Κέικ με κράνμπερις , σταφίδες και μαύρη ζάχαρη (με μελάσα)
- Hits: 1445
Θα ξεκινήσω με την προσφορά των φρούτων του δάσους κι εδώ συγκεκριμένα των κράνμπερις. Συγχωρέστε μου την "ελληνικοποιημένη γραφή” της ξενικής αυτής λέξης…άλλωστε δεν είναι εκεί η ουσία! Η ουσία είναι ότι πρόκειται για “βόμβες” αντιοξειδωτικών , βιταμινών , αντισωμάτων , αμινοξέων , υδατανθράκων και φυτικών ινών. Τι άλλο να πω γι’ αυτή την κατηγορία θεσπέσιων φρούτων με τα υπέροχα χρώματα και σχήματα που μοιάζουν με ζωγραφιά . Τα φρούτα αυτά μπορούμε να τα βρούμε στο εμπόριο σχεδόν όλο το χρόνο εφόσον διατηρούνται στην κατάψυξη . Η προσφορά τους τεράστια μα η γεύση τους “ξινούτσικη” γι’ αυτό κι εμείς εδώ θα την ισορροπήσουμε με τις αγαπημένες κι εξίσου πολύτιμες σταφίδες ενώ η μαύρη , μαλακή ζάχαρη με τη μελάσα χαρίζει την ιδιαίτερη γεύση της.
Υλικά:
250 γρ. αλεύρι μαλακό
80 γρ. ζάχαρη
50 γρ. μαύρη ζάχαρη (μαλακή με μελάσα)
1 κ.γλ. μπέικιν
1 βανίλια , ξύσμα από ένα λεμόνι , λίγο τζίντζερ τριμμένο
60 ml ηλιέλαιο
55 ml βούτυρο λιωμένο
1 μεγάλο αυγό
1/2 κούπα γάλα
1 κούπα κράνμπερις+σταφίδες
Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι , το μπέικιν , τη ζάχαρη και τη βανίλια κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Σε ένα άλλο μπωλ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο με το ηλιέλαιο , το αυγό, το γάλα , το ξύσμα λεμονιού και το τζίντζερ. Με το σύρμα χτυπάμε καλά τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές υγρό και σιγά σιγά προσθέτουμε αυτό το υγρό μίγμα στα στερεά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα μαζί και να σχηματιστεί ένα παχύ μίγμα. Τότε προσθέτουμε τα φρούτα και τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε πολύ απαλά κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Αδειάζουμε το μίγμα σε μακρόστενη φόρμα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μία ώρα.
Όταν είναι έτοιμο , το αφήνουμε για λίγο , περίπου 15 λεπτά , ξεφορμάρουμε το κέικ , το τοποθετούμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς , το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία!