Κέικ πορτοκαλιού γεμιστό (με κρέμα πορτοκάλι)
- Hits: 1713
Αυτό το στρογγυλό καρπό με το έξοχο άρωμα , το ολοζώντανο χρώμα και την υπέροχη αίσθηση δροσιάς το λατρεύω. Όταν το γεύεται κανείς αντιλαμβάνεται πως αποτελεί ένα θαύμα της φύσης…είναι τόσο ευεργετικό και τόσο απολαυστικό και κατέχει τιμητική θέση ανάμεσα στα φρούτα. Σαφώς το απολαμβάνουμε φρέσκο αλλά και σε τόσες και τόσες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής…Το σημερινό κέικ δεν είναι ένα απλό κέικ με άρωμα βανίλιας και μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού μα είναι ένα κέικ γεμιστό με μια κρέμα που θα φτιάξουμε από τον πολύτιμο χυμό του ίδιου του φρούτου κι είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας του που το κάνει ξεχωριστό.
Υλικά για το κέικ:
4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
170 γρ. γιαούρτι
150 ml ηλιέλαιο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 βανίλια
300 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κ.σ. μπέικιν
Για την κρέμα:
350 ml χυμό πορτοκάλι
80 γρ. ζάχαρη
35 γρ. κορν φλάουρ
(προαιρετικά , ξύσμα πορτοκάλι για πιο έντονη γεύση)
Αχνη ζάχαρη για την επιφάνεια
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε ένα μπωλ τα αυγά , τη ζάχαρη , το ξύσμα και τη βανίλια και τα χτυπάμε με το μίξερ πολύ καλά ώστε να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα στη χαμηλή σκάλα προσθέτουμε το ηλιέλαιο και αμέσως μετά το γιαούρτι. Τέλος προσθέτουμε το αλέυρι που έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν και τα ενσωματώνουμε χτυπώντας με το μίξερ για πολύ λίγο. Αδειάζουμε τότε το μίγμα του κέικ σε φόρμα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 40 λεπτά. Όταν ψηθεί το αφήνουμε λίγο να σταθεί και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε με προσοχή πάνω σε σχάρα , αφαιρώντας τη λαδόκολλα. Όση ώρα το κέικ κρυώνει εμείς ετοιμάζουμε την κρέμα. Ρίχνουμε όλα τα υλικά για την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα ώστε να λιώσει η ζάχαρη σε πρώτη φάση ενώ όταν πάρει βράση (εμείς συνεχίζουμε το ανακάτεμα) ελέγχουμε αν έχει πήξει η κρέμα και την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Με τη βοήθεια ένος μεγάλου μαχαιριού , κόβουμε το κέικ στη μέση , χωρίζοντάς το σε δύο δίσκους. Τοποθετούμε τότε τον πρώτο δίσκο στην πιατέλα κι αδειάζουμε πάνω την κρέμα πορτοκαλιού φροντίζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Σκεπάζουμε τότε με το δεύτερο δίσκο , πασπαλίζουμε με άχνη , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!