Κέικ μόκα με δροσερό frosting
- Hits: 5587
Από τα καλύτερα μου , είναι αυτό το κέικ! Η υφή του είναι σπογγώδης και αφράτη , το άρωμά του ευχάριστο και δυνατό , η γεύση του ακαταμάχητη όπως ο καφές και έχει κι αυτό το υπέροχο , βελούδινο , δροσερό frosting που το καλύπτει τόσο πληθωρικά και συμπληρώνει τη γεύση του με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Θυμίζει τιραμισού και δε βρίσκω καλύτερο για τον απογευματινό καφέ ή το τσάι. Το frosting περιέχει τυρί κρέμα και ποτό με άρωμα καφέ ( Tia Maria ή κάποιο άλλο λικέρ με ανάλογη γεύση) είναι ελαφρύ και μπορούμε σε διαφορες παραλλαγές να το χρησιμοποιήσουμε σε ένα σωρό ζαχαρομαγειρέματα…Ωστόσο , μόνο και μόνο για να γαρνίρει αυτό το κέικ φτάνει και περισσεύει…
Υλικά :
Για το κέικ:
90 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
120 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
120 ml γάλα χλιαρό
2 κ.σ. (κοφτές) καφέ στιγμής
180 γρ. κοκ. φαρίνα
1 κ.γλ. μπέικιν
2 βανίλιες
Για το frosting :
300 γρ. κρέμα τυρί
60 γρ. άχνη
50 ml λικέρ με άρωμα καφέ ή Tia Maria
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από το γάλα που το θέλουμε ζεστό.
Εκτέλεση :
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν . Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψουν . Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και τις βανίλιες . Διαλύουμε τον καφέ στο ζεστό γάλα και το προσθέτουμε εναλλάξ μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν. Χτυπάμε για πολύ λίγο ακόμα μέχρι να σχηματίσουμε ένα σχετικά ρευστό μίγμα . Τοποθετούμε λαδόκολλα στον πάτο μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ και λαδώνουμε τα πλαϊνά . Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 30 λεπτά περίπου. Όταν ψηθεί , περιμένουμε 5-10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα αφαιρώντας τη λαδόκολλα . Όταν κρυώσει , το τοποθετούμε στην πιατέλα και ετοιμάζουμε το frosting:
Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα μόνο του μέχρι να αφρατέψει και στη συνέχεια προσθέτουμε την άχνη σε δυο δόσεις . Χτυπαμε για λίγα λεπτά ακόμα και προσθέτουμε σιγά , σιγά το ποτό μέχρι να αποκτήσουμε ένα παχύ , βελούδινο μίγμα. Εφόσον είμαστε σίγουροι ότι το κέικ είναι κρύο , αδειάζουμε πάνω το frosting και το απλώνουμε σε όλη του την επιφάνεια , σχηματίζοντας ανάγλυφο σχέδιο με τη σπάτουλα . Πασπαλίζουμε με καραμελωμένα αμύγδαλα ή τριμμένη κουβερτούρα ή τριμμένα μπισκότα με ξηρούς καρπούς…
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε . Αν δεν καταναλωθεί άμεσα (πράγμα απίθανο) , το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία!
Σημ.: -Τη διαδικασία για τα καραμελωμένα αμύγδαλα θα τη βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ , στη συνταγή για γλυκό ψυγείου με φυστικοβούτυρο.
-Η συγκεκριμένη δοσολογία δίνει ένα κέικ σχετικά λεπτό. Αν το επιθυμείτε πιο πληθωρικό , κάνετε μιάμιση δόση.