Κέικ με μπανάνες και πραλίνα
- Hits: 4987
Εδώ που τα λέμε αυτό το υπέροχο κέικ με τις ώριμες μπανάνες ακόμα και χωρίς την επικάλυψη πραλίνας είναι εξαιρετικό. Πολύ γλασερό , αρωματικό , με πλούσια γεύση κακάο και έντονο το άρωμα της μπανάνας είναι ένα κέικ που ετοιμάζεται εύκολα , πετυχαίνει πάντα και τρώγεται μετά μανίας. Αν τώρα του προσθέσουμε και μια παχιά στρώση πραλίνας το απογειώνουμε και το μετατρέπουμε σε ένα “κολασμένο” γλυκό που τα έχει όλα. Αγαπημένο των παιδιών αλλά και των φανατικών της πραλίνας , αυτό το κέικ ήρθε για να μείνει...
Υλικά:
4 πολύ ώριμες μπανάνες
4 αυγά
400 γρ. ζάχαρη
120 ml ηλιέλαιο
60 γρ. τρούφα σοκολάτας
350 γρ. φαρίνα κοκ.
4 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. μπέικιν (κοφτή)
1-2 βανίλιες
Για την επικάλυψη:
200 γρ. κουβερτούρα παλίνα
3 κ.σ. ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το κακάο. Καθαρίζουμε και λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλες για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε το ηλιέλαιο σιγά-σιγά με σταθερή ροή. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πολτό μπανάνας και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Εδώ σταματάμε το μίξερ , προσθέτουμε το μίγμα αλεύρι-κακάο και ενσωματώνουμε κάνοντας κυκλικές κινήσεις με μια σπάτουλα. Τέλος προσθέτουμε την τρούφα και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Αδειάζουμε το μίγμα σε στρογγυλή φόρμα ή ταψί Νο 32 στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην τελευταία σχάρα για 55 λεπτά. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρουμε το κέικ πάνω σε σχάρα αφαιρώντας με προσοχή τη λαδόκολλα. Όταν κρυώσει το μεταφέρουμε στην πιατέλα και ετοιμάζουμε την επικάλυψη:
Λιώνουμε την κουβερτούρα πραλίνας για 1 λεπτό στα μικροκύματα ή σε μπαιν-μαρί και προσθέτουμε το ηλιέλαιο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα σχολαστικά μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το ηλιέλαιο και να πετύχουμε ένα παχύρευστο , γυαλιστερό μίγμα. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του κέικ και περιμένουμε για λίγο μέχρι να σταθεί. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία.