Λεμονοπιτάκια αφράτα (lemon brioche buns)
- Hits: 1173
Αν σου πρόσφερα από τη μία πλευρά αυτό το αφράτο ψωμάκι που είναι γεμισμένο με κρέμα λεμονιού κι από την άλλη πλευρά ένα κρουασάν σοκολάτας ποιο από τα δύο θα διάλεγες; Μη βιαστείς να απαντήσεις και να επιλέξεις το σοκολατένιο γιατί θα χάσεις…Δώσε μια ευκαιρία στο λεμονάκι το μυρωδάτο που χαρίζει απλόχερα το άρωμα του καθώς έχει τρυπώσει μέσα σε μια βελούδινη , αέρινη κρέμα κι αυτή η κρέμα
με τη σειρά της έχει τρυπώσει μέσα σε ένα αφράτο, μαλακό και πεντανόστιμο βουτυρένιο μπριοσάκι…
Υλικά για τη ζύμη:
500 γρ. Αλεύρι δυνατό (για τσουρέκια)
180 ml χλιαρό γάλα
10 γρ. νωπή μαγιά
2 αυγά
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 βανίλια
80 γρ. ζάχαρη
80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για την κρέμα:
250 ml γάλα
2 αυγά
1 βανίλια
100-120 γρ. ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκιά την θέλουμε)
30 γρ. κορν φλάουρ
50 ml χυμό λεμονιού
Για το ψήσιμο:
1 κρόκο αυγού+1 κ.γλ. γάλα
Και άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια και τα αυγά και τα χτυπάμε με τον γάντζο για λίγα λεπτά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Στη συνέχεια προσθέτουμε κοσκινισμένο το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα και να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη που κολλάει ελαφρά. Συνεχίζοντας το χτύπημα-ζύμωμα προσθέτουμε το βούτυρο σιγά σιγά κομμένο σε κυβάκια. Περιμένουμε να ενσωματωθεί το κάθε κομμάτι πριν ρίξουμε το επόμενο. Ζυμώνουμε αρκετή ώρα, αφού όσο πιο πολύ ζυμώνουμε τόσο πιο εύπλαστη γίνεται η ζύμη μας. Όταν τελειώσουμε με το βούτυρο θα έχει σχηματιστεί μια όμορφη, λεία ζύμη. Την πλάθουμε λίγο με τα χέρια μας ώστε να σχηματιστεί μια μπάλα και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο μπωλ. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού:
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και περιμένουμε να ζεστάνει . Σε ένα μπωλ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ΕΚΤΟΣ από το χυμό λεμονιού και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Στην αρχή το μίγμα είναι πολύ σφιχτό αλλά προσθέτουμε δυο κουταλιές από το χλιαρό πλέον γάλα της κατσαρόλας και γίνεται κρέμα. Αδειάζουμε τότε την κρέμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε διαρκώς. Όταν πάρει μια-δυο βράσεις και η κρέμα πήξει την αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε άλλο λίγο. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.
Τότε παίρνουμε τη ζύμη που έχει διπλασιαστεί , πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την επιφάνεια εργασίας και την τοποθετούμε εκεί. Με λίγο ακόμα αλευράκι και τον πλάστη ανοίγουμε παραλληλόγραμμο φύλλο διαστάσεων 60 x 32 εκ. Με τη ρόδα της πίτσας ή ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε στα δύο το φύλλο ώστε να σχηματίσουμε δυο παραλληλόγραμμα 60 x 16 εκ. το καθένα. Τώρα την κάθε λωρίδα την κόβουμε κατα πλάτος ανά 10 εκ. έτσι ώστε να σχηματίσουμε 12 κομμάτια με διαστάσεις 10 x16 εκ. Στην άκρη του κάθε κομματιού βάζουμε δυο κουταλιές από την κρέμα , αλείφουμε γύρω γύρω με λίγο γάλα για να κολλάει και το κλείνουμε ακριβώς εκεί που τελειώνει η κρέμα. Στο υπόλοιπο κομμάτι που έμεινε κόβουμε διαγώνιες λωρίδες ώστε να σχηματιστεί το σχέδιο. Διπλώνουμε το κομμάτι με το σχέδιο πάνω στο υπόλοιπο και είναι έτοιμο! Τα φτιάχνουμε όλα κατα τον ίδιο τρόπο και τα μοιράζουμε σε δυο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με τον κρόκο+το γάλα, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη για να φουσκώσουν για μια ώρα περίπου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο , στην προτελευταία σχάρα του φούρνου για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. ΄Όταν κρυώσουν λίγο τα πασπαλίζουμε με άχνη και τα τσακίζουμε!
Καλή επιτυχία!