Ατομικά, αφράτα μηλοπιτάκια (mini strudel)
- Hits: 264
Δεν ξέρω αν πρέπει να το αναφέρω με θετικό πρόσημο το γεγονός ότι σήμερα θα φτιάξουμε ατομικά, μικρά, αφράτα και πεντανόστιμα μηλοπιτάκια κι ο λόγος είναι ότι γίνονται ανάρπαστα, καταναλώνονται με ευκολία και δε σταματάς ποτέ στο ένα…Από αυτή την άποψη, αν είσαι σε διατροφή, άλλαξε σελίδα αλλά αν είσαι υπό έλεγχο, προχώρησε στην αναζήτησή των υλικών και σήκωσε τα μανίκια σου και δε θα το μετανιώσεις. Είναι διασκεδαστικά στην εκτέλεσή τους, πανέμορφα στην όψη τους και εθιστικά στη γεύση τους. Τα φτιάχνω και τα ξαναφτιάχνω σε κάθε περίπτωση και πάντα με βγάζουν ασπροπρόσωπη.
Υλικά για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι δυνατό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
220 γρ. χλιαρό γάλα
2 αυγά
1 βανίλια
100 γρ. ζάχαρη
80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση:
3 μήλα
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 χούφτα καρύδια (τριμμένα)
100 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
Επιπλέον λίγο βουτυρο
Για την επιφάνεια : έναν κρόκο αυγού διαλυμένο σε λίγο νερό και λίγο τριμμένο καρύδι+σουσάμι+καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη: Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη για 1-2 λεπτά στη χαμηλή σκάλα.
Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι και τα αυγά και ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ για 4-5 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη . Συνεχίζοντας το ζύμωμα προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Όταν ενσωματωθεί κι αυτό στη ζύμη και σχηματιστεί μια μπάλα που κολλάει ελαφρά , τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπωλ, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στο διάστημα αυτό, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Τρίβουμε τα μήλα στον χονδρό τρίφτη, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι .
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την αδειάζουμε πάνω στην επιφάνεια εργασίας όπου έχουμε αλευρώσει ελαφρά και τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια κάνοντας διπλώματα. Σχηματίζουμε τότε μια λεία μπάλα την οποία χωρίζουμε σε 20 κομμάτια. Το κάθε κομμάτι το δουλεύουμε με τα χέρια μας ώστε να σχηματιστεί ένα λείο μπαλάκι. Απλώνουμε το κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε φυλλαράκι 8x15 περιπου και στην πάνω πλευρά τοποθετούμε μια κουταλιά από τη γέμιση. Πάνω στη γέμιση τοποθετούμε λίγο βούτυρο , ίσαμε με ένα ζάρι . Στην κάτω πλευρά χαράζουμε 4-5 λωρίδες . Ρολλάρουμε ξεκινώντας από την πλευρά της γέμισης, κλείνοντάς την καλά με τα δάχτυλά μας και σχηματίζουμε ένα ρολλάκι που καταλήγει με γραμμωτό σχέδιο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα υλικά και τα αραδιάζουμε σε δύο ταψιά με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε για ένα μισάρωρο να φουσκώσουν ξανά και τότε αλοίφουμε την επιφάνεια τους με τον κρόκο του αυγού, πασπαλίζουμε με το καρύδι-σουσάμι-καστανη ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.
Τρώγονται χλιαρά αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή απόλαυση!