Κέικ με ελαιόλαδο και σταφίδες (χωρίς αυγά)
- Hits: 26887
Δεν ξέρω αν έχετε υπόψη σας αυτό το μπλε τετράδιο συνταγών που έχουν οι παλιότερες νοικοκυρές στα συρτάρια τους…Ναι , αυτό το κλασικό μπλέ , σχολικό τετράδιο που ξεφυλλίζοντάς το ταξιδεύουμε πίσω στα παιδικά μας χρόνια , σε άλλες εποχές…Πολλές φορές μάλιστα κρύβει μέσα θησαυρούς και ανεκτίμητες αξίες , γράμματα αγαπημένων προσώπων που δεν υπάρχουν πια , συνταγές με οκάδες από παππούδες και γιαγιάδες…και κάπου στην άκρη ξεφυτρώνουν και λίγες ¨καλικαντζούρες” από τα μικρά μας χεράκια που βρίσκαμε την ευκαιρία να γράψουμε κι εμείς τα δικά μας όσο η μητέρα ζύμωνε τους κουραμπιέδες…Αξία ανεκτίμητη , λοιπόν , αυτό το τετράδιο που σήμερα μας χαρίζει μια απλή , αγνή και υπέροχη συνταγή :
100 ml. ελαιόλαδο
160 γρ. ζάχαρη
400 ml. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κ.γλ. σόδα
100 γρ. σταφίδες (μισές κορινθιακές και μισές σουλτανίνες)
Λίγο κονιάκ
Λίγη κανέλα
500 γρ. κοκ. φαρίνα
Εκτέλση:
Βάζουμε σε ένα μπωλ τις σταφίδες , τις ραντίζουμε με το κονιάκ και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι .
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το λάδι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με το σύρμα για αρκετή ώρα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη . Διαλύουμε τότε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε κι αυτό στη λεκάνη , συνεχίζοντας το ανακάτεμα . Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι , μετά την κανέλα και τέλος τις σταφίδες (ανακατεύουμε με σπάτουλα) . Αδειάζουμε το μίγμα σε ταψί 30 εκ. στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 50 λεπτά περίπου. Περιμένουμε να κρυώσει , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε .
Καλή επιτυχία!
Σημ.: Ευχαριστώ πολύ την αγαπημένη μου θεία Ασήμω για το τετράδιό της με τις όμορφες συνταγές που μου εμπιστεύτηκε...