tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μουσακάς με ψητά λαχανικά by Betty.

Είναι καλοκαίρι , κάνω διακοπές στην Ελλάδα και τρώω μετά το μπάνιο σε γραφικό ταβερνάκι , σε τραπέζι με καρό τραπεζομάντηλο και κληματαριά πλεγμένη πάνω στην πέργκολα. Τα τζιτζίκια τραγουδούν και το ποτήρι με το παγωμένο λευκό κρασί ιδρώνει από τη ζέστη...Πες μου ποιά είναι η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό. Μη μου πεις πως δεν είναι ο μουσακάς , θα πεις ψέμματα...Ελληνικό καλοκαίρι και μουσακάς είναι έννοιες άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους. Το μόνο που θα κάνουμε εδώ , σήμερα , είναι να παραλείψουμε το τηγάνι και να ψήσουμε τις μελιτζάνες και τα λαχανικά στο φούρνο. Η γεύση υπέροχη και το αποτέλεσμα απλά πιο ελαφρύ. 

Ας το δούμε :

moysakas copy

Yλικά: (για ένα μέτριο ταψί 25x35)

5-6 μεγάλες φλάσκιες μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές ροδέλες

4 πατάτες κομμένες σε ροδέλες κι αυτές

(κολοκύθι +πιπεριά , προαιρετικά)

600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

250 γρ. τριφτή ντομάτα 

1 φρέσκια ντομάτα

2 κ.γλ. τοματοπολτό διπλής συμπύκνωσης

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί

Λίγα μπαλάκια μπαχάρι, μοσχοκάρυδο κι ένα μικρό στικ κανέλας

Αλάτι και πιπέρι

3/4 κούπας ελαιόλαδο (για τον κιμά)

Ηλιέλαιο για το ψήσιμο των λαχανικών

2 κούπες χοντροτριμμένο τυρί ημίσκληρο (τύπου τσένταρ ή κασέρι ή γκούντα)

1 δόση μπεσαμέλ (1 λίτρο γάλα) , τη συνταγή θα την βρείτε εδώ

Λίγη τριμμένη φρυγανιά ή τριμμένη κριθαροκουλούρα και τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα για την επιφάνεια

mousakas2mousakas3pastitsio3tyropita mpoygatsa3mousakas4mousakas5mousakas6moysakas

Εκτέλεση:

-Ξεκινάμε με το ψήσιμο των λαχανικών. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200ο και πλένουμε και ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας. Τα τοποθετούμε σε λεκάνη και τα αλατίζουμε.  Στη λαμαρίνα του φούρνου απλώνουμε λαδόκολλα και τα αραδιάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να σκεπάζονται καθόλου. Τα λαδώνουμε με το ηλιέλαιο , με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα βάζουμε στο φούρνο , στη μεσαία σχάρα να ροδοψηθούν. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα λαχανικά μας. 

-Παράλληλα ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε απλωτή κατσαρόλα , ροδίζουμε στο λάδι  το κρεμμύδι με τον κιμά , σβήνουμε με το κόκκινο κρασί , προσθέτουμε τις ντομάτες και τον τοματοπολτό , αλατίζουμε , προσθέτουμε και τα μπαχαρικά μας , χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1/2 ώρα περίπου. Στο τέλος , δυναμώνουμε  λίγο τη φωτιά και περιμένουμε να "μελώσει" το φαγητό.

-Τέλος ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τη βασική συνταγή και συναρμολογούμε το φαγητό στο ταψί μας  ως εξής:

Στρώνουμε μια στρώση από  τα λαχανικά μας και  συνεχίζουμε με λίγο από τον κιμά και πασπαλίζουμε μια ποσότητα από το τριμμένο τυρί. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο: λαχανικά-κιμά-γραβιέρα-λαχανικά-κιμά-γραβιέρα κλπ , μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Τελειώνουμε με τη μπεσαμέλ , την οποία απλώνουμε από πάνω και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και την τριμμένη φρυγανιά.

-Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά , στην κάτω σχάρα μέχρι να καλοψηθεί το φαγητό μας.

Περιμένουμε να σταθεί και να κρυώσει για μια ώρα περίπου και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...