tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κυρια πιατα

Ο χαρακτηρισμός του φαγητού αυτού θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί ένα παράδειγμα από αυτά που χρησιμοποιούμε στη γραμματική για να εξηγήσουμε τα παραθετικά των επιθέτων : Νόστιμο , νοστιμότερο , νοστιμότατο! Θετικός , συγκρικτικός και υπερθετικός βαθμός του επιθέτου! Γιατί το κοκκινιστό κοτόπουλο με τις χιλοπίτες είναι ένα νόστιμο φαγητό , αν το κατόπουλο είναι ελευθέρας βοσκής είναι νοστιμότερο κι αν μάλιστα ψηθεί σε πήλινη γάστρα είναι νοστιμότατο! Η θεωρία και η πράξη στην ημερήσια διάταξη για ένα φαγητό παραδοσιακό , κλασικό κι αγαπημένο. Αν μάλιστα το σερβίρουμε πασπαλισμένο με μπόλικη , σκληρή μυζήθρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι , το αποτέλεσμα αγγίζει την τελειότητα!

kotopoylo xilopites1

Υλικά:

Το χαρακτηρισμό “μακαρονάς” όλοι τον ξέρουμε και νομίζω ότι χαρακτηρίζει τους περισσότερους από εμάς…Πολλοί άνθρωποι λατρεύουν τα ζυμαρικά και όχι άδικα γιατί αυτό το είδος προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες παρασκευής και συνδυασμούς υλικών και γεύσεων απίστευτους! Είναι ιδανικό γεύμα για μικρούς και μεγάλους… Μια μακαρονάδα μπορεί να αποτελεί το φαγητό ενός μικρού παιδιού , ενός αθλητή ή κάποιου που κάνει ειδική διατροφή και δίαιτα αλλά μπορεί να αποτελέσει και αφορμή για “λουκούλεια” γεύματα με βαριές , απολαυστικές  , αρωματικές σάλτσες , κρέας ή συνδυασμό πολλών υλικών (αλλαντικά , λαχανικά , τυριά) και  βέβαια , θαλασσινά! Θα κλείσω με αυτό , θα χαρακτηρίσω τον εαυτό που “γαριδομακαρονά” και θα προχωρήσω στην κατασκευή αυτού του λατρεμένου πιάτου!

garidomakaronada

Υλικά :

Αυτό το θρυλικό πιάτο δεν είναι τόσο ξεκάθαρα ανατολίτικο όπως πιστεύουμε οι περισσότεροι καθώς έχει υποστεί ένα σωρό παραλλαγές και το έχουν οικειοποιηθεί πολλές χώρες. Στην Ανατολή,  η μελιτζάνα κομμένη στα δύο, ψητή ή τηγανιτή θα υποδεχτεί έναν αρνίσιο κιμά μαγειρεμένο με μπόλικα μπαχαρικά, σκόρδο και ρύζι με σαφράν και θα “σκεπαστεί” με σάλτσα γιαουρτιού…Στην πορεία θα εξελιχθεί σε παρόμοια  βάση με τον πουρέ μελιτζάνας (χουνκιάρ μπεγιεντί) όπου περιέχει μπεσαμέλ αφού οι ανατολίτες μάγειρες δέχτηκαν επιρροή από τους Γάλλους της εποχής… Εμείς από την άλλη πλευρά, ελληνοποιώντας τα παπουτσάκια, τα συντονίσαμε με τον μουσακά  και τα σκεπάσαμε με μπεσαμέλ, ενώ άλλες δικές μας παραλλαγές θέλουν τα παπουτσάκια σκεπασμένα με ελληνικά τυριά και ντομάτες κομμένες σε ροδέλες. Σήμερα θα φτιάξουμε τα παπουτσάκια της “ μαμάς” μόνο που δε θα τηγανίσουμε αποβραδίς τις μελιτζάνες αλλά θα τις ψήσουμε για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα!

melitzanes papoytsakia1

Υλικά:

Πόσο αγαπώ το ριζότο!…με λαχανικά , με αρώματα , με μανιτάρια , με θαλασσινά…γλασερό ρυζάκι , σιγομαγειρεμένο , εμπλουτισμένο με όλα τα αρώματα του κήπου , χιλωμένο και κρεμαριστό . Η βάση είναι απλή : σωτάρουμε τα υλικά που θέλουμε να ενσωματώσουμε , προετοιμάζουμε έναν αρωματικό ζωμό της προτίμησής μας και σιγομαγειρεύουμε , έτσι αργά και ηδονικά το ρύζι μας μέχρι να δώσει όλο του το άμυλο και να χιλώσει όσο δεν παίρνει…Αυτό με τις γαρίδες είναι το αγαπημένο μου…με απλά αλλά δυνατά αρώματα (αυτό του ούζου κι αυτό του μάραθου)…και με πιπέρι...μπόλικο πιπέρι στο σερβίρισμα και λίγο λευκό , δροσερό κρασί…

rizoto garides1
Υλικά :

Αυτός ο τρόπος ψησίματος της μελιτζάνας είναι εθιστικός! Φλάσκες , ολόγλυκες μελιτζάνες, κομμένες στα δύο, χαραγμένες διαγώνια, συμμετρικά, αρωματισμένες  με μπαχαρικά, ραντισμένες με ελαιόλαδο και πασπαλισμένες με θυμαράκι, ψημένες τόσο ώστε να χρυσίσουν και να μαλακώσουν…Από’κει και πέρα τις κάνεις ό,τι θέλεις. Εγώ σήμερα έφτιαξα μια αρωματική σάλτσα ντομάτας, τις γέμισα, τις σκέπασα με μαλακό τυρί, τις  γκραντινάρισα και τις απόλαυσα…

melitzanes motsarela1

Υλικά:

Είναι καλοκαίρι , κάνω διακοπές στην Ελλάδα και τρώω μετά το μπάνιο σε γραφικό ταβερνάκι , σε τραπέζι με καρό τραπεζομάντηλο και κληματαριά πλεγμένη πάνω στην πέργκολα. Τα τζιτζίκια τραγουδούν και το ποτήρι με το παγωμένο λευκό κρασί ιδρώνει από τη ζέστη...Πες μου ποιά είναι η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό. Μη μου πεις πως δεν είναι ο μουσακάς , θα πεις ψέμματα...Ελληνικό καλοκαίρι και μουσακάς είναι έννοιες άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους. Το μόνο που θα κάνουμε εδώ , σήμερα , είναι να παραλείψουμε το τηγάνι και να ψήσουμε τις μελιτζάνες και τα λαχανικά στο φούρνο. Η γεύση υπέροχη και το αποτέλεσμα απλά πιο ελαφρύ. 

Ας το δούμε :

moysakas copy

Yλικά: (για ένα μέτριο ταψί 25x35)

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...