tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κέικ με κανέλα (και τραγανή κανελοβουτυρένια κρούστα)

Όλο λέω “τέρμα ως εδώ” δε θα δοκιμάσω άλλη συνταγή για κέικ με κανέλα μα έλα που ξεφυτρώνουν δελεαστικές και λαχταριστές μπροστά μου κι αποτελούν πρόκληση…Και δεν είμαι και πολύ της αντιστασης στην κανέλα , αφού τη λατρεύω όσο τίποτε άλλο. Αυτό το κέικ είναι ένα αρωματικό όνειρο με βελούδινο , αφράτο , ντελικάτο εσωτερικό και μια κανελοβουτυρένια κρούστα που σε ξαφνιάζει ευχάριστα. Όχι , όχι δεν ξανακάνω μεγάλες δηλώσεις αφού τελικά το ξέρω , με την κανέλα μας συνδέει μια σχέση πάθους που δε θα τελειώσει ποτέ.

keik kaneloboytyrenio1

Υλικά για το κέικ:

2 κούπες αλεύρι

1 κ.σ. μπέικιν

3/4 κούπας ζάχαρη

4 αυγά

1 κούπα ηλιέλαιο

1/2 κούπα γιαούρτι

1/2 κούπα γάλα

2 βανίλιες

Για την κανελοβουτυρένια γέμιση:

1/3 κούπας αλέυρι

1/2 κούπα καστανή ζάχαρη

1 1/2 κ.γλ. κανέλα

50 γρ. βούτυρο σε κυβάκια(κρύο , από το ψυγείο)

keik kaneloboytyrenio2keik kaneloboytyrenio3keik kaneloboytyrenio4keik kaneloboytyrenio5keik animal print6keik kaneloboytyrenio6keik kaneloboytyrenio7keik kaneloboytyrenio8keik kaneloboytyrenio9keik kaneloboytyrenio10keik kaneloboytyrenio11keik kaneloboytyrenio12keik kaneloboytyrenio13keik kaneloboytyrenio14keik kaneloboytyrenio15keik kaneloboytyrenio16

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα το κέικ:

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ τη ζάχαρη , τα αυγά και τις βανίλιες και τα χτυπάμε για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν καλά. Συνεχίζουμε με το χτύπημα προσθέτοντας σταδιακά το γιαούρτι , το γάλα , το ηλιέλαιο και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν. 

Τώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Σε ένα μικρό μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι , την καστανή ζάχαρη και την κανέλα κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το βούτυρο και το πιέζουμε με ένα πιρούνι , ανακατεύοντάς το με τα άλλα υλικά μέχρι να σχηματίσουμε χοντρά , βουτυρωμένα ψίχουλα. Αν μας βολεύει καλύτερα , δουλεύουμε τα υλικα΄με τα δάχτυλά μας. 

Στρώνουμε τότε μια λαδόκολλα σε μακρόστενη φόρμα του κέικ κι αδειάζουμε το μισό από το μίγμα του κέικ. Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τη μισή γέμιση και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα του κέικ. Σκορπίζουμε πάνω την υπόλοιπη γέμιση και με ένα μαχαίρι κάνουμε πολύ απαλές κυκλικές κινήσεις ώστε να εισχωρήσει πολύ επιφανειακά μέσα στο μίγμα του κέικ ώστε να έχει όψη κυμάτων.

Εναλλακτικά την αφήνουμε ακριβώς από πάνω χωρίς να κάνουμε σχέδια με το μαχαίρι ώστε να σχηματιστεί τραγανή , αρωματική κρούστα. 

Και τα δύο είναι εξίσου ενδιαφέροντα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 50 λεπτά περίπου.

Περιμένουμε να κρυώσει , ξεφορμάρουμε , κόβουμε σε κομμάτια κι απολαμβάνουμε!

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...