Σιροπιαστό κέικ εσπεριδοειδών
- Hits: 5727
Είναι Μάρτης , η άνοιξη μας κλείνει το μάτι , οι αγροί , οι αυλές και τα μπαλκόνια έχουν αρχίσει να λουλουδιάζουν , οι φράουλες και τα ανοιξιάτικα κηπευτικά έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στα καταστήματα τροφίμων ενώ τα χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά σιγά-σιγά μας αποχαιρετούν…Αυτό εμένα προσωπικά δε μου αρέσει και τόσο μιας και είμαι λάτρης του χειμώνα (τι να κάνουμε , συμβαίνουν κι αυτά) αλλά και των εσπεριδοειδών…Λατρεύω τα αιθέρια έλαια κι αυτή τη “σπιρτάδα” τους που ξυπνάει τις αισθήσεις…Κλείνω λοιπόν όλα αυτά τα λατρεμένα κι αρωματικά φρούτα μαζί σ’ένα κέικ , το σιροπιάζω και απολαμβάνω το άρωμα και τη γλυκόξινη , υπέροχη γεύση του αποχαιρετώντας το χειμώνα...
200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
200 γρ. στέβια
4 αυγά
2 βανίλιες
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι , 1 λεμόνι , 2 μανταρίνια και 1 περγαμόντο (φυλάω πάντα στην κατάψυξη όταν ετοιμάζω το γλυκό του κουταλιού)
100 γρ. αλεσμένα , ασπρισμένα αμύγδαλα (πούδρα)
250 γρ. φαρίνα κοκ.
1 κ.σ. μπέικιν
1 σφηνάκι ποτό , περίπου 50 ml (λιμοντσέλο ή λικέρ μανταρίνι ή πορτοκάλι (εγώ έβαλα λικέρ περγαμόντο, χειροποίητο)
Μια χούφτα φιλέ αμυγδάλου για την επιφάνεια
Για το σιρόπι:
100 ml. νερό
200 ml. ανάμικτο , φρεσκοστυμμένο χυμό (πορτοκάλι , λεμόνι , μανταρίνι)
250 γρ. ζάχαρη
Φλούδες από τα φρούτα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας τις βανίλιες , τα ξύσματα και λίγο-λίγο το αλεύρι με το μπέικιν. Προσθέτουμε το ποτό και όταν ενσωματωθεί κι αυτό προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου. Χτυπάμε πολύ λίγο , ίσα που να ενωθεί και το αμύγδαλο στη ζύμη και αδειάζουμε τη ζύμη σε καλά βουτρωμένη φόρμα ή ταψάκι 24εκ.
Σκορπίζουμε στην επιφάνεια το αμύγδαλο φιλέ και ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στην κάτω σχάρα , στους 180ο για 40 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε για μία ώρα μέχρι να κρυώσει καλά!
Ετοιμάζουμε τότε το σιρόπι. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό , τη ζάχαρη και τις φλούδες των φρούτων και βράζουμε για 4-5 λεπτά , μετρώντας από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Παράλληλα κάνουμε με ένα ξυλάκι τρύπες μόνο στο κέντρο του κέικ και όχι στις άκρες γιατί οι άκρες έτσι κι αλλιώς σιροπιάζονται πιο πολύ . Με μια κουτάλα , σιροπιάζουμε το κέικ ομοιόμορφα μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Περιμένουμε να κρυώσει , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε…Ταιριάζει πάρα πολύ με παγωτό βανίλια.
Πρόκειται για ένα υπέροχο κέικ που θυμίζει σιροπιαστό γλυκό ενώ το γλυκό σιρόπι του μετριάζεται από την υπέροχη , όξινη γεύση των φρούτων..
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.
Συνταγή για λικέρ περγαμόντο θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ!
Σημ. : Στο κέικ χρησιμοποιώ γλυκαντικό στέβια για να περιορίσω λίγο τη χρήση της ζάχαρης την οποία προτιμώ να τη χρησιμοποιήσω μόνο στο σιρόπι.