Κέικ με πορτοκάλι και σοκολάτα
- Hits: 2913
Αυτό το κέικ το αγαπώ , γιατί αγαπώ το συνδυασμό πορτοκάλι-σοκολάτα πάρα πολύ. Είναι εκρηκτικός συνδυασμός με τη βελούδινη αίσθηση και το πάθος της σοκολάτας να παντρεύεται με τα αιθέρια έλαια του πορτοκαλιού και να γεμίζει τον ουρανίσκο αρώματα. Ανάμεσα στα κατά τ’ άλλα απλά υλικά συγκαταλέγεται και το βούτυρο που κι αυτό συμμετέχει με το δικό του τρόπο στην επιτυχία. Λατρεύω το βούτυρο και το μοναδικό του άρωμα επίσης…οι σταγόνες σοκολάτας που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με χοντροκομμένη κουβερτούρα είναι απαραίτητες και χαρίζουν αυτή την ενδιαφέρουσα αντίθεση στην υφή που συναγωνίζεται αφενός το αφράτο κέικ αλλά και τη βελούδινη , παχιά επίστρωση σοκολάτας που το περιλούζει γενναιόδωρα…
Υλικά:
300 γρ. αλεύρι μαλακό
1 (γεμάτη) κ.σ. μπέικιν
250 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
1 κούπα χυμό πορτοκάλι (περίπου 2 μεγάλα ζουμερά πορτοκάλια)
100 ml ηλιέλαιο
80 γρ. λιωμένο βούτυρο
1 βανίλια
ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
150 γρ. σταγόνες σοκολάτας
Για την επικάλυψη:
150 γρ. κουβερτούρα
2 κ.σ. ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν πολύ και να αποκτήσουν βελούδινη υφή. Προσθέτουμε τότε τη βανίλια και το ξύσμα και αμέσως μετά το λιωμένο βούτυρο και το ηλιέλαιο. Όταν ενσωματωθούν τα έλαια στο μίγμα προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν σε τρεις δόσεις. Τότε σταματάμε το μίξερ , προσθέτουμε τις σταγόνες κουβαρτούρας και ανακατεύουεμ απαλά με μια σπάτουλα ώστε να σκορπιστούν ομοιόμορφα στο μίγμα του κέικ.
Αδειάζουμε τότε το μίγμα σε μια καλά βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 50 λεπτά με μία ώρα περίπου (κάνουμε το τέστ με τη λάμα του μαχαιριού). Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει για λίγο . Τότε το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Τότε ετοιμάζουμε την επικάλυψη: `Ρίχνουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και το λάδι σε ένα μικρό σκεύος και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λίώσει η σοκολάτα και να απορροφήσει το λάδι. Δε θέλουμε να έρθει σε βρασμό , μόνο να ζεσταθεί και να λιώσει. Τοποθετούμε τότε το κέικ σε πιατέλα και με σταθερές κινήσεις περιλούζουμε όλη του την επιφάνεια.
Περιμένουμε να σταθεροποιηθεί λίγο η σοκολατένια επιφάνεια , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!
Καλή επιτυχία!