Κέικ καρύδας με σιρόπι
- Hits: 2434
Κέικ καρύδας με σιρόπι
Το είδα , το αγάπησα , αυτό μου έκλεισε το μάτι , το έφτιαξα , πέτυχε , το απολαύσαμε , θα το φτιάξω ξανά και ξανά! Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως όποια συνταγή κι αν βάλω στο μάτι από τις σελίδες της αγαπημένης μου Ελευθερίας Μπούτζα , πάντα πετυχαίνει. Είναι αυτό που λέμε “amore a prima vista” . Δε υπήρχε περίπτωση να μου ξεφύγει αυτό κέικ που περιέχει τη λατρεμένη μου καρύδα , λίγο γιαούρτι που κάνει το μίγμα ανάλαφρο και δροσερό και λίγο σιρόπι , το τονίζω ΛΙΓΟ όχι έτσι ώστε να θυμίζει σιροπιαστό γλυκό αλλά ένα απλό κέικ που το σιρόπι είναι τόσο ώστε να του χαρίζει λίγη γλύκα παραπάνω και λίγο πιο ζουμερή υφή από ένα απλό , συνηθισμένο κέικ. Συνοδεύουμε μαζί του μια κούπα τσάι και το απολαμβάνουμε…
Υλικά:
Για το κέικ:
125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
120 ml ηλιέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
2 βανίλιες
Ξύσμα λεμονιού
1 κ.σ.(γεμάτη) μπέικιν
2 κούπες αλεύρι μαλακό
1/2 κ.γλ. σόδα
3/4 κούπας γιαούρτι στραγγιστό
1 κούπα νιφάδες ινδοκάρυδο
και λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι:
3/4 κούπας ζάχαρη
3/4 νερό
χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση:
Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια μικρή κατσαρόλα και όταν έρθει σε βρασμό , χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αρχίζουμε την ετοιμασία του κέικ.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα σε ένα μπωλ.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο , το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πετύχουμε ένα αφράτο , παχύ μίγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά , τις βανίλιες και το ξύσμα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας εναλλάξ λίγο από το μίγμα αλευριού και λίγο από το γιαούρτι. Σε αυτή τη φάση δε χτυπάμε πολύ ώρα , μόνο να ενσωματωθούν τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε τις νιφάδες καρύδας και ανακατεύουμε με μαρίζ. Αδειάζουμε το μίγμα σε κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση. Αν δεν είναι αντικολλητική , αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε πολύ καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 175ο για 40 λεπτά περίπου (κανουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού). Όταν είναι έτοιμο , το βγάζουμε από το φούρνο , το αφήνουμε στον πάγκο , δεν το πειράζουμε μέχρι να κρυώσει για 5-10 λεπτά ώστε να μπορούμε να το ξεφορμάρουμε. Το ξεφορμάρουμε λοιπόν πάνω στην πιατέλα μας και με ένα πινέλο ρίχνουμε ομοιόμορφα το σιρόπι . Θα το απορροφήσει όλο. Πασπαλίζουμε με μπόλικη καρύδα την επιφάνεια , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία!