tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μελιτζάνες παπουτσάκια με τυριά (καλόγεροι Νάξου)

Πριν πω οτιδήποτε άλλο , θα πω πως αυτό το φαγητό είναι εξόχως νόστιμο μιας και τη μπεσαμέλ αντικαθιστά μια γενναία ποσότητα τυριών που μαζί με λίγη φρέσκια ντομάτα χαρίζουν υπέροχο αποτέλεσμα. Χώρια που έτσι απλοποιείται η διαδικασία της παρασκευής και ο βαθμός δυσκολίας του φαγητού μειώνεται πολύ!

Τώρα θα μου πεις γιατί καλόγεροι; Το ιμάμ μπαϊλντί το γνωρίζεις; με τον ιμάμη που λιποθύμησε; εμείς δηλαδή γιατί να μην έχουμε ένα παραπλήσιο φαγητό με τον δικό μας ρασοφόρο να ροδοψήθηκε, αφού η ονομασία παραπέμπει στο σκουρόχρωμο ράσο του καλόγερου (από όσο διάβασα από παραδόσεις)…

kalogeroi naxoy1

Υλικά:

4-6 μελιτζάνες φλάσκες (εξαρτάται από το μέγεθος)

500 γρ. Μοσχαρίσιο κιμά

1 μεγάλο κρεμμύδι

400 γρ. Φρεσκοτριμμένο ντομάτα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

8 κ.σ. λάδι

1 στικ κανέλας

Λίγα μπαχάρια

Αλάτι πιπέρι θυμάρι

Λίγο νερό για το μαγείρεμα

Επιπλέον :

200 γρ. Τριμμένα κίτρινα τυριά (επιλέγω κάποιο μαλακό τύπου γκούντα και κάποια πιο πικάντικη γραβιέρα

60 γρ. Τυρί φέτα

Μια ντομάτα ή λίγα ντοματίνια

Επιπλέον λάδι και θυμάρι για την επιφάνεια

melitzanes shtes stayrotes3kalogeroi naxoy2kalogeroi naxoy3kalogeroi naxoy4kalogeroi naxoy5kalogeroi naxoy6kalogeroi naxoy8kalogeroi naxoy9kalogeroi naxoy10kalogeroi naxoy11

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά: Σε μια απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ώστε να ροδίσει το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε και τον κιμά , ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ροδίσει κι αυτός! Προσθέτουμε τότε το αλάτι, τα μπαχαρικά, τον πελτέ, τη ντομάτα και λίγο νερό, ανακατεύομε λίγο.  Σκεπάζουμε τότε το φαγητό, περιμένουμε να έρθει σε βρασμό, χαμηλώνουμε τότε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε τότε τα υγρά κι αν χρειαστεί μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για ένα δυο λεπτά μέχρι να μελώσει ο κιμάς και να μην έχει περιττά υγρά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες:

Τις πλένουμε και τις στεγνώνουμε, καθαρίζουμε το κοτσάνι τους και τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση! Χαράζουμε τότε το εσωτερικό τους με ένα μαχαίρι χωρίς να τρυπήσουμε τη σάρκα τους σχηματίζοντας κύβους. Τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε  , τις αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τις ψήνουμε σε προθερμασνένο φούρνο, στους 180ο μέχρι να ροδίσουν καλά και να μαλακώσουν.

Τις μεταφέρουμε τότε σε ένα πυρίμαχο σκεύος φροντίζοντας να χωράνε ακριβώς, τις  πιέζουμε στο εσωτερικό τους ώστε να σχηματίσουμε “βαρκούλες”. Ρίχουμε στην κάθε μελιτζάνας από δυο γεμάτες κουταλιές κιμά κι από πάνω σκορπίζουμε τα τυριά. Τοποθετούμε μια-δυο ροδέλες ντομάτας στην κάθε επιφάνεια, πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι και πιπέρι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο μέχρι να ροδοψηθεί η επιφάνεια τους.

Περιμένουμε να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...