Γαύρος στο φούρνο με σκόρδο και βασιλικό
- Hits: 929
Πόσο μα πόσο λατρεύω αυτό το φαγητό! Ο γαύρος στα καλυτερά του…Ένα ψαράκι αγαπημένο , ωφέλιμο και πεντανόστιμο , ένα ψάρι ταυτόσημο με το καλοκαίρι και τη γέυση της αλμύρας και της θάλασσας! Το ψήνουμε με μπόλικο φρέσκο ελαιόλαδο , το εμπλουτίζουμε με τους χυμούς της φρέσκιας ντομάτας , το αρωματίζουμε με σκορδάκι και το απογειώνουμε με το αξεπέραστο άρωμα του βασιλικού. Απο 'κει και πέρα τα πράγματα είναι απλά…Σερβίρουμε το φαγητό μας με αγάπη , το συνοδεύουμε με φρέσκο ζυμωτό ψωμί , το συνδυάζουμε με ένα παγωμένο λευκό ή ροζέ κρασί και το απολαμβάνουμε γεμάτοι ευγνωμοσύνη για τις απλές μα σπουδαίες στιγμές που μας χαρίζει το ελληνικό καλοκαίρι….
Υλικά:
1 κιλό περίπου φρέσκο γαύρο
3-4 σκελίδες σκόρδο
1-2 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
Αλάτι , πιπέρι
1 χούφτα φρεσκοκομμένα φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα ψάρια και τα στραγγίζουμε. Τα τοποθετούμε σε πυρέξ ή ταψάκι και τα αλατοπιπερώνουμε . Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά , ανακατεύουμε ελαφρά και ψήνουμε στους 190ο βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε απλωτό σκέυος ώστε να μην σκεπάζονται τα ψάρια αλλά να ψηθούν ομοιόμορφα πάνω -κάτω χωρίς να χρειαστούν γύρισμα. Αν ωστόσο είναι απαραίτητο , τα γυρίζουμε με προσοχή για να μη διαλυθούν και τα ψήνουμε για λίγο κι από την άλλη πλευρά.
Σερβίρουμε αμέσως!
Καλή όρεξη!