Κέικ με πετιμέζι , τζίντζερ και λεμόνι
- Hits: 1895
Σε αυτό το κέικ το ένα υλικό είναι καλύτερο από το άλλο και νομίζω πως δε χωράει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό! Το πετιμέζι χαρίζει γενναιόδωρα την πλούσια και μεστή υφή και γεύση του ενώ το λεμόνι σε συνδυασμό με το τζίντζερ χαρίζουν το σπάνιο άρωμά τους ενώ δένουν πολύ αρμονικά μεταξύ τους. Από ‘κει και πέρα δε χρειάζονται και ιδιαίτερες δεξιότητες για να πετύχει κανείς αυτό το εξαιρετικό κέικ…Απλά βήματα και αγάπη για την ενασχόληση με τη μαγειρκή τέχνη. Λίγο βούτυρο , λίγα αυγά , λίγη ζάχαρη , αρκετό αλεύρι και μπόλικο μεράκι φτάνουν και περισσεύουν για να δημιουργηθεί ένα επιτυχημένο και πεντανόστιμο κέικ…
Υλικά:
280 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
180 γρ. βούτυρο
280 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. μπέικιν
1/2 κ.γλ. σόδα
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Ένα κυβάκι τζίντζερ τριμμένο
1 κ.γλ.μίγμα μπαχαρικών με άρωμα ανατολής (σμυρνιό ή πολίτικο)
4 αυγά
80 ml πετιμέζι
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για το σερβίρισμα:
1 χούφτα σταφίδες
Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και το μίγμα μπαχαρικών και τα ανακατεύουμε. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για αρκετά λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Συνεχίζουμε προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά. Στη συνέχεια προθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το τριμμένο τζίντζερ κι αμέσως μετά το αλεύρι με το μπέικιν και τα μίγμα μπαχαρικών. Τέλος προσθέτουμε το πετιμέζι και το χυμό λεμονιού.
Αφού χτυπήσουμε για πολύ λίγο όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν αδειάζουμε το μίγμα σε μια αντικολλητική φόρμα 26 εκ.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 50 λεπτά.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει αρκετά και το ξεφορμάρουμε με προσοχή , τοποθετώντας το πάνω σε μια σχάρα. Όταν κρυώσει καλά το πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε με μια χούφτα σταφίδες αν τις προτιμάμε.
Καλή επιτυχία.