Κέικ μήλο-πορτοκάλι
- Hits: 8586
Όταν ήμουν μικρή και έπιανα μολύβι και χαρτί για να ζωγραφίσω ένα χειμωνιάτικο “πανέρι” με φρούτα δεν εννοούσα τίποτε άλλο από μήλα και πορτοκάλια. Αυτά για μένα ήταν τα φρούτα , αυτά ήταν πηγή φρεσκάδας , πηγή βιταμινών , πηγή ευεξίας , ήταν ταυτόσημα μέσα στο παιδικό μου μυαλό με την ωφέλεια και την υγεία. Τώρα λοιπόν που κοιτάζω το πανέρι με τα φρούτα της κουζίνας μου , βλέπω τα μήλα και τα πορτοκάλια σε αφθονία να έχουν την τιμητική τους και νιώθω ευγνώμων γι’ αυτά τα πολύτιμα δώρα της φύσης. Ένα κέικ που θα κλείνει μέσα του τα δυο αυτά εξαιρετικά αγαθά , φαντάζομαι ότι θα είναι ό,τι καλύτερο για το πρωινό μας ή για τον απογευματινό καφέ ή το τσάι μας…
380 γρ. κοκ. φαρίνα
280 γρ. ζάχαρη
100 γρ. μαργαρίνη
50 ml. λάδι (ελαιόλαδο ή ελαφρύ)
3 μεγάλα αυγά
50 ml γάλα
Χυμό και ξύσμα από 1 μεγάλο , ζουμερό πορτοκάλι
1 φακελάκι βανιλίνη
2 μήλα καθαρισμένα και τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
Άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση :
Χτυπάμε τη μαργαρίνη , το λάδι και τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά , το ξύσμα , τη βανίλια και στη συνέχεια το γάλα , το χυμό και το αλεύρι εναλλάξ. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα τριμμένα μήλα. Τα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και αδειάζουμε το μίγμα σε μια μέτρια , καλά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ ή σε στρογγυλό ταψάκι με λαδόκολλα Νο 24-26 (εξαρτάται από το πόσο παχύ το θέλουμε). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 50 λεπτά περίπου (δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι στο εσωτερικό του). Όταν ψηθεί περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα με προσοχή. Όταν κρυώσει εντελώς το τοποθετούμε στην πιατέλα και πασπαλίζουμε μέ άχνη ζάχαρη.
Καλή επιτυχία.