Κέικ κολοκύθας με επικάλυψη τυριού
- Hits: 3367
Αντί για εισαγωγή σε αυτή την ανάρτηση θα προτιμούσα να καταγράψω όλα τα επίθετα που μου έρχονται στο μυαλό και σκοπό έχουν να εκθειάσουν αυτό το κέικ : Μαγικό , εκπληκτικό , υπέροχο , μοναδικό , αρωματικό , θεϊκό , γλασερό , αξεπέραστο , εξαίσιο , αριστουργηματικό , ανεπανάληπτο , θαυμάσιο , κορυφαίο , ονειρικό…Θέλεις κι άλλα; Στην προσπάθεια μου να μη φανώ υπερβολική θα σταματήσω εδώ μα θα σε προτρέψω να φτιάξεις αυτό γλύκισμα χωρίς δεύτερη σκέψη . Είναι τόσο ξεχωριστό και θα σε ξετρελάνει. Στο υπόσχομαι!
Υλικά:
250 γρ. αλέυρι μαλακό
2 κ.γλ. μπέικιν
1 τσιμπιά αλάτι
1 -2 κ.γλ. κανέλα
1 βανίλια
1 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών “σμυρνιό”
240ml ηλιέλαιο
4 μεγάλα αυγά
280 γρ. ζάχαρη
450 ml πουρέ κίτρινης κολοκύθας (για τη συνταγή κάνετε κλικ εδώ)
Για την επικάλυψη:
130 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. κρέμα τυρί σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τον πουρέ κολοκύθας σύμφωνα με τη βασική συνταγή (κανετε κλικ εδω για τη συνταγή) .Μπορούμε να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα).
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν , το αλάτι , τη βανίλια και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Σε ένα δεύτερο μπωλ ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη , το ηλιέλαιο και τον πουρέ κολοκύθας. Τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο , βελούδινο μίγμα. Τότε προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα του αλευριού και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Δε χρειάζεται πολύ χτύπημα , μόνο μια απλή ανάμιξη.
Αδειάζουμε το μίγμα αυτό σε ένα ταψί 23x33 εκ. στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα ή το έχουμε βουτυρώσει καλά!. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 35-40 λεπτά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και ετοιμάζουμε την επικάλυψη τυριού.
Χτυπάμε το βούτρο με τη ζάχαρη άχνη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε και το τυρί-κρέμα. Χτυπάμε άλλο λίγο και η επικάλυψη είναι έτοιμη.
Την αδειάζουμε πάνω στο ήδη κρύο κέικ και με μια σπάτουλα την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Διατηρούμε στο ψυγείο αλλά φροντίζουμε να το έχουμε εκτός ψυγείου μισή ώρα πριν το σερβίρουμε για να μαλακώσει η επικάλυψη.
Είναι θεϊκό.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.