Κέικ με σοκολάτα και ταχίνι (mud cake) , νηστίσιμο
- Hits: 9366
Αυτό το θεϊκό κέικ είναι τόσο υγιεινό όσο και απολαυστικό , είναι τόσο “κολασμένο” που κωλύομαι να το προτείνω σα νηστίσιμο κέικ…Mόνο το στερητικό μόριο -νη της νηστείας δεν έχει.... Πρόκειται για ένα υπέροχο γλύκισμα που περιέχει ταχίνι και μαύρη σοκολάτα , είναι υγρό και “λασπερό” εξ ού και η ονομασία mud (= λάσπη) cake . Λιώνει αργά στο στόμα , το ταχίνι κάνει τόσο αισθητή την παρουσία του όσο πρέπει και είναι πολύ χορταστικό . Αποτελεί τέλεια πηγή ενέργειας που χορταίνει και ικανοποιεί απόλυτα το αίσθημα της πείνας αλλά και της αναζήτησης για κάτι "πολύ σοκολατένιο”. Aαααα ...και προσοχή στις θερμίδες.
Δείτε το :
Υλικά (για μια φόρμα 26-28 εκ.) :
250 γρ. ταχίνι
50 ml. κονιάκ
250 ml. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
280 γρ. ζάχαρη
Λίγο αλάτι
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
300 γρ. κοκ. φαρίνα
1 κ.γλ. (γεμάτο) μπέικιν
Εκτέλεση :
Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε καλά το ταχίνι με το κονιάκ , το χυμό πορτοκαλιού και το αλάτι . Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί ή στα μικροκύματα και την αφήνουμε να κρυώσει (να μην καίει , όχι να παγώσει) . Προσθέτουμε τότε στη λιωμένη κουβερτούρα τη ζάχαρη και τα ανακατεόυμε επίμονα μέχρι να ενωθούν καλά . Ενώνουμε τότε το μίγμα του ταχινιού με το μίγμα της κουβερτούρας και τα ανακατεύουμε καλά!
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και τα ενσωματώνουμε ανακατεύοντας για λίγο ακόμα .
Αδειάζουμε το μίγμα του κέικ , το οποίο είναι αρκετά σφιχτό σε φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα (και στα πλάγια) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην κάτω σχάρα , για 30 περίπου λεπτά . Όταν ψηθεί , το βγάζουμε από το φούρνο αλλά δεν το ξεφορμάρουμε αμέσως . Περιμένουμε να κρυώσει και τότε το βγάζουμε από τη φόρμα και αφαιρούμε με προσοχή τη λαδόκολλα .
Το κόβουμε σε κομμάτια και το … εξαφανίζουμε .
Τη συνταγή πήρα από το εξαιρετικό site Koykoycook.gr της…εξαιρετικής Ρένας Κώστογλου και την ευχαριστώ πολύ γιατί το κέικ αυτό έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μου . Αξίζει να επισκευτεί κανείς το site αυτό , είναι σωστή “εγκυκλοπαίδεια”!
Καλή επιτυχία!