tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κέικ βανίλιας "έκπληξη" (κι ένα ατύχημα)

Το είδα , μου άρεσε , μου κέντρισε το ενδιαφέρον και το έβαλα στόχο. Έψαξα αρκετά και είδα πολλές συνταγές , διαστάυρωσα και σύγκρινα τα υλικά  και τον τρόπο εκτέλεσης . Δε μου φάνηκε δύσκολο και αποφάσισα να το δοκιμάσω και ξεκίνησα με πολύ όρεξη να φτιάχνω αυτό το υπέροχο , γιορτινό κέικ. Όλα πήγαιναν καλά , έφτιαξα το εσωτερικό κόκκινο περιεγχόμενο και κοντοστάθηκα για λίγο στο σχεδιο που θα επέλεγα για το κέντρο. Δύο κουπ- πατ διεκδίκησαν την πρωτη θέση: το αστεράκι και το ελατάκι. Τελικά κατέληξα στο ελατάκι…μα πόσο λάθος έκανα. Εκεί που ενθουσιασμένη και καμαρωτή έκοψα τα “κοκκινα” ελατάκια και τα τοποθέτησα στο κέντρο , διαπίστωσα πως ήταν αρκετά μεγάλα και η ζύμη βανίλιας δεν επαρκούσε ώστε να τα καλύψει τελείως. Προσγειωμένη και εκνευρισμένη , έτρεξα να φτιάξω λίγη ζύμη ακόμα για να καλύψω τα χαριτωμένα πλην υπερμεγέθη ελατάκια μου , ενώ αυτά στην αναμονή έγειραν προς τη μεριά που υπήρχε το κενό…Ίσα που πρόλαβα να σώσω την κατάσταση. Το γερμένο δεντράκι μου βέβαια κέρδισε τις εντυπώσεις μα εγώ το ορκίστηκα: άλλη φορά μικρό αστεράκι και μπόλικη ζύμη βανίλιας!

keik ekplhjh1

Υλικά για το κεντρικό κόκκινο σχέδιο:

120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

100 γρ. βούτυρο λιωμένο

100 γρ. ζάχαρη

1 κ.γλ. μπέικιν

2 αυγά

μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Για το κέικ βανίλιας:

320 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

80 γρ. κορν φλάουρ

220 γρ. ζάχαρη

180 ml ηλιέλαιο

2 κ.σ. μπέικιν

3 αυγά

250 γρ. γιαούρτι

1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

keik ekplhjh2keik ekplhjh3keik ekplhjh4keik ekplhjh5keik ekplhjh6keik ekplhjh7keik ekplhjh8keik ekplhjh9keik ekplhjh14keik ekplhjh15keik ekplhjh16keik ekplhjh10keik ekplhjh11keik ekplhjh12keik ekplhjh13keik ekplhjh17keik ekplhjh18keik ekplhjh19keik ekplhjh20keik ekplhjh21keik ekplhjh22keik ekplhjh23keik ekplhjh24keik ekplhjh25

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα το κόκκινο κέικ βουτύρου: Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε λίγο ακόμα και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν. Τέλος προσθέτουμε το κόκκινο χρώμα ζαχαροπαλστικής. Αν το θέλουμε πιο σκούρο κόκκινο προσθέτουμε λίγες σταγόνες ακόμα. Αυτό είναι θέμα προτίμησης.

Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 22x20 και αδειάζουμε εκεί το μίγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 20 λεπτά. Βγάζουμε το κόκκινο κέικ από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και με τη βοήθεια του κουπ-πατ κόβουμε το σχεδιάκι που έχουμε διαλέξει.Θέλουμε περίπου 15 κομμάτια για τη μακρόστενη φόρμα του κέικ.

Ετοιμάζουμε τότε το κέικ βανίλιας. Ενώνουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι , το κορν φλάουρ και το μπέικιν ανακατεύοντας τα με το σύρμα.  Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ και όταν αφρατέψουν προσθέτουμε το ηλιέλαιο. Συνεχίζουμε με το εκχύλισμα βανίλιας. Τέλος προσθέτουμε εναλλάξ το γιαούρτι με το μίγμα αλευριού-κορν φλάουρ-μπέικιν. Τοποθετούμε λαδόκολλα στη βάση μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ . Αδειάζουμε το μίγμα σε μια σακούλα κορνέ και ρίχνουμε πολύ λίγο από αυτό στη βάση της φόρμας. Αραδιάζουμε τότε πάνω εκεί τα σχεδιάκια στοιβάζοντάς τα όσο πιο κοντά γίνεται το ένα με το άλλο. Γεμίζουμε τότε τα πλάγια της φόρμας με το υπόλοιπο μίγμα του κέικ έτσι ώστε να σκεπαστούν τα κόκκινα σχεδιάκια. . Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μια ώρα περίπου. Αν στα τελευταία 15 λεπτά παρατηρήσουμε ότι έχει πάρει πολύ χρώμα , το σκεπάζουμε με λίγο αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι καλοψημένο το κείκ στο εσωτερικό του. Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά το κέικ , το αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα και αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Το τοποθετούμε με προσοχή στο δίσκο , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία.

Εννοείται ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι σχεδιάκι θέλουμε (καμπανούλα , καρδούλα , αστεράκι , φυλλαράκι γκυ , δεντράκι κλπ) .... αρκεί να μη χρησιμοποιήσουμε κουπ-πατ μεγάλου μεγέθους.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...