Κέικ με γέμιση κανέλας και γλάσο
- Hits: 3268
Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολική ή υπερήφανη το συγκεκριμένο κέικ πιθανόν να είναι ένα από τα καλύτερα δημιουργήματα που έχω κάνει ποτέ στην κουζίνα μου. Και δεν το λέω εγώ μα όσοι το δοκίμασαν! Πρόκειται για ένα κέικ βανίλιας , ζουμερό και αφράτο που περιέχει γενναίες δόσεις βουτυρένιου μίγματος κανέλας που ξεδιπλώνεται χαριτωμένα και παιχνιδιάρικα σε όλο του το σώμα και είναι περιλουσμένο με ένα εξίσου πληθωρικό και φίνο γλάσο με κρέμα γάλακτος. Θυμίζει έντονα τα “κανελορολάκια” , συνοδεύει με απίστευτη αρμονία το απογευματινό τσάι και κλέβει την καρδιά όποιου το δοκιμάσει. Είναι ένα κέικ-αποκάλυψη και διεκδικεί επάξια τον τίτλο του αγαπημένο μου κέικ και δεν θα πάψω να το φτιάχνω με την πρώτη ευκαιρία.
Υλικά:
Για το κέικ :
(όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου)
150 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
120 ml γάλα
3 αυγά
1 βανίλια ή 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
260 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κ.σ. μπέικιν
Για τη γέμιση κανέλας:
1 κούπα καστανή ζάχαρη
4 (κοφτά) κ.γλ κανέλα
100 γρ. λιωμένο βούτυρο
Για το γλάσο:
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη
200 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μέλι
1 κούπα άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γεμιση: Σε ένα μπωλ ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο μίγμα. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να μην παγώσει το βούτυρο και δυσκολευτούμε να το χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε τότε το κέικ:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και το γιαούρτι . Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και το άρωμα βανίλιας. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι το οποίο έχουμε ενώσει με το μπέικιν. Χτυπάμε για πολύ λίγο μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Αδειάζουμε τότε το μίγμα σε βουτυρωμένη ή αντικολλητική φόρμα με διάσταση 22x32 (ή 20x30 αν θέλουμε πιο παχύ το κέικ αλλά σε αυτή την περίπτωση θα το ψήσουμε 5 λεπτά περισσότερο). Αδειάζουμε τότε κουταλιές από τη γέμιση τις οποίες σκορπίζουμε συμμετρικά σε όλη την επιφάνεια του κέικ και με ένα μαχάιρι κάνουμε κυκλικές κινήσεις ώστε να σχηματιστούν “αυλάκια” γέμισης σε όλο το κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην τελευταία σχάρα για 25-30 λεπτά. (Κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού). Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τότε το γλάσο: Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος , το βούτυρο , την κρυσταλλική ζάχαρη και το μέλι. Τα ανακατεύουμε κάπου κάπου. Όταν το μίγμα έρθει σε σημείο βρασμού , χαμηλώνουμε ελαφρά τη φωτιά γιατί φουσκώνει και συνεχίζουμε το βρασμό για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει και να γίνει κρέμα. Σε ένα μπωλ καταπροτίμηση μεταλλικό ή πυρίμαχο γιατί θα πέσει καυτό μίγμα μέσα , ρίχνουμε την άχνη και το περιεγχόμενο της κατσαρόλας . Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η άχνη και να σχηματιστεί ένα πυκνό γάλσο. Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά ώστε να σταθεροποιηθεί και το αδειάζουμε σιγά σιγά καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του κέικ. Περιμένουμε να κρυώσει , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!
Σημ.: Το κέικ αυτό απευθύνεται σε δεινούς γλυκαντζήδες και περιέχει αρκετά μεγάλη ποσότητα ζάχαρης μα είναι εξαιρετικό! Ωστόσο αν κάποιος θέλει να αποφύγει την πολλή γλυκιά γεύση και να το απολαύσει σε πιο ελαφριά εκδοχή , καλό είναι να παραλείψει το γλάσο!
Το υπέροχο αυτό γλύκισμα ανακάλυψα εδώ