Μάφινς με καρότο και τζίντζερ (νηστίσιμα)
- Hits: 3707
Νομίζω πως ήρθε η ώρα να πάρουμε σοβαρά την πιπερόριζα και να την προσθέσουμε εντατικά στη διατροφή μας. Αυτή είναι η ελληνική ονομασία του περίεργου αυτού γεννήματος της γης με το ζουμερό περιεγχόμενο και την πικάντικη , ιδιαίτερη γεύση μα η καταγωγή του είναι από την Ασία και όλο και περισσότερο το γνωρίζουμε και το αγαπάμε. ΔΕν είναι ανάγκη να επιλέξουμε "σούσι" ή "ράμμεν" για να το απολαύσουμε...Το λατρεύω στις ζεστές , χειμωνιάτικες σούπες , στα πιάτα που φιλοξενούν “ψαρικά” μα η παρουσία του στη ζαχαροπλαστική το κάνει απλά ακαταμάχητο! .Τα σημερινά μάφινς μας είναι τόσο αξιολάτρευτα και μπορούν να κερδίσουν τον καθένα με την πρώτη ματιά αλλά ακόμα περισσότερο με την πρώτη ....μπουκιά!
Υλικά (για 15 μάφινς περίπου) :
250 γρ. αλεύρι γοχ
1 κ.σ. (κοφτή) μπέικιν
1/2 κ.γλ. σόδα
190 γρ. ζάχαρη
1 μεγαλούτσικο καρότο τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
1 κυβάκι φρέσκο τζίντζερ ψιλοτριμμένο
80 ml ηλιέλαιο
240 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κ.σ. ξύδι
2 βανίλιες
Για την επιφάνεια:
120 γρ. κουβερτούρα
1 κ.σ λάδι ηλιέλαιο
Εκτέλση:
Βάζουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι , το μπέικιν , τη σόδα , τις βανίλες και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το ξύδι και ανακατεύουμε λίγο ακόμα ώστε να “λαδωθεί” το αλεύρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πετύχουμε έναν ομοιογενή χυλό (όταν προσθέσουμε το χυμό θα φουσκώσει ελαφρά το μίγμα λόγω της σόδας).
Προσθέτουμε τέλος το καρότο και το τζίντζερ και τα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια σε θήκες για μάφινς και τα γεμίζουμε κατά τα 3/4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για μισή ώρα περίπου μέχρι να αποκτήσουν καστανό χρώμα στην επιφάνεια και όταν βυθίσουμε στο εσωτερικό μια οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή.
Αφήνουμε για λίγο τα μάφινς να κρυώσουν.
Βάζουμε σε ένα μπωλ την κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια και τη ζεσταίνουμε σε μπαιν μαρί ή στα μικροκύματα για ενάμισι λεπτό. Ανακατεύουμε ζωηρά με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει λεία και γυαλιστερή και να έχει λιώσει εντελώς. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύομε άλλο λίγο μέχρι να απορροφηθεί εντελώς. Τοποθετούμε τα μάφινς πάνω σε μια λαδόκολλα και ραντίζουμε την επιφάνειά τους με το γλάσο , “ζωγραφίζοντας”.
Τα μισά καταναλώνονται επί τόπου , πιστέψτε με!
Καλή επιτυχία!