Κέικ με πορτοκάλι και κόκκινα μύρτιλα
- Hits: 1954
Θα με ρωτήσει κάποιος: Σε τι διαφέρει το συγκεκριμένο κέικ από ένα απλό κέικ στο οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε προσθέσει λίγες σταφίδες ή λίγα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα; Σωστά! Μα αν κάποιος αγαπά τις υπόξινες γεύσεις , το άρωμα του πορτοκαλιού και παράλληλα δελεάζεται από το έντονο κόκκινο χρώμα των μικρών αυτών θαυματουργών (υπόξινων επίσης) καρπών , τότε δεν έχει παρά να εκτιμήσει αυτό το υπέροχο κέικ και να διακρίνει τη διαφορά του από οποιοδήποτε άλλο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκω κι εγώ και δε θα μπορούσε να μου ξεφύγει η συγκεκριμένη συνταγή-πρόταση.
Υλικά:
100 ml ηλιέλαιο
50 ml βούτυρο λιωμένο
200 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
Ξύσμα από δυο μέτρια πορτοκάλια
50 ml χυμό πορτοκάλι
200 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν
1/2 κούπα κόκκινα μύρτιλα (φρέσκα ή αποξηραμένα)
Για το γλάσο:
1 κούπα ζάχαρη άχνη
2-4 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε μαζί στο μπωλ του μίξερ τη ζάχαρη , τα αυγά και το ξύσμα και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το λάδι και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε άλλο λίγο. Αμέσως μετά προσθέτουμε το γάλα και το χυμό πορτοκαλιού εναλλάξ με το αλεύρι με το μπείκιν.
Αδειάζουμε το μίγμα σε μια βουτυρωμένη , ή αντικολλητική φόρμα του κέικ ή τοποθετούμε λαδόκολλα και σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα κόκκινα μύρτιλα. Με τη σπάτουλα τα βοηθάμε απλά να καλυφθούν ελαφρά , δεν τα πιέζουμε πιο πολύ γιατί θα βρεθούν στον πάτο του κέικ κι αυτό δεν το θέλουμε , αλλά θέλουμε φουσκώνοντας το κέικ κατά το ψήσιμο να σταθούν στο κέντρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 50 λεπτά με μία ώρα περίπου. Κανουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού.
Όταν ψηθεί περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά περίπου 10 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα για να στεγνώσει. Το τοποθετούμε τότε στην πιατέλα και φτιάχνουμε το γλάσο: Σε ένα μπωλ ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το χυμό σταγόνα-σταγόνα μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα ώστε να πετύχουμε ένα παχύρρευστο γλάσο που να στέκεται.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία!