Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού (με την ψύχα)
- Hits: 97949
Πορτοκάλι το λατρεμένο! Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει αλλά η αδυναμία μου στα εσπεριδοειδή δεν κρύβεται…Αυτό τον καιρό ασχολούμαι με τα πορτοκάλια , τα λεμόνια και τα μανταρίνια…θέλω να εκμεταλευτώ τις βιταμίνες τους , τις φλούδες τους , το χυμό τους , τα αρωματά τους , την απόλαυση και τη γεύση τους! Φτιάχνω κέικ , γλυκά του κουταλιού , γλυκά σιροπιαστά , μαρμελάδες και φυσικά το κλασικό κι αγαπημένο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι με την ψύχα του σερβιρισμένο απλά στο γραφικό λευκό πιατελάκι ή σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή, με σιρόπι σοκολάτας! Απολαύστε το :
4-5 μεγάλα , χοντρόφλουδα πορτοκάλια (να ζυγίζουν 1300 γρ. περίπου ακαθάριστα)
1300 γρ. ζάχαρη
250 ml. νερό
Χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε και ξύνουμε το εξωτερικό από τα πορτοκάλια , όπως όταν παίρνουμε το ξύσμα. Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Γεμίζουμε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με νερό και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά . Όταν το νερό αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα τα πορτοκάλια ξυσμένα , ολόκληρα όπως είναι και τα ζεματίζουμε για 5 λεπτά περίπου. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία για άλλες δυο φορές. Τότε , αφού τα σουρώσουμε τα αφήνουμε για καμιά ώρα να στεγνώσουν. Πάνω σε βάση κοπής , κόβουμε τις δυο άκρες των πορτοκαλιών και στη συνέχεια τα κόβουμε πρώτα στη μέση και κατόπιν σε φέτες ανάλογα με το μέγεθός τους ή με την προτίμησή μας. Καθαρίζουμε κόρες , νεύρα , ίνες και κουκουτσάκια και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα . Ρίχνουμε τότε τη ζάχαρη και το νερό , ανάβουμε τη φωτιά και όταν πάρουν βράση , τη χαμηλώνουμε και τα σιγοβράζουμε για μια ώρα περίπου . Στην τελευταία βράση ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού . Όταν κρυώσει αρκετά το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για ένα 12ωρο τουλάχιστον . Αν δούμε ότι έχει αφήσει υγρά , το βάζουμε να πάρει άλλες λίγες βράσεις μέχρι να δέσει καλά. Όταν κρυώσει τα φυλάμε σε καθαρό , γυάλινο βάζο! Καλό είναι να τοποθετηθεί στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!