tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κέικ με φρούτα του δάσους και κρούστα ξηρών καρπών

Ας ξεκινήσω με την προσφορά των φρούτων του δάσους (μπλούμπερις , ράσμπερις , κράνμπερις , φραγκοστάφυλλα και μπλάκμπερις) . Συγχωρέστε μου την "ελληνικοποιημένη γραφή” των ξενικών αυτών λέξεων…άλλωστε δεν είναι εκεί η ουσία! Η ουσία είναι ότι πρόκειται για “βόμβες” αντιοξειδωτικών , βιταμινών , αντισωμάτων , αμινοξέων , υδατανθράκων και φυτικών ινών. Τι άλλο να πω γι’ αυτή την κατηγορία θεσπέσιων φρούτων με τα υπέροχα χρώματα και σχήματα που μοιάζουν με ζωγραφιά . Τα φρούτα αυτά μπορούμε να τα βρούμε στο εμπόριο σχεδόν όλο το χρόνο εφόσον διατηρούνται στην κατάψυξη . Η γεύση τους “ξινούτσικη” αλλά η προσφορά τους τεράστια…Καλό είναι να λαμβάνουμε μια μικρή ποσότητα από την ποικιλία τους σε καθημερινή βάση…Δείτε τώρα το κέικ :

keik froyta dasoys1
Υλικά για το κέικ :


300 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
120 ml. ηλιέλαιο
380 γρ. κοκ. φαρίνα
1 κ.γλ. μπέικιν
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 βανίλια
1 γεμάτη κούπα φρούτα του δάσους
Για την κρούστα :
70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
70 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. μαργαρίνη
1/2 κούπα καρύδια
1/2 κούπα φουντούκια
1/4 κούπας ινδική καρύδα

{webgallery}

keik froyta dasoys2keik froyta dasoys3keik froyta dasoys4keik froyta dasoys5keik froyta dasoys6keik froyta dasoys7keik froyta dasoys10keik froyta dasoys11keik froyta dasoys12keik froyta dasoys8keik froyta dasoys9keik froyta dasoys13keik froyta dasoys14keik froyta dasoys15keik froyta dasoys16keik froyta dasoys17

{/webgallery}
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ δυνατά τη ζάχαρη με τα αυγά για 8 λεπτά περίπου μέχρι να αφρατέψουν και να πήξουν . Στο μεταξύ , σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε με το σύρμα το γιαούρτι με το ηλιέλαιο μέχρι να ομογενοποιηθούν εντελώς . Τότε προσθέτουμε το μίγμα γιαουρτιού κουταλιά -κουταλιά στο μίξερ ενώ έχουμε χαμηλώσει την ταχύτητα στην πιο χαμηλή σκάλα . Προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια και χτυπάμε για λίγο ακόμα . Τότε σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν σε τρεις δόσεις , τα οποία ενώνουμε με μια σπάτουλα  με το μίγμα του μίξερ . Το μίγμα θα είναι  λίγο πιο σφιχτό από το συνηθισμένο του κέικ . Το αδειάζουμε σε ταψάκι διαμέτρου 26-28 εκ. (ανάλογα με το πόσο παχύ θέλουμε το κέικ) στο οποίο έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα και το απλώνουμε λειαίνοντας την επιφάνεια με τη σπάτουλα . Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα φρούτα του δάσους και ετοιμάζουμε την κρούστα : Χτυπάμε στο μπλέντερ τα καρύδια και τα φουντούκια μέχρι να τριφτούν , όχι όμως να γίνουν σκόνη αλλά να είναι σαν “τραχανάς” . Αδειάζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα μπωλ και προσθέτουμε εκεί όλα τα υπόλοιπα υλικά για την κρούστα . Ανακατεύουμε τα υλικά με ένα πιρούνι στην αρχή...με το χεράκι μας στη συνέχεια και όταν έχουμε πετύχει μια ομοιόμορφη , τραχιά μάζα τη σκορπίζουμε πάνω από τα φρούτα ώστε να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια του κέικ .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην τελευταία σχάρα για μία ώρα περίπου. Μετά τα 50 λεπτά κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού! Όταν είναι έτοιμο , το αφήνουμε όπως είναι για 10 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το αφήνουμε για λίγο πάνω σε σχάρα . Τοποθετούμε σε μια πιατέλα , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...