν αυτό το φαγητό μου λένε : " Έτσι μάλιστα…τους τρώω κι εγώ τους γίγαντες…." και δεν έχουν άδικο να το λένε αφού είναι μια κατασκευή που απογειώνει το υπέροχο αυτό όσπριο και το μετατρέπει σ' ένα πληθωρικό , καταπληκτικό πιάτο. Οπωσδήποτε οι γίγαντες είναι μια εξαιρετική τροφή έτσι κι αλλιώς πλούσια σε φυτικές πρωτεϊνες και ένα σωρό άλλα θρεπτικά συστατικά. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι ένα βαρετό φαγητό που το τρώμε μόνο και μόνο για να κάνουμε καλό στον οργανοισμό μας αλλά να το απολαμβάνουμε σαν πικάντικο μεζέ  με ωραίο κρασί και φρέσκο , ζυμωτό ψωμί….

gigantes loukaniko1
Ας το δούμε :

Αν κάνει κάποιος μια βόλτα στίς γειτονιές της περιοχής μου ,  Κυριακή πρωί θα διαπιστώσει ότι μοσχοβολάει ο τόπος αρώματα κουζίνας  και μπαχαρικά…κι όχι ό,τι αρώματα να' ναι….Για να γίνω πιο σαφής , το μεγαλύτερο ποσοστό οικογενειών που εμμένουν σταθερά στις παραδόσεις , την Κυριακή το μεσημέρι απολαμβάνουν με "ευλάβεια" τον παραδοσιακό  κόκορα μακαρονάδα με την παχιά σαλτσούλα του και την κανέλα και το γαρύφαλλο, να σου παίρνει το μυαλό…Το καλό , κόκκινο κρασί επιβάλλεται!

Ας τον φτιάξουμε :

kokoras makaronada1
Υλικά:

Δε γνωρίζω πολλά πράγματα γύρω από την ιστορία , την προέλευση και την παράδοση που πλαισιώνει αυτή την πίτα , γνωρίζω όμως ότι πρόκειται για μια πίτα που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας σε ξυλόφουρνο , με χειροποίητο φύλλο , σ’ αυτό το μαγικό , τεράστιο αλουμίνιο ταψί και τη γέμιζαν με τα αγνά υλικά που διέθετε το πανέρι τους : αυγά , φρέσκο γάλα , χοντρά μακαρόνια και τυρί φέτα . Εγώ τη φτιάχνω συχνά σαν κυρίως γεύμα γιατί πρόκειται για ένα αγαπητό φαγητό , χορταστικό και νόστιμο . Έχουμε τη δυνατότητα για πολλές παραλλαγές και προσθήκες αλλά σήμερα θα επιχειρήσω να προσεγγίσω εκείνη την αγνή , απλή και νόστιμη μακαρονόπιτα της γιαγιάς .
Δείτε την :

makaronopita1
Υλικά για ένα ταψί Νο 32 :

Αυτό το πιάτο αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για μένα και την οικογένειά μου όταν το έφτιαξα για πρώτη φορά . Συνήθως έφτιαχνα το υπέροχο ,  κλασικό πρασόρυζο με τη σάλτσα ντομάτας το οποίο μας αρέσει πάρα πολύ . Αλλά αυτή η εκδοχή του στην κυριολεξία μας ξετρέλανε . Πιο ανάλαφρο , πιο γλασερό , πιο νόστιμο τολμώ να πω θυμίζει πιο πολύ ριζότο λαχανικών με το άρωμα και τη γλύκα του πράσου να κυριαρχεί , πάρα ένα συνηθισμένο λαδερό φαγητό , όπως το σπανακόρυζο ή το λαχανόρυζο . Αν το συνοδέψουμε μάλιστα με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι ή λίγο Κατίκι Δομοκού , το πιάτο μετατρέπεται σε μια υπέροχη , μεσημεριανή απόλαυση !
Δείτε το :

prasoryzo aspro1
Υλικά :

Μου το έλεγαν μα δεν το πίστευα: τα ρεβίθια αγαπούν πολύ τα εσπεριδοειδή ! Για το λεμόνι εννοείται πως το καταλαβαίνω μα για το πορτοκάλι ήθελα να δοκιμάσω πριν το πιστέψω και φυσικά μια δοκιμή με έπεισε και με το παραπάνω! Έφτιαξα λοιπόν την αγαπημένη μου σιφνέικη ρεβιθάδα στο πήλινο και την περιέλουσα με μια εξαιρετική σάλτσα η οποία εκτός των άλλων περιέχει χυμό πορτοκαλιού…Σειρά σου να δοκιμάσεις κι εσύ και θα καταλάβεις.

revithia taxini6

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...