Κέικ με μύρτιλα (blueberries) και άρωμα λεμονιού
- Hits: 1498
Σε αυτό το κέικ συναντιούνται με μεγάλη επιτυχία δύο υλικά που ούτως ή άλλως είναι αυτοκόλλητα: το λεμόνι και τα μύρτιλα. Ακαταμάχητος συνδυασμός , ακαταμάχητο το αποτέλεσμα λοιπόν και δε χωράει αμφιβολία γι’ αυτό…Εξάλλου τα μύρτιλα , αυτές οι μπλε θαυματουργές μπαλίτσες είναι ένας θησαυρός κι έχουν τόσα πολλά να προσφέρουν στον οργανισμό μας καθώς μιλάμε για έναν διατροφικό θησαυρό και κατατάσσονται , όχι άδικα , στην κατηγορία των υπερτροφών…Κατά τ’ άλλα , τα απλά υλικά και λίγο χοντροκομμένο αμύγδαλο που κατά τη γνώμη μου κάνει τη μικρή-μεγάλη διαφορά , συνθέτουν ένα υπέροχο κεκάκι που θα αγαπήσουν όλοι…
Υλικά:
2 1/2 κούπες αλεύρι μαλακό
1 κ.σ. μπέικιν
1 βανίλια
Ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
3 αυγά
1 κούπα γιαούρτι
1/2 κούπας ηλιέλαιο
1/3 κούπας λιωμένο βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα μύρτιλα
2 κ.σ. χοντροκομμένα αμύγδαλα
(τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου)
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν καλά. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το ξύσμα , τη βανίλια , το γιαούρτι , το ηλιέλαιο , το βούτυρο και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν. Από τη στιγμή που θα προσθέσουμε το αλεύρι , το χτύπημα με το μίξερ πρέπει να είναι ελάχιστο , ίσα για να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος , προσθέτουμε τα μύρτιλα και κάνουμε με μια μαρίζ λίγες κυκλικές κινήσεις τόσες ώστε να ενσωματωθούν κι αυτά στο μίγμα. Δεν τα δουλεύουμε πολύ γιατί αν διαλυθούν τα μύρτιλα θα αλλοιώσουμε την όψη και το χρώμα του κέικ. Τέλος αδειάζουμε το μίγμα σε αντικολλητική φόρμα του κέικ ή χρησιμοποιούμε απλή φόρμα με λαδόκολλα και σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια του κέικ τα αμύγδαλα . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 50 λεπτά έως μία ώρα. Κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει αρκετά και ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα . Όταν κρυώσει εντελώς , το τοποθετούμε στην πιατέλα , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!