Κέικ με τριμμένο αμύγδαλο και καρύδα(χωρίς γλουτένη).
- Hits: 771
Κανονικά δεν έπρεπε να το ονομάζουμε κέικ αυτό το γλυκό θαύμα, έπρεπε να το λέμε “αμυγδαλόπιτα με εξωτικό άρωμα” γιατί αυτό ακριβώς σου “σκάει” με το που θα βάλεις την πρώτη μπουκιά στο στόμα…Ζουμερή υφή, σα να ήταν σιροπιασμένο γλυκό, αίσθηση σπειρωτού, τριφτού μίγματος, αρώματα βουτύρου, αμυγδάλου και καρύδας και τέλος τραγανή κρούστα με καλοψημένα αμύγδαλα στην επιφάνεια. Αν θέλεις απόλαυσέ το με γιαούρτι και φρούτα και θα έχεις ένα υπέροχο πρωινό αλλιώς συνόδευσε το με παγωτό και θα έχεις ένα υπέροχο επιδόρπιο…
Υλικά:
200 γρ. τριμμένο αμύγδαλο
70 γρ. τριμμένη, αποξηραμένη καρύδα
1 κ.σ. μπέικιν
200 γρ. ζάχαρη άχνη
5 αυγά
2 βανίλιες
1 τσιμπιά αλάτι
180 γρ. λιωμένο βούτυρο
1 χούφτα φιλέ αμυγδάλου για την επιφάνεια
Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το τριμμένο αμύγδαλο, την καρύδα, το μπέικιν, το αλάτι και την άχνη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά (προσέχουμε να μην υπάρχουν σβώλοι άχνης οπότε κοσκινίζουμε προαιρετικά).
Σε ένα δεύτερο μπωλ ρίχνουμε τα αυγά με τις βανίλιες και τα χτυπάμε δυνατά με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τότε με σταθερή ροή το λιωμένο βούτυρο μέχρι να ενωθεί εντελώς με το μίγμα των αυγών. Αδειάζουμε τότε το υγρό μίγμα στο μπωλ με τα στερεά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα κάνοντας προσεκτικές, κυκλικές κινήσεις. Όταν πετύχουμε ένα ομοιογενές μίγμα το αδειάζουμε σε φόρμα 24 εκ. στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και σκορπίζουμε στην επιφάνεια το φιλέ αμυγδάλου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 40 λεπτά περίπου (κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού). Περιμένουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει το κέικ, το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα και το αφήνουμε εκεί για λίγο να σταθεί και να στεγνώσει. Το αναποδογυρίζουμε πάνω στην πιατέλα, κόβουμε κομμάτια και απολαμβάνουμε.
Καλή επιτυχία!