Κέικ κακάο με άρωμα πορτοκάλι
- Hits: 12169
Αυτό το κέικ είναι το πιο πολυφτιαγμένο και τιμημένο στο σπίτι μας…κι αν έχω καιρό να το φτιάξω η οικογένεια το αναζητά . Είναι τόσο αφράτο , τόσο αρωματικό , τόσο δελεαστικό , θυμίζει σοκολατόπιτα ενώ η κατασκευή του είναι προκλητικά απλή ! Όλα μαζί στο μίξερ και μετά ψήσιμο για 40 λεπτά . Είναι να μη το αγαπάς μετά αυτό το κέικ; Τόσο εύκολο που νιώθω άσχημα να το σερβίρω σκέτο (…μα τόσο τεμπέλα πια….) που του φτιάχνω κι ένα γλάσο να το στολίσω και να του δώσω μια νότα επισημότητας και σοβαρότητας . Με τον πρωϊνό καφέ είναι μαγικό , σας διαβεβαιώνω…
Δείτε το :
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. κοκ. φαρίνα
50 γρ. κακάο
1 κ.γλ. (γεμάτο) μπέικιν
250 ml γάλα
80 ml ηλιέλαιο
2 αυγά
1 βανίλια
Ξύσμα από 1 ή και 2 πορτοκάλια ή 1 κουταλάκι εσάνς πορτοκαλιού
Μια τσιμπιά αλάτι
Για το γλάσο:
100 γρ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση :
Τοποθετούμε όλα τα υλικά για το κέικ στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε στην αρχή στην πιο χαμηλή σκάλα και στη συνέχεια στη μέτρια σκάλα για δυο-τρία λεπτά μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχουν ενωθεί εντελώς τα υλικά . Αδειάζουμε τότε το μίγμα σε ταψί 25 εκ. που έχουμε στρώσει λαδόκολλα ή που έχουμε αλευρώσει-βουτυρώσει πολύ καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 40 λεπτά περίπου .
Όταν βγει από το φούρνο , περιμένουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα για να στεγνώσει . Μεταφέρουμε τότε στο δίσκο και ετοιμάζουμε το γλάσο: Ανακατεύουμε την άχνη με την πρώτη κουταλιά χυμού και ανάλογα με το πόσο σφίγγει συνεχίζουμε να προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό μέχρι να πετύχουμε ένα σχετικά πυκνό γλάσο μόλις που να ρέει . Στολίζουμε την επιφάνεια του κέικ , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε .
Καλή επιτυχία!